29 Νοεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Μυστικά και ψέματα" Λίαν Μοριάρτι, εκδόσεις Ψυχογιός

Ένας φόνος λαμβάνει χώρα τη βραδιά του σχολικού διαγωνισμού στο δημόσιο νηπιαγωγείο του Πιρίγουι. Όχι, όχι, μην περιμένετε να διαβάσετε ένα καθαρόαιμο αστυνομικό θρίλερ. Γιατί το "μυστικά και ψέματα" είναι ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα, άκρως ανατρεπτικό και έντονο μέχρι το τέλος. Ο φόνος αποτελεί το έναυσμα για να ξεκλειδώσουν τα σεντούκια με τα καλά κρυμμένα μυστικά και ταυτόχρονα αποτελεί και το σημείο μηδέν όλων των συγκλονιστικών αποκαλύψεων. 

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003133
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση
Ο αστυνόμος Άντριαν Κουίνλαν ξεκινά τις ανακρίσεις των γονέων που βρίσκονταν τη μοιραία νύχτα στην εκδήλωση του σχολείου. Μα οι πληροφορίες που εκμαιεύει είναι αντιφατικές. Πολλές αποχρώσες ενδείξεις αλλά καμία απτή απόδειξη. Και καθώς οι καταθέσεις συνεχίζονται, κομμάτι κομμάτι ξετυλίγονται τα γεγονότα που προηγήθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες στους κόλπους του νηπιαγωγείου για να αποκαλύψουν λίγο πριν το τέλος, το θύμα και το θύτη. Ναι, πολύ καλά διαβάσετε. Η ταλαντούχα Λίαν Μοριάρτι καταφέρνει να κρατήσει κρυφό ακόμα και το όνομα του θύματος μέχρι το συγκλονιστικό φινάλε ... κρατώντας με αυτό τον τρόπο αμείωτη και την αγωνία του αναγνώστη. 

Στο μυθιστόρημα αυτό δεν υπάρχει κεντρικός ήρωας. Τα πρόσωπα που εμφανίζονται είναι πολλά, και το καθένα από αυτά διαδραματίζει το δικό του ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης. Η αφήγηση όμως των γεγονότων πραγματοποιείται υπο το πρίσμα της καθημερινότητας τριών μητέρων : της Μαντλίν, της Σελέστ και της Τζέιν. Οι δύο πρώτες γνωρίζονται χρόνια, και χωρίς να το καταλάβουν αποφασίζουν να προστατεύσουν με νύχια και με δόντια τη νεοφερμένη Τζέιν, όταν ο γιος της θα στοχοποιηθεί για την παρενόχληση της μικρής Αμαμπέλα. Μέσα από την περιγραφή των καταστάσεων που βιώνει η καθεμία στους κόλπους της οικογένειάς της, η συγγραφέας καταφέρνει να θίξει σημαντικά θέματα, θέματα ταμπού αλλά και θέματα που προβληματίζουν πολλές οικογένειες στη σημερινή εποχή. Οι σχέσεις μητέρας και έφηβης κόρης. Οι φόβοι και οι ανασφάλειες που νιώθει μια ανύπαντρη μητέρα και ο ρατσισμός που βιώνει σε κάθε της επαφή με τις υπέροχες "κανονικές" οικογένειες. Η σωματική και ψυχολογική κακοποίηση της γυναίκας από τον σύντροφό της και οι τύψεις που την πνίγουν κάθε φορά που θεωρεί ότι κείνη προκάλεσε αυτή τη βίαιη συμπεριφορά, οδηγώντας την στην ταπείνωση. Το καυτό ζήτημα του εκφοβισμού. 

Με μία γραφή απλή, καθαρή, αληθινή, χωρίς μελοδραματισμούς και υπερβολικές καταστάσεις, η Μοριάρτι καταφέρνει να προκαλέσει αβίαστα, έντονα συναισθήματα στον κάθε αναγνώστη, και κυρίως στις γυναίκες. Γιατί η ψυχοσύνθεση των γυναικείων χαρακτήρων είναι εξαιρετικά οικεία, και μπορείς πολύ εύκολα να ταυτιστείς με τις φοβίες τους, τις ανασφάλειες τους, τα άγχη τους, τον πανικό τους, τις μύχιες σκέψεις τους, τις ανησυχίες τους. Ακόμα και αν δεν έχεις βιώσει παρόμοιες καταστάσεις, μπορείς να αισθανθείς το δράμα τους και να τις κατανοήσεις για τις όποιες αποφάσεις τους. Και φυσικά μπορείς να συμμεριστείς την άποψή τους ότι δεν είδαν απολύτως τίποτα όσον αφορά τον φόνο. Και να αισθανθείς τη δικαίωση και τη λύτρωσή τους. 

Το νηπιαγωγείο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας των γονιών, και αυτό αποτυπώνεται με γλαφυρότητα στο παρόν μυθιστόρημα, επισημαίνοντας με σφοδρότητα το γεγονός ότι τα παιδιά μας, αντιγράφουν τις συμπεριφορές μας, υιοθετούν τις φοβίες μας, εισπράττουν τις ανασφάλειές μας μα ταυτόχρονα έχουν το σθένος - που πολλές φορές εμείς δεν διαθέτουμε - να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, τις φιλίες τους και τα πιστεύω τους.  

Ένα μυθιστόρημα που αγγίζει την καρδιά, συγκινεί, σοκάρει και προκαλεί αλυσιδωτές εκρήξεις μέχρι το συνταρακτικό φινάλε...γιατί κανείς δεν είδε το παραμικρό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου