25 Αυγούστου 2015

Κριτική του βιβλίου "Παιδί 44 " του Τομ Ρομπ Σμιθ

Το "Παιδί 44" είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Τομ Ρομπ Σμιθ, το οποίο μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες, ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Booker και το Costa Book Award 2008, ενώ απέσπασε τα βραβεία Ian Fleming Steel Dagger, Barry και International Thriller Writers Award for Best First Novel. Καθόλου τυχαίο.
http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=572247
ΚΛΙΚ για να διαβασετε την υποθεση

Το "Παιδί 44" είναι ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα που μέσα του αναδύεται με παραστατικότητα το σκηνικό της Σταλινικής Ρωσίας και η καταπίεση ενός ολόκληρου έθνους.

Η πλοκή είναι πρωτότυπη, έντονη και ευφυής : ο Λέο Ντεμίντοφ είναι ένας κορυφαίος αξιωματικός της MGB. Καλείται ν' αγνοήσει το θάνατο ενός παιδιού και να πείσει τους γονείς να σεβαστούν τα κρατικά πορίσματα. Ταυτόχρονα βάλλεται από τον συνάδελφό του Βασίλι, ο οποίος φθονεί με πάθος τη ζωή του, και καλείται να δώσει τα διαπιστευτήρια του στο Κόμμα με αποφάσεις που υπερβαίνουν τις δυνάμεις του. Πέφτοντας σε δυσμένεια, εξορίζεται με τη γυναίκα του Ραϊσα, σε μια μακρινή επαρχιακή πόλη με άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Στο απομακρυσμένο αυτό μέρος θα του δοθεί η δυνατότητα ν' αναμοχλεύσει το φόνο του παιδιού, καθώς ανακαλύπτει ότι έχουν συμβεί και άλλες παρόμοιες δολοφονίες στο παρελθόν και εξακολουθούν να γίνονται, με το ίδιο ακριβώς μοτίβο. Μόνο που ο δρόμος του είναι μοναχικός και ανηφορικός, το κυνηγητό ανελέητο και ο δολοφόνος ξεπερνάει τις ψυχικές του αντοχές...

Καθηλωτικό, ανατρεπτικό, σαγηνευτικό, συναρπαστικό. Όσα επίθετα κι αν χρησιμοποιήσω είμαι σίγουρη ότι δεν θα μπορέσω να μεταφέρω στο χαρτί τη δύναμη που κρύβει στις σελίδες του αυτό το μυθιστόρημα. Οι περιγραφές της τρομοκρατίας του ρωσικου λαού είναι γλαφυρές και αποτελούν γροθιά στο στομάχι. Οι κανόνες που πρέπει ν' ακολουθούνται κατά γράμμα, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς συναισθηματισμούς, η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμα και μεταξύ οικογενειών, οι κακουχίες, τα ανείπωτα βασανιστήρια, συνθέτουν ένα σοκαριστικό σκηνικό τρομοκρατίας. Η απόγνωση μπροστά στην πείνα και οι πράξεις που ξεπερνούν τη λογική για να εξασφαλίσουν άλλη μια μέρα ζωής, προκαλούν ανατριχίλα. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το χέρι του νόμου, αθώος ή ένοχος : ένα λάθος μπορεί να αποβει μοιραίο και μόνο ο φόβος κυριαρχεί στην καθημερινότητά τους. Φόβος χωρίς τέλος. 

Με αυτό το φόντο, ο Τομ Ρομπ Σμιθ με τη φοβερή του πένα, κατορθώνει, ακροβατώντας στο τεντωμένο σκοινί της πολιτικής κατάστασης, να πλάσει αριστοτεχνικά μια ζοφερή αστυνομική ιστορία που έχει τις βάσεις της, στα πραγματικά εγκλήματα του Αντρέϊ Τσικατίλο. Με μυθιστορηματικές πινελίες μαγεύει τον αναγνώστη και πετυχαίνει να τον κρατήσει δέσμιό του μέχρι το συγκλονιστικό φινάλε. Ένα φινάλε που δεν ξέρεις αν τελικά σε λύτρώνει ή σε διαλύει...

Οι χαρακτήρες του χαρτογραφημένοι με καθαρές γραμμές, ταλανίζονται από τις ενοχές τους και τα πρέπει, παραδέχονται τα λάθη τους, παλεύουν να ισορροπήσουν με τον ίδιο τους τον εαυτό και κυρίως αγωνίζονται με πάθος για τη σωτηρία της ψυχής τους. Βρέθηκα χωρίς να το καταλάβω στο δρόμο της ζωής τους, ν' ακολουθώ τα βήματά τους, να συναισθάνομαι την απόγνωσή τους, να συμπάσχω με τις αγωνίες τους, να αγωνιώ για τη διάσωσή τους, να βιώνω την οδύνη τους.

Ένα βιβλίο που σε συναρπάζει, σε προβληματίζει, σε συγκινεί και σε προκαλεί ν' αντέξεις το μεγάλο φινάλε...

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου