20 Σεπτεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "το Ρόδο της Τοσκάνης" Belinda Alexandra

Με ένα σαγηνευτικό εξώφυλλο και μια υπόθεση γεμάτη μυστήριο, ήταν δύσκολο να αντισταθώ στο νέο μυθιστόρημα της Belinda Alexandra. Με αφετηρία τη Φλωρεντία του 1914, ταξίδεψα στην Ιταλία του Μουσολίνι και του Β Παγκοσμίου πολέμου, γνώρισα την μοναστηριακή ζωή του Σάντο Σπίριτο, παγιδεύτηκα στα δίχτυα της σκοτεινής αύρας της Βίλας Σκαρφιότι, πολέμησα για τα ιδανικά της ελευθερίας και της αλήθειας δίπλα σε πραγματικούς ήρωες, και συνάντησα όλα τα πρόσωπα της αγάπης.  

https://www.dioptra.gr/Vivlio/453/711/To-rodo-tis-Toskanis/
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Όλα αρχίζουν με την εγκατάλειψη ενός βρέφους στο μοναστήρι του Σάντο Σπίριτο. Ακολουθώντας τους κανόνες των μοναχών και αποκτώντας μια εξαιρετική μόρφωση, το μωρό μεταμορφώνεται με τα χρόνια σε μια γλυκιά και εκλεπτυσμένη νέα, τη Ρόζα. Οι περγαμηνές της και η μοναδική δεξιοτεχνία της στο φλάουτο, ανοίγουν τις πόρτες για να εισέλθει, με τους καλύτερους οιωνούς, στην αριστοκρατική κοινωνία της εποχής. Η άφιξή της ως γκουβερνάντα στη βίλα του Μαρκήσιου Σκαρφιότι, θα αποτελέσει το έναυσμα για να γνωρίσει τη σκληρή πραγματικότητα του φασισμού, την απελπισία και την απόλυτη μοναξιά, μα και την ανιδιοτελή προσφορά, τον έρωτα, την βαθιά αγάπη. Όσο μακριά και αν την οδηγούν τα βήματά της από τη μυστηριώδη βίλα, το πεπρωμένο της Ρόζας είναι γραμμένο μέσα στους τέσσερις τοίχους της, και μόνο εκείνη είναι ικανή να αποδώσει δικαιοσύνη και να την εξαγνίσει, μια για πάντα, από την κατάρα που την καλύπτει. 

Ένα μυθιστόρημα, πλούσιο σε εικόνες, ανατροπές, καταιγιστικές εξελίξεις που σοκάρουν και πληγώνουν, και συναισθηματικές διακυμάνσεις. Η συγγραφέας έχει αποδώσει με μια γραφή μεστή, την συναρπαστική ζωή της ηρωίδας, καταφέρνοντας να αποτυπώσει με αμεσότητα και καθαρότητα, τις ψυχικές και σωματικές κακουχίες που υπέστη, ακολουθώντας την καρδιάς της και την πίστη της στο Θεό. Οι εναλλαγές των τοπίων, με τις περίτεχνες περιγραφές, μεταφέρουν τον αναγνώστη στην Ιταλία του φασισμού, και τον μυούν στους αγώνες του λαού, στις κακουχίες των ανθρώπων στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις αναίτιες εκτελέσεις αμάχων και στρατιωτών, υπο την επήρεια της απόλυτη προπαγάνδας και χειραγώγησης των μαζών. Οι χαρακτήρες που περιστοιχίζουν και αγκαλιάζουν τη Ρόζα, παλεύουν με πάθος για τις αξίες και τα ιδανικά τους, με όποιο κόστος, θυσιάζοντας τη ζωή τους στο βωμό της απελευθέρωσης ενός ολόκληρου έθνους. Και μέσα στη δίνη των συρράξεων, ο έρωτας και η αγάπη μπλέκονται με τρόπο μοναδικό, εναλλάσσοντας τα προσωπεία τους, προσφέροντας την απαιτούμενη μαγεία και τη λύτρωση. 

Ο τρόπος που αποκαλύπτεται αργά και μεθοδικά το μυστήριο γύρω από τη γέννηση της Ρόζας, είναι ιδιαιτέρως ευφυής, και άκρως ανατρεπτικός. Οι τελευταίες σελίδες σοκάρουν και ταυτόχρονα δικαιώνουν τους εμπλεκόμενους, δημιουργώντας ένα κράμα συγκίνησης, απέχθειας και γαλήνης στην ψυχή του αναγνώστη. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός, ότι οι θεωρίες που διατύπωσε ο Πυθαγόρας, κατείχαν περίοπτη θέση στο βιβλίο, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τη δύναμη και τη σοφία των λόγων των Ελλήνων φιλοσόφων. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στη μουσική αύρα που δημιουργούσαν στο πέρασμα τους, το φλάουτο και το πιάνο, σαν να έντυναν μουσικά τις κορυφαίες στιγμές της συγκλονιστικής αυτής ιστορίας ζωής, με τρόπο ανεπανάληπτο.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι με συνοδοιπόρους ένα μικρό κλειδί, έναν περιοδεύων θίασο, ένα κατάστημα με αντίκες, με φόντο τον πόλεμο και κορυφαίο σύμμαχο την αγάπη, που όλα τα αντέχει..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου