10 Νοεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Πρόβες Πολέμου" Διονύσης Χαριτόπουλος«Ο στρατός δεν είναι ένας άλλος κόσμος. Είναι μια άλλη διάσταση του κόσμου μας. Και οι στρατιωτικοί κουβαλάνε το βάρος της βίαιης πλευράς του εαυτού μας. Για να ειρηνεύουμε οι υπόλοιποι.». Με λόγο χειμαρρώδη και καταιγιστικό, ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος αποτυπώνει στο εξαιρετικό του κείμενο με τίτλο «Πρόβες Πολέμου», τις εμπειρίες ενός δόκιμου στρατιώτη από τη ζωή εντός και εκτός στρατοπέδου, στην παραμεθόριο, εν έτει 1967.

http://www.biblionet.gr/book/196580/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%B5%CF%82_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%85
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Μέσα από το προσωπικό ημερολόγιο του εικοσάχρονου στρατιώτη, παρελαύνουν οι σκοπιές, οι τιμωρίες με φυλάκιση, τα αντιαρματικά, οι απρόσμενες αυτοκτονίες, τα θανατηφόρα ατυχήματα στις ασκήσεις, η εκτός στρατοπέδου ζωή, οι δύσκολες αποφάσεις. Αν και γίνεται κατεξοχήν χρήση της στρατιωτικής αργκό, με αναφορές στα ΚΨΜ,   το ΣΕΑΠ ( Σχολή Έφεδρων Αξιωματικών Πεζικού, αν και για τους ίδιους σημαίνει Σήμερα Είσαι Αύριο Πεθαίνεις), τις "Καναδέζες",  η απλή, άμεση, χιουμοριστική, καυστική γραφή καταφέρνει να παρασύρει αβίαστα τον αναγνώστη στα άδυτα της στρατιωτικής θητείας και να τον σαγηνεύσει. 


Ο ήρωας, με το στυλό του, γράφει τις πιο βαθιές του σκέψεις με λόγια απλά, γεμάτα από το συναίσθημα και την ορμή της ηλικίας του, προβάλλοντας με ακρίβεια και καθαρές γραμμές τα υψηλά ιδανικά των ανθρώπων που μάχονται και υπερασπίζονται την πατρίδα τους με πάθος. Ταυτόχρονα με γλώσσα αιχμηρή παρουσιάζει τα γεγονότα της άνευ όρων παράδοσης της Κύπρου και του Βασιλικού κίνηματος, ξεδιπλώνοντας ένα μελανό κομμάτι της ιστορίας του έθνους, υπό το πρίσμα ενός φαντάρου. 


Εικόνες γλαφυρές ξεπηδούν από τις σελίδες του βιβλίου, γεμάτες από τις ομορφιές του Έβρου : τα μαγευτικά τοπία, το σαγηνευτικό ποτάμι, η φιλοξενία των ντόπιων, η αγωνία των νεαρών κοριτσιών να ξεφύγουν από τη μέγγενη της επαρχίας. Οι σπαρταριστές πλάκες διαδέχονται τους απρόσμενους θανάτους, το άναμμα των κεριών κατά τη γενικευμένη συσκότιση που προσφέρει το φως της ελπίδας και του πατριωτισμού αντιπαραβάλλεται με την απογοήτευση και την πίκρα από την αβίαστη υποχώρηση στο κυπριακό ζήτημα, οι δυνατοί διάλογοι με τα μέρη που εκπέμπουν μαγνητισμό.  Αντιθέσεις που καθηλώνουν, προβληματίζουν, συγκινούν.


Μια ιδιαίτερη καταγραφή γεγονότων, καταστάσεων, στιγμών… μια συναρπαστική κλεφτή ματιά στην καθημερινότητα ενός ένστολου στο οδοιπορικό του στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο, στην Αλεξανδρούπολη, που διαβάζεται χωρίς ανάσα.

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου