30 Αυγούστου 2015

Κριτική του βιβλίου "Ο θησαυρός του Κυβερνήτη" Σπύρος ΠετρουλάκηςΤο βιβλίο αποτελεί πάντα το παράθυρο στη φαντασία αλλά και τη σκέψη του παιδιού. Προσφέρει τη δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες να ονειρευτούν, να νιώσουν συναισθήματα, να γεμίσουν εικόνες, και να αναπτύξουν τις γλωσσικές του ικανότητες. Τις περισσότερες φορές οι γονείς χάνονται στον κυκεώνα των παιδικών και εφηβικών βιβλίων που κυκλοφορούν, καθώς είναι δύσκολο να βρουν το ανάγνωσμα εκείνο που θα μυήσει καλύτερα το παιδί τους στον μαγικό αυτό κόσμο και θα το συνεπάρει. Διαβάζοντας το νεό βιβλίο του κου Πετρουλάκη "ο Θησαυρός του Κυβερνήτη" ενθουσιάστηκα τόσο πολύ, που το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω είναι να σας ταξιδέψω για λίγο στις σελίδες του.

http://www.minoas.gr/book-4147.minoas
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Μια παρέα πέντε φίλων ανακαλύπτει ένα παλιό τετράδιο σ' ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, στις σελίδες του οποίου βρίσκεται κρυμμένος "ο θησαυρός του κυβερνήτη". Για να καταφέρουν να τον εντοπίσουν πρέπει να λύσουν μια σειρά από αινίγματα και γρίφους, που έχουν σχέση με τον Νάυπλιο και την ευρύτερη περιοχή. Η περιπέτεια ξεκινάει και οι ανακαλύψεις θα τους οδηγήσουν γρήγορα στο μονοπάτι της γνώσης, της αγαστής συνεργασίας, της δυνατής φιλίας και της νίκης!

Από την πρώτη σελίδα ένιωσα να γίνομαι πάλι μαθήτρια δημοτικού και να ζω με ένταση την αγωνία των παιδιών να βρουν την απάντηση σε κάθε γρίφο. Οφείλω να παραδεχτώ ότι κάθε φορά που διάβαζα ένα νέο αίνιγμα, σταματούσα προσπαθώντας να βρω τη λύση, και κατέφευγα στη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο για να συνθέσω τα κομμάτια, διάβαζα τις πληροφορίες που ανακάλυπτα και έβλεπα φωτογραφίες από τα μέρη που αναφέρονταν. Έγινα και εγώ το έκτο παιδί της παρέας, και σαν άλλος Ηρακλής Πουαρό ακολουθούσα με πίστη και προσοχή τα ίχνη για να βρω την άκρη του νήματος. 

Ομολογώ ότι αγνοούσα αρκετά από τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονταν με τα μνημεία και τα κτίρια του Ναυπλίου και της Ερμιόνης, παρά το γεγονός ότι έχω επισκεφτεί αυτά τα δύο μέρη πολλές φορές. Με συνεπήρε η ευφάνταστη ιδέα του συγγραφεα, να γνωρίσει με τρόπο περιπετειώδη, που εξάπτει τη φαντασία και τη σκέψη των παιδιών, την ιστορία ενός ολόκληρου τόπου, που αποτέλεσε πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους. 

Η γραφή του κου Πετρουλάκη είναι άμεση, ευχάριστη, γρήγορη και οικεία στους μικρούς αναγνώστες. Η γεμάτη μυστήριο ιστορία του, τους βοηθά να εξασκήσουν τη μνήμη τους και να εμπλουτίσουν τη φαντασία τους, να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη και τους δραστηριοποιεί να αναζητήσουν δημιουργικές ιδεές. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνάνε μηνύματα και αξίες σημαντικές για την εποχή μας : η ίση αντιμετώπιση όλων των παιδιών, η αποδοχή των φίλων μας με τα προτερήματα αλλά και με τις παραξενιές τους, η αγάπη και ο σεβασμός των μαθητών προς τους δασκάλους και αντίστροφα, η δύναμη της αγάπης και των αγνών συναισθημάτων μπροστά σε κάθε μορφής ρατσισμό. 

Ως γονιός και εκπαιδευτικός ενθουσιάστηκα με αυτό το συγγραφικό παιχνίδι αναζήτησης της γνώσης και ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλοι θησαυροί για όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Θα ήταν μια ευκαιρια τα παιδιά να γνωρίσουν την ιστορία κάθε τόπου με ένα τρόπο ευχάριστο, διασκεδαστικό και δημιουργικό.

Ένα φανταστικό ταξίδι γνώσης και περιπέτειας για όλες τις ηλικίες....Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου