1 Οκτωβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Η πρώτη κυρία" από την Αναστασία Δημακοπούλου

Ένας παράταιρος και βιαστικός γάμος, η μοιραία κατάληξη μιας βέρας, θ΄αποτελέσουν το εφαλτήριο για το ξεκίνημα της ιστορίας μας. Μία ιστορία, δυναμική, πλαισιωμένη από πάθη, ίντριγκες, πολιτικές μηχανορραφίες, αλλά και έρωτα, ένταση, μίσος και εκδίκηση. 

https://www.dioptra.gr/Vivlio/462/793/I-proti-kuria/
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Το παιχνίδι της μοίρας θα παρασύρει σ΄ένα κυκεώνα από πάθη και έντονα συναισθήματα δύο οικογένειες, που μοιράζονται νοσταλγικές αναμνήσεις μιας αθώας και ανέμελης παιδικής ηλικίας, στο κοινό τους χώρο, σ΄ένα παραθαλάσσιο οικογενειακό εξοχικό. Πρωταγωνίστριες της ιστορίας μας, τέσσερις υπάρξεις, η χαρισματική Ήρια, η αιθέρια Ερατώ, η λογική Νίκη, η απείθαρχη Μαρίνα. Η παιδική τους ηλικία, γεμάτη συγκρούσεις, αντιζηλίες, σύγκριση και ανταγωνισμό θα πυροδοτήσει στο έπακρο τα πάθη τους αυτά και θα τις μετουσιώσει σε τέσσερις ισχυρές και φιλόδοξες, γυναικείες προσωπικότητες. "Τέσσερις κοπελούδες...κούτσικες...μεγάλες και τρανές υστερότερα...η μιά όμως η πιο τρανή απ΄ όλες", η προφητεία ενός γέρου (μάγου; ποιος ξέρει άραγε), θα προκαθορίσει την πορεία ζωής τους, με αποτέλεσμα να επιδοθούν σ΄ένα ανελέητο αγώνα, για το κυνήγι της εξουσίας, της ευτυχίας και της ζωής, που η κάθε μία έχει ορίσει. 

Το κυνήγι των στόχων τους όμως διαποτίζεται από έντονο μίσος και εκδίκηση, απέναντι στα πρόσωπα που μόλυναν την ευτυχία και την γαλήνη τους. Λαγνεία και αισθησιασμός, εξυπνάδα και φιλοδοξία, θ΄αποτελέσουν ένα ακαταμάχητο συνδυασμό,που θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο οι τέσσερις γυναίκες, για να επιδοθούν και εν τέλει να κυριαρχήσουν στον πολιτικό στίβο αλλά και στο στίβο της προσωπικής τους ζωής. 

Χειμαρρώδης και ορμητικός ο λόγος της κα Γιουβέλη. Πλούσια εκφραστικά μέσα και άρτια επίγνωση της ελληνικής γλώσσας. Μεγαλοπρέπεια και απλότητα ταυτόχρονα, συνθέτουν έναν απέρριτο από φραστικά στολίδια λόγο, πυροδοτώντας μία δυναμικότητα στις εξελίξεις. Διαδοχικές ανατροπές δίνονται με καθηλωτικό τρόπο, μαγνητίζοντας τον αναγνώστη με τις καταιγιστικές εξελίξεις. Πολυδιάστατες προσωπικότητες οι ήρωές μας, ζουν τα πάθη τους, με όλα τα συνεπακόλουθα συναισθήματα στο έπακρο. Χαρακτηριστική και σκανδαλώδης παρουσία η γυναίκα, που ως σύμβολο σαγήνης και ομορφιάς, με όπλο την εξυπνάδα και την φιλοδοξία της, εισβάλει δυναμικά σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, συγκεκριμένα στον πολιτικό στίβο, αποδεικνύοντας πως οι πολιτικές της κατακτήσεις δεν αναιρούν την γυναικεία φιλαρέσκεια. 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου