Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κριτική του βιβλίου "Ο κύκλος με τη θάλασσα" Μαρία Λιάσκα - Μαυράκη



Ένας μεγάλος κύκλος αδικίας, προδοσίας, αγώνων, επαναστάσεων και θανάτων χαράσσεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου «Ο κύκλος με τη θάλασσα», ενώνοντας μαγικά δύο πόλεις πληγωμένες από τα συρματοπλέγματα : την Αμμόχωστο της Κύπρου και το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Μια συγκλονιστική ιστορία ζωής που προβάλλει με ζοφερό τρόπο την άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής και την ανάγκη για προσωπική λύτρωση με όποιο κόστος.

https://www.facebook.com/pages/%CE%9F-%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B8%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%9B%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%86%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/1597608037163790
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση
 

Η εξαφάνιση του Άντι, στα παγωμένα νερά του κόλπου της Σειρήνας στην Κύπρο, αποτελεί το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί το κουβάρι της ζωής του. Ο καρδιακός του φίλος, Γρηγόρης και η αδερφή του Δήμητρα, συντετριμμένοι από την οδύνη του χαμού του, επιστρέφουν στην Ιρλανδία για ν’ αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του. Τα γεγονότα όμως, τούς φέρνουν ξαφνικά αντιμέτωπους με συνταρακτικές αποκαλύψεις που ξεπερνούν τις αντοχές τους. Η ιστορία κινείται ανάμεσα στο τότε – έτος 1974 – και στο τώρα – έτος 2012. Στο τότε, η Μαρία μαζί με τον γιο της Αντρέα εγκαταλείπουν την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή στο νησί, και μεταβαίνουν στο Μπέλφαστ αναζητώντας την ελπίδα. Η συνάντηση και η συγκατοίκηση με την Μπεθ και τον επαναστάτη Τζόνι θα αποβούν μοιραίες για το μέλλον όλων. Στο τώρα, τα κομμάτια του παζλ ενώνονται αργά αργά αποκαλύπτοντας τη συγκλονιστική αλήθεια.

Το μυθιστόρημα είναι διαποτισμένο με τα δάκρυα των μανάδων που έχασαν τα παιδιά τους, με την ατέρμονη αγωνία για τις τύχες των αγνοουμένων, με το αίμα των αθώων θυμάτων, με τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που γέννησαν οι αποφάσεις εξουσίας στην Κύπρο και στην Ιρλανδία. Οι δύο αυτές χώρες, βιώσαν τη διχοτόμηση με διαφορετικό τρόπο, όμως ο φόβος και η οδύνη που πλημμύρισαν τις καρδιές των λαών τους, είχαν την ίδια γεύση. Το παιχνίδι της εξουσίας, αμείλικτο δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες και καλλιεργεί ψευδαισθήσεις, στο όνομα της ελευθερίας και της πάταξης της τρομοκρατίας. Ιδεολογίες και θάνατος αναμετρώνται σε μια μονομαχία με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα.

Η πλοκή ανατρεπτική, με ρυθμό που εκτοξεύει την αγωνία στα ύψη και προκαλεί ρίγη συγκίνησης. Οι γραμμές των πράξεων του κάθε ήρωα είναι θολές και συγκεχυμένες : ο θύτης είναι ταυτόχρονα και θύμα, και ο προδότης βρίσκεται ξαφνικά προδομένος.  Οι εξελίξεις φέρνουν στο φως μυστικά, ψέματα, πάθη, λάθη και τραγικές αποφάσεις που στιγματίζουν ανεξίτηλα. Ο αναγνώστης βιώνει ένα γαϊτανάκι συναισθημάτων : απόγνωση, αγωνία, οδύνη, πόνο, συγκίνηση. Η δικαίωση των ηρώων πραγματοποιείται με τρόπο καθηλωτικό και το φινάλε σε αφήνει άφωνο. 

Κάθε άνθρωπος οφείλει να ψάξει βαθιά μέσα του για να βρει τις ισορροπίες της ψυχής του και ν’ ανακαλύψει την προσωπική του δικαίωση ….


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."