23 Ιουνίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Στη σκιά της πεταλούδας" με την ματιά της Ευας Μαράκη!

Και φτάνει εκείνη η στιγμή που καταθέτεις τις σκέψεις σου για ένα μυθιστόρημα που απλά δεν έχεις λόγια.Οι λέξεις φαντάζουν φτωχές μπροστά σε αυτό το μυθιστόρημα-έπος.Έτσι θα το χαρακτήριζα έπος,χωρίς καμιά υπερβολή.. 


Με ρώμη,ένταση,δεξιοτεχνία και πάθος εξυφαίνει στο υφαντό του την ιστορία ενός αιώνα της πολύπαθης Θεσσαλονίκης. Μια πόλη, μια ιστορία γεμάτη πολέμους,προσφυγιά,πάθη που ο Ζουργός με την τεράστια εκφραστική του δεινότητα αποτυπώνει στο χαρτί και σε μαγεύει με κάθε λέξη που διαλέγει. Ρουφάς εκστατικά τις περιγραφές του, υποκλίνεσαι στο μεγαλείο του,ζεις και αναπνέεις στη Θεσσαλονίκη του τότε.

Αυτό το βιβλίο μου θύμισε ένα μεγαλειώδες ψηφιδωτό, γεμάτο χρώματα, αρώματα, συναισθήματα, στο οποίο ο Ζουργός σαν γνήσιος καλλιτέχνης τοποθέτησε κάθε ψηφίδα με προσοχή, ευθύνη , σχεδόν ευλαβικά για να καθηλώσει τον καθένα από εμάς στο διάβα του. Ένα γνήσιο ιστορικό μυθιστόρημα, δουλεμένο άρτια,γεμάτο γνώση και σεβασμό στον αναγνώστη.Με μία λέξη...ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ!!

Λογοτεχνία της παλιάς εποχής,με προβληματισμούς και σκέψεις για το σήμερα.Δεν θα αναφέρω κάτι για την πλοκή, δεν το θεωρώ σωστό να το κάνω. Θα το προτείνω όμως, χωρίς κανέναν φόβο αλλά με πάθος!!

Διαβάστε το, για να μάθετε, να ζήσετε, να αναπνεύσετε στη Θεσσαλονίκη του τότε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου