25 Οκτωβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Ο πρώτος αμέθυστος" από την Αναστασία Δημακοπούλου

Στο αιματοβαμμένο ιστορικό παρασκήνιο της επανάστασης του 1821, τοποθετείται το πρώτο μυθιστόρημα της Μελίνα Τσαμπάνη "ο πρώτος αμέθυστος". Στην τουρκοκρατούμενη Τήνο του 1798, γεννιέται ο Μιλτιάδης Σκαρλάτος, δευτερότοκος γιος της Μαριγώς και του Γιώργη Σκαρλάτου, έμπειρου καπετάνιου της Τήνου, γνωστό για την επιδεξιότητά του ν΄ανοίγεται στην απεραντοσύνη της θάλασσας και να φέρει εις πέραν, δύσκολες εμπορικές συναλλαγές. 

http://www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8481
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Ο μικρός Μιλτιάδης μεγαλώνοντας, γρήγορα μυείται στην τέχνη του εμπορίου και οι ικανότητές του να διαπραγματεύεται αποδεικνύουν περίτρανα, ένα έξυπνο και έμπειρο νεαρό παλληκάρι. Παράλληλα, σιγοκαίει μέσα του, άσβεστο το πάθος για λευτεριά και ανεξαρτησία, βιώνοντας καθημερινά την αδικία και τον φόβο που εμπνέει η φιγούρα του Τούρκου διοικητή της Τήνου. Όταν ξεσπάει η επανάσταση του΄21, ο Μιλτιάδης συμμετέχει με ορμή και θέρμη στον αγώνα για την κατάκτηση της απελευθέρωσης, ενώ στην καρδιά του μαίνεται ανεξέλεγκτος ένας πόλεμος συναισθημάτων, ανάμεσα στον έρωτά του για την Φρόσω, την όμορφη γυναίκα του αδελφού του και στον άρρηκτο δεσμό αγάπης και λατρείας που τρέφει στο πρόσωπο του αδελφού του Λεωνίδα. Ένα κόσμημα, ένα δαχτυλίδι με λαμπερό μαβί χρώμα, λάφυρο σε μια σύγκρουση με τον αντίπαλο, θα σηματοδοτήσει μία σκληρή μοίρα για την οικογένεια Σκαρλάτου, αλλά και τους άμεσους εμπλεκόμενους μ΄αυτήν. 

Ένα μυθιστόρημα που ενώ αρχικά αποπνέει μία αύρα αισιοδοξίας, κανείς δε μπορεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του θανατικού που κύκλωνε την άλλοτε κραταιή και αξιοζήλευτη οικογένεια. Μπορεί άραγε τ΄όμορφο αυτό δαχτυλίδι από αμέθυστο, να έχει διαποτιστει με μια μαγική δύναμη και η εκτυφλωτική λάμψη του προμήνυε το κακό ή απλά όλα αυτά ήταν αποκυήματα της φαντασίας; Πλούσιο σε συναισθήματα άμεσα και αληθινά, χωρίς περιττολογίες και περίτεχνες περιγραφές. Αρραγείς συγγενικοί δεσμοί οριοθετούν τον χαρακτήρα των προσώπων που εμπλέκονται στην ιστορία μας, που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά, αλλά και ένας φλογερός και ανομολόγητος έρωτας, απειλει να ταράξει τα σταθερά θεμέλια της οικογενειακής θαλπωρής. 

Η λαθραία απόκτηση του εκτυφλωτικού κοσμήματος του αμέθυστου, σκιάζεται με μυστηριώδη τρόπο, από την κατάρα του κατόχου του και απειλεί να σκορπίσει ανεπανόρθωτο κακό στους συμπαθείς ήρωές μας. Από την άλλη όμως πυροδοτεί ασύστολα το ασίγαστο πάθος του Μιλτιάδη προς την Φρόσω, μεθάει κορμί και ψυχή με καταστρεπτικές συνέπειες για τους ίδιους και τους συγγενείς τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου