16 Αυγούστου 2015

Κριτική του βιβλίου "Υπνος και Θάνατος" A.J.Kazinski

Είναι συναρπαστικό να ανακαλύπτεις, διαβάζοντας το νέο, δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα των A.J.Kazinski, ότι ο κύριος κορμός της υπόθεσης του, βασίζεται στο βιβλίο "Φαίδων", ενός εκ των μαθητών του Σωκράτη, ο οποιός κατέγραψε στο βιβλίο του την παρουσίαση των τεσσάρων επιχειρημάτων του Έλληνα φιλόσοφου για την ύπαρξη και την αθανασία της ψυχής. Με τρόπο σαγηνευτικό, το συγγραφικό δίδυμο καταφέρνει να παντρέψει τη φιλοσοφία με την εμμονή, την αγάπη με το έγκλημα, τον ύπνο με τον θάνατο.

http://www.livanis.gr/%CE%91-%CE%A4%CE%B6%CE%AD%CE%B9-%CE%9A%CE%B1%CE%B6%CE%AF%CE%BD%CF%83%CE%BA%CE%B9-%CE%8E%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%98%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82_p-2484363.aspx
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Ο Νιλς Μπέντσον, κορυφαίος διαπραγματευτής κρίσεων στην Αστυνομία θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρώτη του αποτυχία : η πρίμα μπαλαρίνα του Βασιλικού Θεάτρου αυτοκτονεί μπροστά στα μάτια του παρά την προσπάθειά του να την μεταπείσει. Λίγο πριν το απονενοημένο διάβημα, καταφέρνει να ψελίσει μία λέξη. Η αγωνία στα χαρακτηριστικά της σε συνδυασμό με τη βαλτώδη κατάσταση, την οποία διέπει το γάμο του, θα τον οδηγήσουν με τρόπο εμμονικό στο κυνήγι του ηθικού αυτουργού. Η πορεία των ερευνών θα φέρει στο φως, φοβίες, φιλοσοφικές αναζητήσεις και επιθανάτιους πειραματισμούς που θα τον παρασύρουν σε αμφιβολίες και δραματικές αποφάσεις.

Παράλληλα η Σίλκε βιώνει το δικό της γολγοθά πασχίζοντας να βγει από την ανυπαρξία που την βύθισε ο θάνατος της μητέρας της, ενώ η Χάνα αγωνίζεται με πάθος και ένταση για να καταλήξει το δικαστήριο στη σωστή απόφαση, ανάμεσα στη σχιζοφρένεια και τη ζωή.

Ένα μυθιστόρημα καθηλωτικό, που δεν αφήνει τον αναγνώστη ν'ανασάνει. Η πλοκή ευφυής, ξεφεύγει από τα στεγανά του κλασικού σκανδιναβικού μυθιστορήματος, εμπλέκοντας στοιχεία φιλοσοφικά και μεταθανάτιες εμπειρίες. Η εξέλιξη της υπόθεσης είναι πλούσια σε ανατροπές, εκπλήξεις, έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις των ηρώων και αγωνία για το φινάλε, για τη λύτρωση.Είναι εντυπωσιακό το ψυχογράφημα των βασικών ηρώων της ιστορίας, οι οποίοι διακατέχονται από φοβίες, εμμονές, πάθη, ανασφάλειες και απογυμνώνουν την ψυχή τους, παλεύοντας να βρουν το φως στο τούνελ της προσωπικής τους ζωής. 

Η σύμπραξη των τριών διαφορετικών ιστοριών που αποτελούν τους πυλώνες της εξιχνίασης της παράξενης αυτοκτονίας, και οι εναλλαγές τους με τρόπο αριστοτεχνικό, κατορθώνουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. 
Το "Ύπνος και Θάνατος" είναι βέβαιο ότι θα σας κάνει να χάσετε τον ύπνο σας ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου