Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κριτική του βιβλίου "Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς" - με τη ματιά της Lola Cathrine!



Σα γέννημα- θρέμμα της πιο κιτς δεκαετίας (του ’80) στη Σαλονίκη και με γιαγιά από τη Σμύρνη, μεγάλωσα με τον απόηχο της –ατάκας πλέον- φράσης της γιαγιάς μου: «ΒΡΑΚΙ ΑΛΛΑΞΕΣ? Μη χρειαστεί να πας σε κάνα γιατρό και γίνουμε ρεζίλι» - φράση την οποία άκουγα κάθε πρωί που έφευγα από το σπίτι και την οποία η γιαγιά έπρεπε να φωνάζει από το ΜΠΑΛΚΟΝΙ, έτσι για να είναι σίγουρη ότι έχει ακουστεί μέχρι τα σύνορα

Πήγαινα σχολείο με το κολατσιό από το σπίτι- ντροπήηηηηηηη, που είχα τις χοντροφέτες από το σπιτικό ψωμί και το κασέρι – έτσι το λέμε εμείς εδώ τυλιγμένα στο αλουμινόχαρτο, ενώ άλλα παιδιά πιο «ΙΝ» είχαν λεφτά για να αγοράσουν από το κυλικείο τα συσκευασμένα σκουπίδια. Τώρα σκέφτομαι ότι θέλω να κλείσω τα μάτια των παιδιών μου για να μη ζητάνε συνεχώς τέτοιες αηδίες, κι ελπίζω όταν πάνε σχολείο να μην πετάνε το ασημί πακετάκι που θα τους δίνω από το σπίτι στα σκουπίδια.

Είχαμε μια γειτόνισσα πολύ-πολύ αδύνατη και όταν τη συναντούσαμε στο δρόμο της φωνάζαμε «Σκελετούλα, σ αγαπάω Σκελετούλα!» από το τότε σουξέ του Δάντη. Τα καλοκαίρια ολόκληρη η γειτονιά μαζευόταν στο πάρκο, αγοράζαμε σπόρια και σταφιδοστράγαλα (μπλιαχ) σε χωνάκια φτιαγμένα από εφημερίδα, από έναν παππού με καρότσι που πουλούσε ξηρούς καρπούς, γλειφιτζούρια κοκοράκι και τον αγαπημένο μου Καραγκιόζη στο πλαστικό καλαμάκι με τη χρωματιστή τρούφα.

Έβλεπα Θάντερκατς και μάζευα τα χαρτάκια από τις τσίχλες (όχι βρείτε μου έναν που να μην το έκανε) και θυμάμαι ότι το έδειχνε η ΕΡΤ2, στις 10 το βράδυ και πριν ξεκινήσει έβαζε μήνυμα «Κινούμενα σχέδια για μεγάλους» ή κάπως έτσι. Βασική προϋπόθεση για να το δω, ήταν να πιω όοοοοοοοολο το γάλα  μου με νέσκουικ, κι όταν το έφτιαχνε ο μπαμπάς το έκανε πάντα καυτό και τσουρούφλιζα τη γλώσσα μου (και πετούσα το μισό στο νεροχύτη) για να προλάβω. 

Η Γαρμπή τραγουδούσε «σαν το γλυκό φαντασματάκι τριγυρνάς», η Γλυκερία «γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια» και η Πίτσα «τώρα τσάμπα καίει η λάμπα, τσάμπα σε θυμάμαι». 

Τις Κυριακές τρώγαμε όλοι μαζί στο ΣΠΙΤΙ και στήνονταν ατέλειωτες παρτίδες τάβλι που καταλήγανε πάντα σε συζητήσεις για τα πολιτικά, την είσοδό μας στην ΕΟΚ και τελειώνανε με καβγά και χτύπημα της πόρτας φεύγοντας.


Ο επιμένων ελληνικά πλήρωνε τα ξένα τσιγάρα παφ και τάλιρο, πίναμε Batida De Coco στα κρυφά και ξεπερνούσαμε τους χωρισμούς με το Total Eclipse of the Heart.


Η δεκαετία του 80 ήταν μια δεκαετία με πολύ φάση, δικέ μου, μια μεγάλη αρχή κι ένα μεγάλο τέλος. Κι εκεί που συζητώ με το δάσκαλο κι αναπολούμε την αγαπημένη εκείνη εποχή (ο καθένας για τους δικούς του λόγους μιας και μας χωρίζουν κοντά 40 χρόνια) και στρέφουμε (ως συνήθως) την κουβέντα στα βιβλία, του λέω για το Χρόνη Μίσσιο που ανακάλυψα πριν λίγο μόλις καιρό και μου ρχεται μια φάπα ξεγυρισμένη, που κουδούνισε το κεφάλι μου. «Το θεωρώ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι έχεις διαβάσει Χρόνη Μίσσιο», μου λέει και αφρίζει ολόκληρος.



Ποιος είναι ο Χρόνης? (ναι, λέμε «είναι» και λέμε και «Χρόνης», τώρα πια). Ο Χρόνης λοιπόν είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος, που πήγε σχολείο μόνο μέχρι τη β’ δημοτικού και που πέρασε όλα του τα χρόνια μπαινοβγαίνοντας στις φυλακές και την εξορία. Ο δάσκαλος όποτε μιλάει για εκείνον δακρύζει κι εγώ όποτε τον διαβάζω ανατριχιάζω.


Το πρώτο του βιβλίο, «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» , ένα αφήγημα 200 σελίδων γεμάτο βιώματα από διώξεις, συλλήψεις, καταδίκες και βασανιστήρια, έγινε σύνθημα ολόκληρης δεκαετίας και αγαπήθηκε όσο λίγα με την άμεση λαϊκή γραφή του. Χαρακτηρίζεται ως μεγάλος φιλόσοφος της νεότερης Ελλάδας και αποδεικνύει ότι η πνευματική καλλιέργεια και το ήθος του ανθρώπου δεν πιστοποιείται από τα πτυχία. Το βιβλίο κυκλοφορεί και μπαίνει στη λίστα με τους τίτλους που ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε όλοι διαβάσει.

Lola Cathrine

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."