1 Σεπτεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Και γύρω τους η θάλασσα" από την Δημακοπούλου Αναστασία

Ένα ακόμη θελκτικό μυθιστόρημα από την Αφροδίτη Βακάλη, με φόντο τί άλλο, το υγρό στοιχείο και συγκεκριμένα την θάλασσα αυτή την φορά. Την θάλασσα την πλανεύτρα,την μαγίστρα, που άλλοτε φουρτουνιασμένη και ανταριασμένη οριοθετεί και καθηλώνει τις ανθρώπινες ψυχές και άλλοτε γαλήνια και ήρεμη, ισορροπει ψυχικά πάθη και πνευματικες αξίες. 

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002296/kai-gyrw-toys-h-thalassa
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Οι χαρακτήρες, οι ανθρώπινες φιγούρες που πλαισιώνουν την ιστορία μας, οριοθετούνται με βάση τις διακυμάνσεις και τις παραξενιές της θάλασσας. Όλο το βιβλίο είναι μία προσωποποίση, μία εξατομίκευση κάθε ανθρώπινης ψυχής, που ταλανίζεται από πάθη και αδυναμίες.... με την θαλασσοταραχή. Σάμπως και μεις οι άνθρωποι, δεν πέφτουμε σε ταραχή, πνιγόμαστε από τα πάθη και τις αδυναμίες μας; Αισθανόμαστε πόνο, θλίψη, αναστάτωση, παρασυρόμασε, σηκωνόμαστε, χαλαρώνουμε. Έτσι και η ταξιδιάρα θάλασσα, άλλοτε αφρισμένη με ζοφερο,σκοτεινό χρώμα, χτυπάει αδυσώπιτα τα ορμητικά κύματά της στην ακτή, φτύνοντας βότσαλα και άμμο, αλλά και τα βασανισμένα καίκια, που παραδίνονται στην δίνη της, παρασυρόμενα από τα μανιασμένα κύματα. Άλλοτε πάλι, πλανεύτρα και σαγηνευτική σαν το σφρηγιλό γυναικείο σώμα, σε καλεί να την απολαύσεις, να βουτήξεις στους χυμούς της και να την γευτείς. 

Το ανομολόγητο πάθος του πατριού Καρατζά για την κόρη του Αννεζώ- θύμα και αυτός του ανεκπλήρωτου έρωτα για την γυναίκα του- θα ταλανίσει τόσο πολύ τον πατέρα που θα επισπεύσει βίαια τον γάμο της Αννεζώς με τον αδελφικό φίλο Κωνσταντή. Στην συνέχεια η αποκάλυψη της ανείπωτης αλήθειας, θα έχει ως συνέπεια τον άδικο χαμό μιας αθώας ψυχής αλλά και την αμοιβαία ανταπόκριση στα αισθήματα του Καρατζά, από την μητέρα Φρασκούλα. Παράλληλες ιστορίες ξεδιπλώνονται, γύρω από την θάλασσα, όπως ο άστατος βίος της ατίθασης Μαρίας, η πονόψυχη Ανδριάννα που απανούρμενη τον έρωτά της για τον γιατρό Βαρανάκη, θα βρει καταφύγιο στην πραγματική αγάπη του Κυριάκου. Τα πρόσωπα που συνθέτουν την δυνατή πλοκή του μυθιστορήματος ποικίλα, με άρτιους ψυχογραφικά χαρακτήρες, διαμετρικά αντίθετους, προσπαθούν να ορθοποδήσουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. 

Τα συναισθήματα τόσο δυνατά, κλιμακώνονται.... λύπη, τρυφερότητα, συμπάθεια, ταραχή, έκπληξη, πόνος, κλάμα. Δραματικό αλλά και σαγηνευτικό ταυτόχρονα, το πρώτο μυθιστόρημα της Αφροδίτη Βακάλη, καλεί τον αναγνώστη να το απολαύσει και να το παραλληλήσει ταυτόχρονα, με την άγρια ομορφιά της θάλασσας, εντοπίζοντας ομοιότητες, αλλά και διαφορές που μπορεί να έχει η ίδια η θάλασσα, με τον ψυχικό του κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου