11 Νοεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Φως στις σκιές " Πένυ Παπαδάκη

Ένα σύγχρονο, κοινωνικό μυθιστόρημα που ξεσκεπάζει το σαθρό υπόβαθρο του εύκολου χρήματος, αναδεικνύει τη δύναμη της θέλησης και της αυτοπεποίθησης, εξυψώνει την ανάγκη για συντροφικότητα και συμπαράσταση και  φανερώνει το αδίστακτο προσωπείο της πλεονεξίας και του άκρατου εγωισμού. 

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003140
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Η Ελένη έχει τα πάντα, σύμφωνα με τον κοινωνικό της περίγυρο. Είναι νέα, όμορφη, ευκατάστατη και παντρεμένη με ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο επιχειρηματία, τον Άρη, που δεν της χαλάει κανένα χατίρι. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο γνωρίζει την υπέρτατη ευτυχία και ταυτόχρονα γκρεμίζεται στα τάρταρα,  όταν αποκαλύπτει την αθέατη πλευρά του συζύγου της με αποτέλεσμα να χάσει το πολυτιμότερο δώρο της ζωής της. Χωρίς κανένα αποκούμπι και χωρίς μια φιλόξενη αγκαλιά, αποφασίζει να διεκδικήσει πίσω τον εαυτό της και τα θέλω της, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος. Στο δρόμο της θα συναντήσει τον Ορέστη, που παλεύει με τις ενοχές του και τα λάθη του και θα προσπαθήσουν ο ένας να εμφυσήσουν την ελπίδα στον άλλον, βιώνοντας βαθιά συναισθήματα και αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό. Οι καταστάσεις όμως γύρω τους αρχίζουν να τους πνίγουν σαν μέγγενη, με τους ίδιους να παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις να βρουν τις ισορροπίες, την αλήθεια και κυρίως την πίστη στην αγάπη που ξέρει να δίνει όλες τις απαντήσεις.  


Μια φαινομενικά απλή ιστορία απατημένης συζύγου ξεδιπλώνεται περίτεχνα και αποκαλύπτει τις συνέπειες των αποφάσεων που καλούμαστε να αποδεχτούμε όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, προκαλώντας θύελλα συναισθημάτων  και κυρίως διαπερνώντας σε βάθος το συναισθηματικό κέλυφος κάθε μάνας. Η λέξη μητέρα είναι τόσο ιερή και αναντικατάστατη και το «φως στις σκιές» αποτυπώνει με γλαφυρότητα τις δύο αυτές διαστάσεις της. Η ανάγκη μιας γυναίκας να φέρει στον κόσμο ένα παιδί και να ολοκληρωθεί και ο πόνος της όταν αποτυγχάνει, κονταροχτυπιέται με την ακόρεστη δίψα μιας κόρης για μητρική αγκαλιά και για απεξάρτηση από ενοχές και ανασφάλειες. Και ανάμεσά τους μια μάνα που ζει τη χαρά της μητρότητας και προσφέρει ασφάλεια και αγάπη στον γιο της και όμως πληρώνει ακριβά το τίμημα του έρωτα. Οι χαρακτήρες των ηρωίδων είναι τόσο όμορφα χαρτογραφημένοι που συγκινούν, και προκαλούν την τρυφερότητα και τη στοργή του αναγνώστη. Στην αντίπερα όχθη, οι άντρες της ιστορίας αναμετρώνται με το παρελθόν, τα λάθη τους ως γονείς και σύζυγοι και το πεπρωμένο τους, που τελικά θα τους αναγκάσει με τον πιο σκληρό τρόπο να εξαργυρώσουν τα ψέματα και τις παραλείψεις τους. 


Ακουμπώντας με ευαισθησία, αλλά και με ωμότητα όπου απαιτείται, η συγγραφέας περιδιαβαίνει στα σοκάκια των ναρκωτικών και παρουσιάζει δύσκολες καταστάσεις, εμβαθύνοντας στην ψυχολογία των πρωταγωνιστών και στις μύχιες σκέψεις και ενοχές που τους ταλανίζουν. Οι τραγικές ανατροπές σοκάρουν και ο καταιγιστικός ρυθμός των εξελίξεων εντείνει την ένταση των γεγονότων και των σκληρών αποφάσεων. Η γραφή απλή και μεστή καταφέρνει ν’ αποδώσει τα βαθύτερα νοήματα της ιστορίας ζωής και να μιλήσει στην καρδιά του καθενός.  Η δικαίωση έρχεται με την πάροδο του χρόνου για να κλείσει κάποιες πληγές για πάντα και για ν ‘ απαλύνει τον αβάσταχτο πόνο που άφησε πίσω της η Μοίρα.


Ένα μυθιστόρημα που κινείται στα χνάρια μιας σύγχρονης τραγωδίας και φτάνει στη κάθαρση ακολουθώντας με προσήλωση το μονοπάτι της βαθιάς και ουσιαστικής αγάπης για τον άλλον...

1 σχόλιο: