7 Σεπτεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Οδυσσέας Μουρ : Η πύλη του χρόνου"

Αν ψάχνετε μια σειρά παιδικής λογοτεχνίας μυστηρίου, πλούσια σε  παζλ, γρίφους, αναγραμματισμούς και κωδικοποιήσεις, την οποία τα παιδιά σας δεν θ' αφήνουν κυριολεκτικά από τα χέρια και τα μάτια τους, τότε σίγουρα η σειρά "Οδυσσέας Μουρ" είναι η καλύτερη επιλογή. Αγόρια και κορίτσια είναι αδύνατον ν' αντισταθούν στο σκληρόδετο εξώφυλλο των βιβλίων, στο υπέροχο χαρτί που παραπέμπει σε περγαμηνές, στους χάρτες και στα μυστικά περάσματα που καταγράφονται από τον Οδυσσέα Μουρ, τον συγγραφέα των βιβλίων ... ή μήπως δεν κατάλαβα σωστά;

https://www.dioptra.gr/Vivlio/355/717/Odusseas-Mour-1:-I-puli-tou-xronou--Ta-tessera-kleidia/
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση
"Η πύλη του χρόνου" αποτελεί το πρώτο μέρος της σειράς, και ουσιαστικά γνωρίζουμε για πρώτη φορά τους πρωταγωνιστές της ιστορίας μας. Η μαγευτική αυτή περιπέτεια λαμβάνει χώρα στον όρμο του Κίλμορ Κόουβ, και στη μυστηριώδη Έπαυλη Αργώ, στην οποία μετακομίζουν ξαφνικά ο Τζέισον και η Τζούλια με τους γονείς τους. Ρεύματα αέρος και τριξίματα στο πάτωμα θα προκαλέσουν την περιέργειά τους, και με συνοδοιπόρο το φίλο τους Ρικ, θα βάλουν πλώρη για το μεγάλο ταξίδι της ανακάλυψης των κρυμμένων μυστικών του πύργου. Σπηλιές, κλειδιά, κωδικοποιημένα μηνύματα, ειδοποιητήρια ταχυδρομείου, μυστικά περάσματα και καταχωνιασμένα ημερολόγια συνθέτουν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό για την πιο μεγάλη και ανατρεπτική διαδρομή με προορισμό την Αρχαία Αίγυπτο.

Η γραφή είναι απλή και συνάμα αινιγματική, προκαλώντας συνεχώς την περιέργεια των παιδιών και εξάπτονας τη φαντασία τους μοναδικά. Η ευρηματική απόκρυψη του πραγματικού συγγραφέα στο εξώφυλλο και τα εσώφυλλα, σε συνδυασμό με το e-mail που παρατίθεται στην αρχή του βιβλίου, απογειώνει το μυστήριο γύρω από το πρόσωπο του Οδυσσέα Μουρ και κορυφώνει την αγωνία για τη συνέχεια του. Κάθε κεφάλαιο ολοκληρώνεται με ένα νέο ευρημα ή μια ανατροπή, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών ως το φινάλε. Η επίλυση των επιμέρους αινιγμάτων, προσφέρει ενθουσιασμό μα και νέες γνώσεις, με έναν ιδιαίτερο και διασκεδαστικό τρόπο, και ακονίζει τη σκέψη και τη λογική των παιδιών, θέλοντας να καταφέρουν να ξεδιαλύνουν εκείνοι το επόμενο πρόβλημα.

Οι χαρακτήρες των τριών ηρώων είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους και αυτό βοηθάει στη μεταξύ τους χημεία, προβάλλοντας ο καθένας τις ανασφάλειες και τις φοβίες τους, με χιουμορ, τσακωμούς, παραινέσεις. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδύεται περίτρανα η σπουδαιότητα της συνεργασίας, της ομαδικής προσπάθειας για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προάγεται η καλλιέργεια της κρίσης και της σκέψης των μικρών φιλαναγνωστών. Η εικονογράφηση ταιριάζει απόλυτα στο μυστηριακό σκηνικό της δαιδαλώδους πορείας των εξερευνητών στην ανατρεπτική Έπαυλη, και μαγεύει. 

Ένα βιβλίο γεμάτο αγωνία, εκπλήξεις, φαντάσματα, συναρπαστικές ανακαλύψεις και με την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο μέχρι την τελευταία σελίδα. Μια περιπέτεια χωρίς όρια ... όπως είναι και η φαντασία των παιδιών! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου