2 Αυγούστου 2015

Κριτική του βιβλίου "Η πόλη έχει ρεπό" Πασχάλης Πράντζιος!

Όταν "η πόλη έχει ρεπό" και η οικονομική κρίση σού χτυπάει την πόρτα χωρίς έλεος, τότε ακόμα και ένα e-mail που δεν βγάζει νόημα, μπορεί να δώσει νέα πνοή στην καθημερινότητά σου. Η πραγματικότητα πυροδοτεί τη φαντασία, και η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων ωχριά μπροστά στις ανατρεπτικές καταστάσεις που εξελίσσονται με καταιγιστικό ρυθμό. Ή μήπως τελικά τα φαινόμενα απατούν;

http://www.oceanida.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=705:h-poli-exei-repo&Itemid=126
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση
 
Η πλοκή της ιστορίας ευφυής και χιουμοριστική, κατορθώνει να παντρέψει τα ανυπερβλητα προβλήματα ενός σαραντάρη, διαζευγμένου καθηγητή μουσικής, με το αστυνομικό μυθιστόρημα και τις καταστάσεις σύγχρονης τρέλας που εξελίσσονται στην Ελλάδα του σήμερα. Η αναφορά σε λεπτομέρειες θα αποτελούσε απλώς ρωγμή στο κουκούλι αυτής της χαρισματικής ιστορίας που σε προσκαλεί σ' ενα παιχνίδι με πιόνια το γέλιο και τις ανατροπές. Τα γεγονότα μπλεκονται μεταξύ τους με μοναδικό τρόπο και χαρίζουν στον αναγνώστη ξεκαρδιστικές στιγμές, σατιρίζοντας ταυτόχρονα τα πάθη και τα λάθη της κοινωνίας μας και της κουλτούρας του νεοέλληνα.

Οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος απλοί, καθημερινοί Έλληνες με τις υπερβολές και τις αδυναμίες τους, με τις μύχιες επιθυμίες τους που παλεύουν να τις πραγματοποιήσουν με πάθος, με διάχυτη την ανάγκη τους για αγάπη και έρωτα. Η κυρία Αλεπουδάκη και η κυρία Λαγουδάκη, δύο θεατρικές περσόνες που προκαλούν κωμικοτραγικές καταστάσεις στο πέρασμά τους, και κεντάνε με τους διαλόγους τους. Ο χαρισματικός Ταξιάρχης αποτελεί ήρωα - κλειδί καθ' όλη τη διάρκεια του μυθιστορήματος και μπορεί να περνάει με μεγάλη ευκολία από τη χώρα του παραμυθιού στην πραγματικότητα. Και ο εν δυνάμει συγγραφέας ζει με τα αγχη του όταν ξυπνάει, αγκαλιά με μια σιδερώστρα όταν κοιμάται και προσπαθεί να σταθεί όρθιος μέσα στον κυκεώνα της ζωής του και στις ατελείωτες παρανοήσεις. 

Ο κος Πράντζιος μαγνητίζει τον αναγνώστη με την λογοτεχνική του γραφή σ' ένα είδος δύσκολο, όπως είναι η κωμωδία, με λόγο λιτό, δωρικό, αποφεύγοντας συναισθηματικές υπερβολές και υπερφίαλες περιγραφές. Χαρίζει στον αναγνώστη ένα διασκεδαστικό μυθιστόρημα όπου το χιουμορ ξεπηδάει αβιάστα από τις σελίδες του με βαθιά νοήματα στο παρασκήνιο. Είναι μια αναφορά σε όλα αυτά που ο καθένας μας θέλει, επιθυμεί, ονειρεύεται και φοβάται να τα κυνηγήσει στη σκέψη μιας ενδεχόμενης αποτυχίας και αυτογελοιοποίησης. 

Μια κρυφή ματιά στην ελπίδα που όλοι έχουμε μέσα μας ότι τελικά όλα γίνονται ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου