16 Ιουνίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Παράθυρο στο χρόνο" Ευθυμία Αθανασιάδου - ΜαράκηΤο «παράθυρο στο χρόνο» είναι ένα παράθυρο στο χθες, στο παρελθόν, στις δύσκολες στιγμές που έζησε ο ελληνισμός με την μικρασιατική καταστροφή. Είναι ένα βιβλίο συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο που αγγίζει ευαίσθητες χορδές και δείχνει το μεγαλείο ψυχής ανθρώπων μοναδικών και ανεξίτηλων στο χρόνο.
Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία της προγιαγιάς Λέγκως, του άντρα της και της οικογένειας της που αναγκάζεται να ξεριζωθεί από το Ουσάκ με ένα καρφί στην καρδιά. Η αξιοπρέπεια, η αγάπη, οι μυρωδιές του τόπου τους, χαρακτηρίζουν κάθε τους κίνηση και κάθε τους απόφαση στα δύσκολα χρόνια που τους περιμένουν. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγονται οι ζωές των παιδιών της με εξέχουσα θέση στην πορεία της αφήγησης της κόρης (και γιαγιάς της συγγραφέως) Φρόσως. Άλλη μια ιστορία, που προκαλεί ανατριχίλες. Ένας έρωτας παραμυθένιος που ζει κάτω από τη βαριά σκιά της πεθεράς. Ένα τραγικό γεγονός οδηγεί σε αποφάσεις τραγικές με αποδέκτες τον Μαρίνο, την Αναστασία και την Μακρίνα. 

Η καρδιά της Φρόσως κομματιάζεται και χωρίζεται στα δύο. Και κάπου εκεί ένας από μηχανής θεός στο πρόσωπο του Κώστα εμφανίζεται να προσφέρει τις λύσεις που χρειάζεται. Ιστορίες μοναδικές που αποτελούν μία παρακαταθήκη για όλες τις γενιές που έρχονται και δεν μπορούν να φανταστούν την αγριότητα των ημερών εκείνων και τις οδυνηρές αποφάσεις που έπρεπε να πάρουν σε δύσκολες στιγμές. Μια αληθινή ιστορία δοσμένη με ένα μοναδικό τρόπο από την κα ,χωρίς συναισθηματικές υπερβολές και επιτηδευμένες περιγραφές. Υπέροχη στιγμή, όταν τελειώνει το βιβλίο και βλέπεις ξαφνικά μπροστά σου φωτογραφίες κάποιων από τους βασικούς ήρωες του βιβλίου!

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε και να κοσμήσει τη βιβλιοθήκη σας!
 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Μια αληθινή ιστορία, βασισμένη στη ζωή της γιαγιάς Λέγκως, της προγιαγιάς μου, αλλά και των απογόνων της.
Όλη η πορεία του Κώστα και της Λέγκως και των παιδιών τους και των παιδιών των παιδιών τους από το Ουσάκ της Μικράς Ασίας. Από την εγκατάληψη του τόπου τους κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής ως την αγωνιώδη και γεμάτη ταλαιπωρίες σωτήρια εγκατάστασή τους στη Σαλονίκη και την πρόοδό τους στη νέα πατρίδα.
Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και η ζωή της προσφυγιάς σκορπίζουν την οικογένεια σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας. Οι ιστορικές συγκυρίες, οι νέοι πόλεμοι και διχασμοί, οικογενειακοί και πολιτικοί, στέλνουν τα αδέρφια σε διαφορετικά σημεία του ορίζοντα, εντός και εκτός συνόρων.
Μετά από πολλά χρόνια ξαναβρίσκονται. Ποτέ όμως όλα μαζί. Και το Ουσάκ είναι ένα αναπάντητο ερωτηματικό, μια μακρινή ανάμνηση, που αναβιώνει στη γεύση ενός καζάν ντιπί, έτσι όπως το έφτιαχνε η γιαγιά Λέγκω με τ' όνομα.

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου