5 Αυγούστου 2015

Κριτική του βιβλίου "Το μυστικό του Λεβάντε" Στέφανος Λίβος

Ένα βιβλίο γεμάτο μυστικά που έρχονται στην επιφάνεια μέσα από αφηγήσεις, από κρυμμένες φωτογραφίες, από σελίδες ενός παλιού προσωπικού ημερολογίου, και προκαλούν αντιδράσεις και δυνατά συναισθήματα ... μα το πιο μεγάλο μυστικό, "το Μυστικό του Λεβάντε" φανερώνεται στον αναγνώστη και συγκινεί βαθιά!

https://www.dioptra.gr/Vivlio/454/712/To-mustiko-tou-levante/
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Η ιστορία ξεκινάει με την επιστροφή του Παντελή στη Ζάκυνθο, για να συνοδεύσει τον παππού του στην τελευταία του κατοικία. Στη αποθήκη του πατρικού σπιτιού θα ανακαλύψει ένα μεγάλο, ξύλινο κουτί που σύμφωνα με τον αποθανόντα κρύβεται ένας μεγάλος θησαυρός. Την αρχική του απογοήτευση όταν συνειδητοποιεί ότι το κουτί περιέχει μόνο ένα ημερολόγιο και αντικείμενα ανευ αξίας, διαδέχεται η επιθυμία να μάθει όλες τις λεπτομέρειες της ζωής της οικογένειάς του. Συνοδοιπόροι στην αποκάλυψη των καλά κρυμμένων μυστικών στέκουν η θεία Ελπίδα και η νεαρή Βάγια. Οι τρεις τους ενώνουν τα κομμάτια του παζλ και προσπαθούν να καλύψουν τα κενά και να μάθουν την αλήθεια.  

Δύο οικογένειες, η οικογένεια Βάρδα και η οικογένεια Κοκκίνη δένονται με άρρηκτους δεσμούς αγάπης και αφοσίωσης στο πέρασμα των χρόνων. Η Ελπίδα με τις δύο τις κόρες, τη Μαριώ & τη Διονυσία, οι γαμπροί, Γεράσιμος και Σπυρέτος, τα ξαδέρφια Ελπίδα, Κωστής, Παντελής & οι καρδιακές οικογένειες των Δαλμεδικων και των Μαρτζολέτων, συνθέτουν μια εικόνα ανθρώπων που μοιράζονται χαρές, λύπες, θαύματα, φονικά, αγωνίες, φόβους και θανάτους.

Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που παρουσιάζει με υπέροχα χρώματα τη Ζάκυνθο, τα ήθη, τά έθιμα, τις παραδόσεις, την τραγουδιστή ντοπολαλιά των κατοίκων της και την βαθιά πίστη στον πολιούχο Άγιο Διονύσιο. Παράλληλα παρουσιάζονται με λεπτομερείς περιγραφές και με ιστορικές αναφορές γεγονότα που έχουν στιγματίσει την ιστορία του νησιού αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος : ο πόλεμος στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, οι κακουχίες των στρατιωτών που υπερασπίζοταν την πατρίδα τους με πάθος, η λιποταξία, οι ακρωτηριασμοί των μελών αλλά κυρίως των ψυχών, οι μεταφορές των ελλήνων αιχμαλώτων στη γειτονική Ιταλία, οι ανελέητοι βομβαρδισμοί που σκορπούσαν το θάνατο και ο τραγικός Εμφύλιος που δίχασε το Εθνος και τις οικογένειες. Ο συγγραφέας έχει κάνει έρευνα σε βάθος και αυτή αποτυπώνεται με γλαφυρότητα σε κάθε σελίδα του βιβλίου, δίνοντας μια σημαντική ιστορική διάσταση στο πόνημά του. 

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι μαγικά σμιλευμένοι, η πλοκή συναρπαστική και πλούσια σε ανατροπές και αποκαλύψεις, και οι περιγραφές των καταστάσεων και των γεγονότων αποδίδονται μοναδικά, προκαλώντας δυνατά συναισθήματα στον αναγνώστη. Οι σελίδες του διαποτίζονται από τις αξίες της πραγματικής φιλίας, της αγάπης σε όλες τις μορφές της, της ανιδιοτέλειας και της αλληλεγγύης που ξεπερνά κάθε είδους διακρίσεις. Ο πραγματικός θησαυρός αποκαλύπτεται στον αναγνώστη και προκαλεί ρίγη συγκίνησης, καθώς γίνεται μάρτυρας μιας πραγματικής αγάπης που κατάφερε να σπάσει τα δεσμά του χρόνου και της κοινωνίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου