29 Οκτωβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Πίσω από τις κλειστές πόρτες" από την Αναστασία Δημακοπούλου

Αλήθεια πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της συνήθειας; Μπορεί η ερωτική συνήθεια να οριοθετήσει έναν τρόπο ζωής; Να ριζώσει βαθιά μέσα μας, καθιερώνοντας έναν τρόπο συμπεριφοράς ως φενάκη, εξαπατώντας και παραπλανώντας τον ιδιο τον εαυτό μας; Είναι ο άνθρωπος άραγε τόσο αδύναμος ως χαρακτήρας, ώστε να καταπνίγει τα πραγματικά του θέλω, μπροστά στα παράλογα και ανατρεπτικά παιχνίδια που του παίζει η μοίρα; 

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Είναι γλυκιά και όμορφη η ζωή, όταν υπερκαλύπτονται βιοποριστικές ανάγκες, όταν απολαμβάνεις τον έρωτα εις διπλούν, όταν ζεις τ΄όνειρο της πολυτελούς και μεγάλης ζωής, όταν κάθε “΄θέλω”, ικανοποιείται άμεσα, πριν εσένα για εσένα. Όμως τι συμβαίνει στην περίπτωση που το τίμημα για όλα τα παραπάνω είναι η σκληρή μοναξιά της ψυχής και η παραίτηση απο την αναζήτηση κάθε τι ιδανικού. Τί μεθοδεύσεις και τί υποχθόνιες τεχνικές, χρησιμοποιούσε η κα Αγγελική για ν΄αμαυρώσει την αξιοπρέπεια της ηρωίδας μας και να την παρασύρει σ΄ενα βρωμερό συνεχές παιχνίδι, στο οποίο βασίλευε η παραφροσύνη και ο παραλογισμός; 

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του τριώροφου ανάκτορου με τον τεράστιο ανθοστολισμένο κήπο, κάποιος άνθρωπος με την δύναμη της εξουσίας και του χρήματος, υποβίβαζε σε υποχείριο μια ψυχή εγκλωβισμένη, στις παράλογες απαιτήσεις της. Έναν άνθρωπο που ήθελε ν΄ανεξαρτοποιηθεί και να παλέψει στην ζωή, χωρίς τις πλάτες και τις ιδιοτελείς τεχνικές της κα Αγγελικής. Ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της ζωής της κα Αγγελικής, η συγγραφέας μας παρουσιάζει μια γυναίκα που βασανίστηκε τόσο πολύ από την μοίρα. Στο πρόσωπο της Δανάης, συνάντησε μία σωτήρια λέμβο, για να την τραβήξει από τον όλεθρο στον οποίο βυθιζόταν αργά και βασανιστικά.Το πεπρωμένο της φυγείν αδύνατον. Η ζωή, της είχε φερθεί τόσο άδικα, χάνοντας την λατρεμένη της αδελφή αλλά και τον αγαπημένο πρώτο σύζυγό της. Την απέραντη μοναξιά της ψυχής της , αλάφρωσε ένας περιπλανώμενος καλλιτέχνης, που όμως με ραδιουργία και ύπουλα μέσα, στόχευε στην κατασπατάληση της περιουσία της. Μια χαράδρα φώς άρχισε να διαφαίνεται στην μέχρι τώρα ανούσια ζωή της. 

Σαν από θεία επιφώτηση ξεμπλόκαρε το μυαλό της και άρχισε να βλέπει την ζωή της με καθαρό μάτι. Καταφέρνοντας να φέρει την ζωή της σε μια σωστή πορεία, η τύχη της για άλλη μια φορά της εναντιώθηκε, αφού ο δεύτερος γάμος της, της έδωσε ένα παιδί με ειδικές ανάγκες. Αυτό ήταν και το τελειωτικό χτύπημα για την κα Αγγελική. Τώρα ανάμεσα στα κόκκινα τριαντάφυλλα του σπιτιού της, μεγάλωνε και ένα μαύρο τριαντάφυλλο, το δικό της παιδί. Τα παιχνίδια της ζωής είναι αφανέρωτα και τόσο περίπλοκα. Υπήρχε μία αλληλοεξάρτηση- πίσω από τις κλειστές πόρτες του ανακτόρου- μεταξύ της Δανάης και της οικογένειας του σπιτιού, που μπορεί αρχικά να ήταν μία βίαιη και τεταμένη σχέση, αλλά κατέληξε να γίνει οικογενειακή. 

Ο χρόνος έφερε ένα ψυχικό δέσιμο των ανθρώπων αυτού του σπιτιού και μόνο μετά τον θάνατό τους, η Δανάη ανακάλυψε πως οι συμβουλές και οι παροτρύνσεις της κα Αγγελικής, την βοήθησαν να βιώσει έντονα συναισθήματα και πάθη, που επέφεραν σταδιακά και την ψυχική της ευφορία! Η αφηγηματική ικανότητα της συγγραφέας μας και η πλούσια πλοκή της ιστορίας μας, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. 

Η ένταση και η αγωνία κορυφώνεται-καθώς η ηρωίδα μας εμπλέκεται σε πολυποίκιλες ερωτικές σχέσεις, αναζητώντας το ιδανικό- και ο αναγνώστης ηρεμεί, μόνο όταν η ηρωίδα μας βρίσκει στο πρόσωπο του κ.Διοικητή την ονειρεμένη και κατ΄επέκταση την ευτυχισμένη ζωή. Ένα ανατρεπτικό ψυχογράφημα, που πραγματεύεται τον έρωτα κάτω από δυσμενείς και αινιγματικές συνθήκες! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου