27 Ιουλίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Η Παναγιά της Θάλασσας" Ιλδεφόνσο Φαλκόνες!

Ένα λογοτεχνικό διαμάντι, ένα ιστορικό μυθιστόρημα, μέσα από τις σελίδες του οποίου αναβλύζουν σκηνές αγάπης, βίας, έρωτα, πολέμου, εκδίκησης, μισαλλοδοξίας και φθόνου με φόντο την ανέγερση της Σάντα Μαρία νε λα Μαρ, της Παναγιάς της Θάλασσας.

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=569286
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση
Βαρκελώνη, 14ος αιώνας. Το βιβλίο παρακολουθεί τη ζωή του Αρνάου Εστανιόλ από το γάμο των γονιών του και τη γέννησή του μέχρι τη στιγμή που η καρδιά και η ψυχή του βρίσκει τη γαλήνη! Μία διαδρομή ζωής ασφυκτικά γεμάτη από γεγονότα τραγικά και χαρμόσυνα, μια ζωή γεμάτη αντιφάσεις και αντιθέσεις που τη σκιάζει η ανοικτή αγκαλιά της Παναγιάς, πάντα έτοιμη να ακούσει τον πόνο του και την κάθε του σκέψη. Γιατί για τον Αρνάου η Παναγιά είναι η μητέρα του ... η μητέρα που δεν πρόλαβε να γνωρίσει, να αισθανθεί το χάδι της και την τρυφερότητά της. 

Προστάτης της ίδιας του της ζωής από το πρωτο λεπτό της ύπαρξής του, ο πατέρας του Μπερνάτ. Στέκει δίπλα του αγέρωχος σας βράχος, και αποτελεί το στήριγμα του σε όλες τις δύσκολες στιγμές του, έτοιμος να του δώσει τις πιο σοφές απαντήσεις, απαντήσεις που γλυκαίνουν την ψυχή του και την ποτίζουν με ιδανικά και αξίες. Σύντροφός του στο μακρύ ταξίδι της ζωής ο φίλος καρδιάς & "αδερφός" του Τζουάν. Ένα παιδί που έχει γνωρίσει από τα γενοφάσκια του την απόρριψη μα και την αγάπη που υπερβαίνει τα όρια και σπάει κάθε εμπόδιο.  Συμπορεύονται και μοιράζονται αλήθειες, αγωνίες, όνειρα, ελπίδες και παίρνουν αποφάσεις καθοριστικές για το μέλον τους. Πάντα μαζί, πάντα με εμπιστοσύνη μέχρι το τέλος. Ή μήπως όχι;

Στα μονοπάτια της αγάπης, θα συναντήσει την Αλεδις μα και τη Μαρία. Η καθεμία θα του γνωρίσει μια άλλη πλευρά του έρωτα και εκείνος θα κληθεί να ακολουθήσει έναν μόνο. Η απόφαση δεν θα είναι εύκολη ... και η υλοποιήσή της ακόμα δυσκολότερη. Η Φρανσέσκα θα τον βοηθήσει  σ' αυτή του την απόφαση, μα και θα σταθεί κερί αναμμένο ερήμην του γι πάντα με όποιο κόστος. Περνώντας το κατώφλι των τριάντα του χρόνων δύο άλλες γυναίκες θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο : η ψυχοκόρη του Βασιλιά, Ελιονορ και η κόρη του αγαπημένου του φίλου Ραμόν, Μαρ. Η σύγκρουσή τους θα προκαλέσει οδυνηρές καταστάσεις, τραγικά λάθη μα και απρόσμενες εξελίξεις αδυνατώντας ωστόσο να εμποδίσει τη λύτρωση και την απονομή της Θείας Δίκης.  

Ο Αρνάου θα ακολουθήσει πολλές και διαφορετικές πορείες επαγγελματικά για να επιβιώσει ... μα πάντα θα είναι πάνω και πέρα από όλα ένας Μπασταίς! Πρόσωπα πολλά συνθέτουν το πάζλ της πορείας του, μετακινώντας ο καθένας τα πιόνια με το δικό του τρόπο στη σκακιέρα του, πάντα όμως με γνώμονα την οικονομική ανέλιξη του και επιτυχία. Μοναδική πληγή που αιμορραγεί η οικογένεια της θείας του : ο σύζυγος της και τα ξαδέρφια του. Η σκέψη και μόνο των πράξεων τους, τού προκαλεί ταραχή και θρέφει το μίσος στην καρδιά του.  Αποκλειστικό φάρμακο μοιάζει να είναι μόνο η απόλυτη εκδίκηση...

Τα λόγια είναι περιττά για το μυθιστόρημα του Φαλκόνες. Η πλοκή της ιστορίας παντρέυεται μαγικά με την ιστορία της Βαρκελώνης, και με τις προσπάθειες και τους αγώνες των κατοίκων για την ανοικοδόμηση του ναού της Παναγιάς της Θάλασσας. Η μυθοπλασία μπερδεύεται με τα πραγματικά γεγονότα και προσφέρουν ένα καθηλωτικό αποτέλεσμα που δεν αφήνει περιθώρια στον αναγνώστη να κουραστεί. Οι περιγραφές είναι γλαφυρές, οι χαρακτήρες σμιλευμένοι περίτεχνα και δεμένοι μεταξύ τους με έναν τρόπο τόσο μαγικό που σε μεταφέρουν στο χρόνο και το χώρο χωρίς να μπορείς να αντιδράσεις. 

Ο αναγνώστης σοκάρεται από τη βιαιότητα και τη σκληρότητα των καταστάσεων της εποχης, μα και από τα τόσο ανατριχιαστικά ήθη και έθιμα : την ποινή της μοιχείας, τη δυνατότητα ενός βιαστή να αποφασίσει εκείνος για την τύχη εκείνης στην οποία ασέλγησε, το δικαίωμα του φεουδάρχη πάνω στη νύφη την πρώτη νύχτα του γάμου, τη "Βία φόρα". 

Η ένταση των συναισθημάτων που σε κατακλύζουν σε κάθε σελίδα δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Η πανούκλα, η Ιερά εξέταση, ο πόλεμος και η πείνα αναμετρώνται με την αγάπη, την πίστη, το καθήκον και την παντοτινή φιλία σε έναν αγώνα άνισο, με ένα αποτέλεσμα όμως που δικαιώνει απόλυτα τους ήρωες του βιβλίου και πάνω από όλα προσφέρει ένα μαγικό ανγνωστικό ταξίδι σε όποιον το επιλέξει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου