23 Ιουλίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Έρευνα για την εξαφάνιση της Έμιλυ Μπρυνέ" Antoine Bello!

Είμαι λάτρης του αστυνομικού μυθιστορήματος όμως το συγκεκριμένο βιβλίο καταφέρνει να συνδυάσει με τρόπο αριστοτεχνικό το αστυνομικό μυθιστόρημα με μια εις βάθος ανάλυση της βιβλιογραφίας της Άγκαθα Κρίστι με στοιχεία παρωδίας! Ο ευφυής λογοτεχνικά συγγραφέας Antoine Bello με εξέπληξε ευχάριστα και με μαγνήτισε με την ευφάνταστη πλοκή και κυρίως με το ανατρεπτικό του φινάλε...Ως αστυνομικό μυθιστόρημα περιέχει αρχικά τους βασικούς πυλώνες του είδους : τα θύματα - ένα παράνομο ζευγάρι που έχει εξαφανιστεί κάτω από αδιευκρίνηστες συνθήκες, το βασικό ύποπτο - ο σύζυγος της γυναίκας και απατημένος -, το άλλοθι του κατηγορουμένου που είναι απροσπέλαστο και φυσικά το χαρισματικό συνταξιούχο επιθεωρητή, ο οποίος αποφασίζει να βοηθήσει στη διαλέυκανση της υπόθεσης.  

Μόλις αρχίζει να ξετυλίγεται η ιστορία εμφανίζονται κι οι ιδιαιτερότητες που καθιστούν το βιβλίο αυτό τόσο διαφορετικό. Καταρχήν ο συνταξιούχος επιθεωρητής Ασίλ Ντυνό, πάσχει το τελευταίο χρονικό διάστημα από μία περίεργης μορφής αμνησία : κάθε πρωι που ξυπνάει έχει ξεχάσει οτιδήποτε συνέβη τις προηγούμενες μέρες - χωρίς όμως να έχει ξεχάσει τίποτα από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα συμπτώματα της ασθενειάς του (!). Για το λόγο αυτό ο Ντυνό είναι υποχρεωμένος κάθε βράδυ να καταγράφει αναλυτικά τί συνέβη στη διάρκεια της ημέρας για να μπορεί να τα διαβάζει την επόμενη. Και καθώς οι μέρες περνούν και νέα στοιχεία και καταθέσεις βλέπουν το φως, εκείνος αναγκάζεται να διαβάζει το τετράδιο του από την αρχή αναζητώντας καθημερινά το μίτο του νήματος που θα τον οδηγήσει στην επίλυση της υπόθεσης. Η χαρισματική πένα όμως του συγγραφέα δεν εξαντλεί το ταλέντο της τόσο γρήγορα : ο επιθεωρητής είναι φανατικός θαυμαστής όλων των βιβλιων της Άγκαθα Κρίστι : όλες οι περιγραφές των προσώπων και των καταστάσεων πραγματοποιούνται πάντα σε αντιστοιχία με τους ήρωες της Κρίστι και των συμπερασμάτων που καταλήγει ο Ηρακλής Πουαρό.

Ταυτόχρονα ο σύζυγος και κύριος ύποπτος της αστυνομικής έρευνας είναι μανιώδης λάτρης αστυνομικών μυθιστορημάτων και ταινιών και επιπλέον διάσημος νευρολόγος, με ειδίκευση στη διάπλαση του ανθρωπινου εγκεφάλου με βάση τη βούλησή του, και διαθέτει εκπληκτικές χειριστικές ικανότητες. Η ιστορία εξελίσσεται σε μία ανταλλαγή απόψεων και υποθέσεων μεταξύ των δύο αντρών συγκαλυμμένη πίσω από τα έργα και τις ημέρες του Πουαρό. Ο ένας προκαλεί τον άλον σε μια συγγραφική μονομαχία μέχρι τέλους ... μέχρι τελικής πτώσεως!!! Το φινάλε δίνει τη δική του νότα σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο συγγραφικό εγχείρημα...

Ένα βιβλίο για τους λάτρεις της Άγκαθα Κρίστι καθώς απότελεί φόρο τιμής στο συνολικό της έργο και κυρίως για τους αναγνώστες του είδους που θα ήθελαν να διαβάσουν μια αστυνομική παρωδία με εξαιρετικούς διαλόγους και μαγική συλλογιστική!Απλό, λιτό και συνάμα εκρηκτικά μυστηριώδες και ανατρεπτικό που καθηλώνει!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου