22 Σεπτεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Η Γαλλίδα δασκάλα" με τη ματιά της Αναστασίας Δημακοπούλου

Ένα μυθιστόρημα, που ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις μίας αθώας, παιδικής ηλικίας. Η ιστορία που διαπραγματεύεται ο συγγραφέας μας, έρχεται να οριοθετήσει το τέλος μιας παιδικότητας και τη αφύπνιση της εφηβείας. 

http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1001909/h-gallida-daskala
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Ο ήρωάς μας προσπερνά τ΄αυθεντικά και ανέμελα χρόνια της παιδικής ηλικίας για να μεταβεί έφηβος πλέον,αλλά και πιο ώριμος στην ενηλικίωση. Αφορμή αυτής της βαθμιαίας μετάπτωσης η γαλλίδα δασκάλα, που σαν άλλη σύγχρονη Εύα θα εισχωρήσει στην ψυχή του ήρωα και θα στοιχειώσει τα όνειρα και τις προσδοκίες του. Το πάθος του γι' αυτή την συναρπαστική γυναίκα θα έρθει τόσο ορμητικό και δυνατό, που θα γίνει έμμονη ιδέα και θα τον παρασύρει σ΄ένα μυστηριώδη και ονειρικό ταξίδι! 

Η σαγήνη που σκορπά αυτό το θηλυκό,είναι ο μηχανισμός που θα πυροδοτήσει το ερωτικό ξύπνημα του κορμιού του. Η έντονη επιθυμία του Άγη να ξυπνήσει το παρελθόν του, τον οδηγεί στο κατώφλι του σπιτιού του Βάιου Παπάζογλου. Εκεί ένα κύμα αναμνήσεων τον συνεπαίρνει, φέρνοντας στην επιφάνεια αναπάντητα ερωτήματα και έναν Άγη να προσπαθεί να δώσει απαντήσεις ή ν΄αποκρύψει την πραγματική αλήθεια; Τις αναμνήσεις αυτές πυροδοτεί ένα σκουριασμένο πιστόλι, το οποίο παίρνει συστημένο, μέσα σ΄ένα κουτί γνωστής μάρκας αθλητικών παπουτσιών. Oι τύψεις στις οποίες πλανάται, όλα αυτά τα χρόνια και τον καταδιώκουν σαν άλλες ερινύες, απαιτούν να ξεδιαλύνουν, βγάζοντας στο φως όλα αυτά, για τα οποία ένιωθε φόβο και έκρυβε βαθιά μέσα του. 

Ο αναγνώστης, καθώς εξελίσσεται η ιστορία, έχει μία υποψία αστυνομικού μυθιστορήματος και αυτό είναι που τελικά προκαλεί και την μεγαλύτερη ανατροπή. Ο συνδιασμός της χαμένης παιδικότητας μ΄ένα φόνο, έρχεται να παγώσει τον χρόνο, ν΄ανατρέψει την αρχική εντύπωση ότι πρόκειται για ένα βιβλίο αναμνήσεων μιας συγκεκριμένης εποχής. Περίτεχνα ο συγγραφέας,ξεγελά τον αναγνώστη και τον προετοιμάζει για την μεγάλη ανατροπή που θα παιχτεί στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. 

Ο συγγραφέας μέσα από ένα διαρκή flash-back της τότε εποχής και του σήμερα, ξετυλίγει μπροστά μας με νοσταλγία, τα καμώματα, τα παιχνίδια, την ελευθερία που συχνά άγγιζε τα όρια της ασυδοσίας, μιας παρέας παιδιών, που περνάει την μέρα του χωρίς τις έννοιες, τις ευθύνες και τις σκοτούρες των μεγάλων. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί, στρωτή, δουλεμένη και κατανοητή. Μέσα από ολοζώντανες καλοκαιρινές εικόνες μίας άλλοτε ανέμελης εποχής, ρέει όμορφα με πλούσια καλλολογικά στοιχεία τόσα, όσα χρειάζεται για να περιγράψει το ειδυλλιακό μέρος, που περιστοίχιζε την πέτρα του σκανδάλου,την όμορφη δασκάλα. 

Περιεκτικό, μεστό χωρίς περιττές λεξιλογικές λεπτομέρειες, με σελίδες λίγες αλλά τόσο ενδιαφέρουσες και αληθινές, πετυχαίνει να καθρεφτίσει την πραγματικότητα της ενηλικίωσης του κεντρικού ήρωα, ξυπνώντας το ασίγαστο πάθος για μία θηλυκή οπτασία, που έμελλε να καθορίσει την συμπεριφορά και την ζωή του, στην πορεία του χρόνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου