22 Οκτωβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Στην καρδιά της θάλασσας" Ναθάνιελ Φίλμπρικ, εκδόσεις ΩκεανίδαΟ Ναθάνιελ Φίλμπρικ κέρδισε το 2000 το National Book Award  για το βιβλίο του "Στην καρδιά της θάλασσας", μια συγκλονιστική εξιστόρηση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν σε μία από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας των θαλάσσιων ταξιδιών, ένα έπος επιβίωσης και ανθρώπινης θέλησης. Ζώντας από το 1986 με την οικογένειά του στο Ναντάκετ, του μικρού νησιού της Μασαχουσέτης που το 18ο και 19ο αιώνα ήταν η φαλαινοθηρική πρωτεύουσα του κόσμου  και όντας διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Μελετών Ίγκαν, κατάφερε ν’ αποτυπώσει στο μυθιστόρημά του, με απίστευτη δεξιοτεχνία και γλαφυρότητα, την πορεία και την κατάληξη του φαλαινοθηρικού Έσσεξ και του πληρώματός του, μέσα από μαρτυρίες, ημερολόγια και ευρήματα.
Το 1819 το Έσσεξ ξεκίνησε από το Ναντάκετ για ένα συνηθισμένο ταξίδι, για το κυνήγι του φυσητήρα – της μεγαλύτερης φάλαινας με δόντια- με σκοπό τη μετατροπή της σε λάδι. Η ασχολία αυτή αποτελούσε την βασική ασχολία του αντρικού πληθυσμού του νησιού και τα ταξίδια τους στον ωκεανό διαρκούσαν για μήνες. Το χειμώνα της επόμενης χρονιάς, το πλοίο δέχτηκε μια πρωτόγνωρη στα χρονικά επίθεση : μια φάλαινα τεραστίων διαστάσεων, εμβόλισε το καράβι με δύναμη, ορμή και πρωτόγνωρη αίσθηση εκδίκησης, φέρνοντας την πλήρη καταστροφή και βύθισή του.  Η τραγωδία αυτή θα ενέπνεε τον Χέρμαν Μέλβιλ να γράψει το αριστούργημα του, «Μόμπι Ντικ». Όμως η πραγματική ιστορία μόλις ξεκινάει, καθώς το εικοσαμελές πλήρωμα προσπαθεί να επιβιώσει και να βρει το δρόμο της επιστροφής. Ο ασύλληπτος αγώνας που δίνουν για να αντιμετωπίσουν την άγρια θάλασσα, η θέληση για να μείνουν ζωντανοί, η ανάγκη να γυρίσουν στους ανθρώπους που αγαπούν, θα αποτελέσουν το έναυσμα για να γραφτεί μια από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.


Η ιστορία του Έσσεξ ήταν τόσο γνωστή στην εποχή της όσο γνωστή ήταν και η τραγωδία του Τιτανικού. Το μέγεθος της καταστροφής, η απίστευτη μανία της φάλαινας και οι καταστάσεις τρέλας και απόγνωσης που έζησαν τα μέλη του πλοίου, ξεπερνούν και την πλούσια φαντασία. Ο συγγραφέας, δρώντας πρωτίστως ως ερευνητής, συγκέντρωσε κάθε πληροφορία, από το βιβλιαράκι του υποπλοίαρχου Όουεν Τσέις και το σημειωματάριο του καμαρότου Τόμας Νίκερσον που βρέθηκαν χρόνια αργότερα, μέχρι ιστορικές αναφορές όσον αφορά των τρόπο ζωής των κατοίκων, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις δεισιδαιμονίες. Με αντικειμενικότητα, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, και δακρύβρεχτες περιγραφές, μετέφερε με τη δυνατή του πένα αυτούσια την ιστορία του τελευταίου και μοιραίου ταξιδιού του Έσσεξ, στα παγωμένα νερά των ωκεανών, παρουσιάζοντας στην πραγματικότητα ένα μοναδικό και ολοκληρωμένο ιστορικό ντοκουμέντο. Επισυνάπτοντας σχεδιαγράμματα, εικόνες, αναλυτικές περιγραφές των μερών του καραβιού, καταφέρνει να μεταφέρει νοητά τον αναγνώστη  δίπλα στους ήρωες, να ακολουθήσει τα βήματά τους, να κατανοήσει τις αποφάσεις τους, να συγκλονιστεί με την ανάγκη τους για επιβίωση. 


Το μυθιστόρημα «Στην Καρδιά της Θάλασσας» αποκαλύπτει το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, ξεπερνώντας τις ψυχικές και σωματικές του δυνάμεις, ξεπερνώντας τον ίδιο του τον εαυτό, ξεπερνώντας κάθε λογική, για να μείνει ζωντανός. Μέσα από τους διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων που απαρτίζουν το πλήρωμα του καραβιού, προβάλλονται οι εγωισμοί, οι αψιμαχίες, οι αντιθέσεις, οι διαφορετικές ανάγκες, οι φιλοδοξίες που τυφλώνουν, το μένος που δεν αφήνει τη λογική να υπερτερήσει και οδηγεί σε οδυνηρά λάθη. Η μάχη για τη ζωή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αμφισβήτηση των αρχών και των αξιών τους, κάθε ηθικής, κάθε υποψίας αλτρουισμού και αλληλεγγύης. Η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό …


Ένα μυθιστόρημα ύμνος στην δύναμη της ανθρώπινης θέλησης….
Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ρον Χάουαρντ («A Beautiful Mind») σκηνοθετεί την περιπέτεια «In the Heart of the Sea», βασισμένη στο best seller βιβλίο του Ναθάνιελ Φίλμπρικ,, η οποία θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στι1 31 Δεκεμβρίου του 2015.  Στο «In the Heart of the Sea" πρωταγωνιστεί ο Κρις Χέμσγουορθ («Thor»), ως ο βετεράνος πρώτος αξιωματικός Όουεν Τσέις, ο Μπένζαμιν Γουόλκερ («Abraham Lincoln: Vampire Hunter») ως ο άπειρος κυβερνήτης του πλοίου, ο Κίλιαν Μέρφι («The Dark Knight Rises»), ως ο δεύτερος υποπλοίαρχος Μάθιου Τζόι και ο Μπεν Γουίσοου, ως ο συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ που η έρευνα του στα γεγονότα, 30 χρόνια αργότερα, βοήθησε να έρθει η ιστορία στο φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου