23 Σεπτεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα" Σπύρος Πετρουλάκης

Το πιο σημαντικό για ένα παιδικό βιβλίο, είναι να μπορεί να εξάψει τη φαντασία των παιδιών και παράλληλα να τους οδηγήσει με μαεστρία στο θησαυρό της γνώσης. Ακολουθώντας, λοιπόν, "τα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα" ανακάλυψα ότι ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης, διαθέτει αυτό το μοναδικό χάρισμα, προσφέροντας στους μικρούς αναγνώστες, τη δυνατότητα να ζήσουν μια ανεπανάλητη περιπέτεια, γεμάτη μυστήριο, δράση και σημαντικές ανακαλύψεις.

http://www.minoas.gr/book-3953.minoas
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υποθεση
Με φόντο τα μαγευτικά Χανιά ξετυλίγεται ένα ατελείωτο κυνηγητό στα σοκάκια και τους δρόμους του λιμανιού και της πόλης, με στόχο ν' ανακαλυφθεί ο "θησαυρός των θησαυρών". Αρχηγός και σοφός συμβουλός είναι ο καπετάν Σήφης, που καθοδηγεί τον Δημήτρη, τον Κωνσταντίνο, την Ειρήνη και την Παρασκευή, βήμα - βήμα προς τη μεγάλη ανακάλυψη. Μέσα από γρίφους και αινίγματα, τα παιδιά ανακαλύπτουν την ιστορία του τόπους τους και σεργιανούν στην Αγορά, επισκέπτονται το Συντριβάνι και το Γιαλί Τζαμισί, περνούν από την Πινακοθήκη και το Κουμ Καπί και γνωρίζουν τους μύθους και τις ιστορίες που συνδέονται με αυτά. Κάθε σταθμός αποτελεί άλλο ένα κομμάτι του παζλ, που πρέπει να ολοκληρωθεί για να φτάσουν στο τέρμα της αναζήτησης. Και εκεί τους περιμένει η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη ανταμοιβή! 

Μέσα από τις μεθυστικές μυρωδιές των νυχτολούλουδων, και τις υπέροχες περιγραφές της Κρητικής γης, οι αναγνώστες μαθαίνουν σπιθαμή προς σπιθαμή όλα τα ιδιαίτερα και μοναδικά μνημεία και κτίρια των Χανίων, και κυρίως την ιστορία που κουβαλούν. Με φόντο τον παλαιότερο φάρο της μεσογείου, μαθαίνουν για τις παραδοσιακές μπότες των Κρητικών, τα Στιβάνια, για τις κρητικές μαχαίρες που έχουν χαραγμένες πάνω τους ευφάνταστες μαντινάδες, για το βότανο του μαλοτήρα. Ηθη, έθιμα, παραδόσεις, ιστορία, γίνονται ένα σε αυτό το γεμάτο ένταση ταξίδι στο χρόνο και διεγείρουν τη φαντασία και την κριτική σκέψη των παιδιών στο έπακρο, συστήνοντάς τους ένα τόπο της χώρας μας με χιούμορ, αστείους διαλόγους και εξυπνα αινίγματα. Με μια γραφή οικεία και σύγχρονη, ο συγγραφέας οδηγεί με μεθοδικότητα, αγωνία, και αμείωτο ενδιαφέρον τους αναγνώστες του, στην αστείτερυτη πηγή της γνώσης, βοηθώντας στην ωρίμανση της σκέψης τους κι των συναισθημάτων τους. Η αξία της ομαδικότητας εξυμνείται και προάγεται η άμιλλα και η προσφορά στον συνάνθρωπό μας, αρχές θεμελιώδεις για τη ζωή τους.

Ένα βιβλίο που προσφέρει το κλειδί για ν' απελευθερωθεί η φαντασία των μικρών φίλων, μέσα από το μονοπάτι του παιχνιδιού, της περιπέτειας και της συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου