13 Ιουνίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Μην κοιτάξεις πίσω" Μεταξά Ελευθερία


Καθηλωτικό! Αυτή είναι η λέξη που θα διάλεγα για να περιγράψω μονολεκτικά το μυθιστόρημα της κας Μεταξά. Από την πρώτη του σελίδα με πήρε από το χέρι και με παρέσυρε στη δίνη των καταστάσεων και των γεγονότων που συνέβαιναν με καταιγιστικό τρόπο στη ζωής της Φαίδρας Βασιλείου.Η ιστορία ξεκινάει στο νοσοκομείο που εργάζεται ως νοσηλεύτρια η ηρωίδα, όπου ένας άγνωστος άντρας εισάγεται εσπευσμένα στο χειρουργείο, καθώς έχει πυροβοληθεί άγρια, και η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, τον κρατούν στη ζωή και από εκείνο το σημείο και μετά οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη : ποιος είναι αυτός ο άγνωστος και γιατί κάποιοι προσπαθούν να τον σκοτώσουν πάση θυσία; Από πού γνωρίζει το όνομα της Φαίδρας; Γιατί η Φαίδρα ενστικτωδώς θέλει να τον προστατέψει;

Η ζωή της Φαίδρας μπαίνει σε τροχιά αποκαλύψεων : για το παρελθόν της, για το ίδρυμα που τη μεγάλωσε, για τους ανθρώπους που αγαπούσε. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ζωή της ανατρέπεται, και νιώθει ότι ξέρει πώς να το διαχειριστεί, όμως τα γεγονότα την διαψεύδουν! Ο αστυνόμος Καπράλος φαντάζει να είναι ο μόνος της σύμμαχος και βοηθός σε όλο αυτό το γαϊτανάκι των στοιχείων που βλέπουν το φως. Ή μήπως ο συνάδελφός της γιατρός, ο Χριστόφορος, που λιώνει σε κάθε της βλέμμα είναι εκείνος τελικά που θα την οδηγήσει στην αλήθεια; Και σε ποιον τηλεφωνεί καθημερινά και ζει με την αγωνία του; Ένα ταξίδι στην Κεφαλονιά θα της ξυπνήσει μνήμες από το παρελθόν, κυρίως όμως θα της δώσει απαντήσεις. Απαντήσεις για όλους και για όλα! 

 

Το «Μην κοιτάξεις πίσω» ήταν για μένα μια μεγάλη έκπληξη. Ως λάτρης του αστυνομικού μυθιστορήματος, έχω διαβάσει πληθώρα τίτλων, κυρίως ξένων συγγραφέων οι οποίοι θεωρούνται αυθεντίες του είδους, και πιστεύω η κα Μεταξά με αυτό το βιβλίο τους συναγωνίζεται ισότιμα. 

Η πλοκή του βιβλίου γρήγορη, κινηματογραφική με εντάσεις και εναλλαγές. Τις στιγμές ηρεμίας στη ζωή της Φαίδρας διαδέχονται απρόβλεπτες εξελίξεις, κρίσιμα γεγονότα, καθοριστικές συναντήσεις με πρόσωπα του παρελθόντος που της ανατρέπουν τις ισορροπίες και τα πιστεύω της, και αντίστροφα. Δολοφονίες, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, δωροδοκίες, παράνομα κυκλώματα, ναρκωτικά, και στη μέση ο έρωτας που όλα τα δικαιολογεί, τα συγχωρεί, τα κατανοεί. 

Η γραφή της συγγραφέως απλή, μεστή, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και υπερβολικές περιγραφές τοπίων και ανθρώπων. Συμπάσχεις με τη Φαίδρα, φοβάσαι, πονάς, υποφέρεις, πανικοβάλλεσαι, οργίζεσαι και συγκινείσαι. Ο ρυθμός αφήγησης διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και δεν του επιτρέπει να πάρει ανάσα. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, γιατί αν κάνεις το λάθος να το αφήσεις, απλά θα διαπιστώσεις ότι το σκέφτεσαι συνεχώς και πρέπει να το τελειώσεις για να λυτρωθείς και εσύ μαζί με την ηρωίδα!
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 
http://alterinfo.gr/exodos/vivlio/min-kitaxis-piso/82674 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου