5 Οκτωβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Μη με λησμόνει" από την Αναστασία Δημακοπούλου

Όταν το σύμπαν συνωμοτεί και φέρνει στο φως αλήθειες 35 χρόνων πίσω, πρόσωπα και καταστάσεις μπλέκονται με τα νήματα μιας περίπλοκης υπόθεσης, που τόσα χρόνια παρέμεινε σφραγισμένη. Κανείς όμως δεν γνωρίζει πότε θα ξυπνήσει το παρελθόν και θ΄αποκαλύψει μυστικά μαζεμένα και στριμωγμένα στις ψυχές κάποιων ανθρώπων. Και όταν αυτό το κάνει, ο αναγνώστης παρακολουθει ένα κινηματογραφικό σκηνικό εξελίξεων, με τρομερη αγωνία, επιθυμώντας να δοθεί δικαίωση σε όσους πόνεσαν, αλλά και να επιβάλει και την χειρότερη των ποινών σ΄αυτούς, που βίασαν και μόλυναν την ψυχή αθώων ανθρώπων. 

https://www.dioptra.gr/Vivlio/460/793/Mi-me-lismonei/
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Το βιβλίο ξεκινάει σκληρά, μ΄ένα κεφάλαιο που αφηγείται την βίαιη αρπαγη και τον ξεριζωμό ενός νεογέννητου από τα σπλάχνα της μητέρα του. Μία σκοτεινή φιγούρα, ακολουθεί την άγνωστη πορεία του βρέφους. Στην συνέχεια μια φωτιά απειλεί να κάψει το κτίριο, αφήνοντας αποκαίδια και στάχτη, τα οποία αναζωπυρώνονται 35 χρόνια αργότερα. Η ιστορία μας ξεδιπλώνεται ανάμεσα στο λαμπερό Παρίσι, το γραφικό Γαλαξίδι αλλά και την όμορφη Πάτμο. 

Ο συγγραφέας χειρίζεται περίτεχνα και μετρημένα, τον καταιγισμό των αποκαλύψεων, παρεμβάλοντας ταυτόχρονα, όμορφες και ζωντανές περιγραφές των τοπίων, αλλά και τα δυνατα συναισθήματα και τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών. Ο αναγνώστης αισθάνεται να ξετυλίγεται μπροστά του ένα κινηματογραφικό σκηνικό απίστευτων αποκαλύψεων. Αδυνατεί να ενώσει τα κομμάτια του παζλ, η αγωνία κορυφώνεται καθώς ο συγγραφέας δίνει με μέτρο τα στοιχεία και αυτή άλλωστε είναι και η μαγεία του μυθιστορήματος. Το διαβάζεις απνευστί. Δεν μπορείς να τ΄αφήσεις από τα χέρια σου, αν δεν βγει στην επιφάνεια και το τελευταίο κομμάτι, που θα ολοκληρώσει το παζλ των αποκαλύψεων. 

Είμαι λάτρης των αληθινών γεγονότων και απ ότι φαίνεται και ο συγγραφέας μας σ΄αυτό το τριτο του βιβλίο επιθυμεί να φέρει στο προσκήνιο αλήθειες που σοκάρουν. Μ΄εντυπωσίασε το αποτέλεσμα γιατί όλα δίνονται με απλή, κατανοητή γλώσσα, όμορφα δομημένη χωρίς περιττά στολίδια και φρασεολογίες που κουράζουν τον αναγνώστη. Τα ερωτηματικά ξεπροβάλλουν το ένα μετά το άλλο, κρατώντας τον αναγνώστη σε μια εγρήγορση, με την ένταση να χτυπά κόκκινο. Μικρά δομημένα κεφάλαια, λιτή ευχάριστη γραφή, σε παρακινούν να το ολοκληρώσεις για να δοθεί επιτέλους η Θεία Δίκη σ΄αυτούς που έσφαλαν και η λύτρωση στους άλλους, που ένιωσαν τόσο βαθιά συναισθήματα αγάπης, που απαιτούν να φανερωθούν χωρίς να λησμονηθούν. 

 Το παρελθόν ξυπνάει αβίαστα. Όσο και να θέλουμε να του ξεφύγουμε εκείνο είναι εδώ και καραδοκεί, ν΄αποδεσμεύσει από έννοιες και πάθη τους εμπλεκόμενους. Μη το λησμονήσετε λοιπόν, διότι αυτό είναι που θα παίξει προκαθοριστικό ρόλο στην πορεία για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου