1 Νοεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Πράκτορας 6" Τομ Ρομπ ΣμιθΟ Τομ Ρομπ Σμιθ, με τη συγγραφική του μπαγκέτα, κατόρθωσε στο βιβλίο «Πράκτορας 6» να διευθύνει με ευαισθησία και ωριμότητα μια πολυσύνθετη ορχήστρα, προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό ένα εξαιρετικό πόνημα που προκαλεί ρίγη συγκίνησης και αναδεικνύει τη ζοφερή ατμόσφαιρα της Σοβιετικής Ένωσης της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Το τρίτο κατά σειρά μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον Λέο Ντεμίντοφ, διαπερνάει με σφοδρότητα τον συναισθηματικό τοίχο του φαινομενικά σκληρού ήρωα, αναδεικνύοντας τη δύναμη της απόλυτης αγάπης και αφοσίωσης, σ’ έναν κόσμο γεμάτο φρίκη, πόνο, καχυποψία και προδοσία.  

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=706062
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση
 

Ο –πρώην πλέον – πράκτορας της  KGB, ζει σ’ ένα διαμέρισμα στις εργατικές κατοικίες του Χρουστσόφ, απολαμβάνοντας τη θαλπωρή που του προσφέρουν η γυναίκα του και οι δύο κόρες του. Ένα ημερολόγιο που δεν διάβασε και ένα ταξίδι της οικογένειάς του στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της «Περιοδείας Ειρήνης», θα συνταράξει συθέμελα τη ζωή του και θα τον οδηγήσει στην απόγνωση. Η ψυχική του ισορροπία κλυδωνίζεται, μα η αναζήτηση της αλήθειας θα γίνει ο φάρος στο δύσβατο και μακρύ δρόμο που θ’ ακολουθήσει. Οι καταιγιστικές εξελίξεις θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό του και κυρίως όσους αγαπά. Τα διλήμματα προβάλλουν αμείλικτα και εκείνος καλείται να επιλέξει. Άραγε η λύτρωση της ψυχής του θα καταφέρει να νικήσει το μίσος των ανθρώπων και την έσχατη προδοσία;


Η πένα του συγγραφέα μεστή, πιο ώριμη, βουτηγμένη στο συναίσθημα, δημιουργεί δυνατές εικόνες που μαγνητίζουν και σε μεταφέρουν μοναδικά από τη Μόσχα στο Μανχάταν, από την Καμπούλ στην Πεσαβάρ του Πακιστάν και στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης στο πέρασμα των χρόνων. Το αποτέλεσμα της βαθιάς έρευνας για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση κυρίως τη δεκαετία του ’70 στο Αφγανιστάν, αποτυπώνεται με γλαφυρότητα και σοκάρει, καθώς αναδεικνύονται η αγριότητα και το μένος της Ρωσίας για έναν ολόκληρο λαό, η απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης, η ανάγκη για επιβίωση με όποιο κόστος.


Μικρές ανθρώπινες ιστορίες αποτελούν τα κομμάτια, τα οποία συνθέτουν το παζλ που αναπαριστά το περιπετειώδες ταξίδι του Λέο προς τη Νέα Υόρκη για τη λύση του μυστηρίου,  για την απονομή της ηθικής δικαιοσύνης. Οι αντιφάσεις ανάμεσα στην Αμερική και τη Σοβιετική Ένωση προκαλούν πολλές φορές το μειδίαμα του αναγνώστη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χρήση του δημοφιλούς αναψυκτικού Fanta.


Οι χαρακτήρες είναι χαρτογραφημένοι με απίστευτη λεπτομέρεια, με ιδιόμορφες ψυχοσυνθέσεις που ακροβατούν ανάμεσα στην οικογένεια και την πίστη στην πατρίδα, ανάμεσα στο καθήκον και το συναίσθημα, ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν περιθώρια για δεύτερη ευκαιρία. Ο θάνατος καραδοκεί σε κάθε κίνηση, σε κάθε νεύμα, σε κάθε μορφασμό.  Και η αγάπη, σε κάθε της έκφανση, αποτελεί την κινητήριο δύναμη για να υπερβεί ο καθένας τον εαυτό του και να βυθιστεί στην απόλυτη ευτυχία που μόνο η ζεστασιά μιας αγκαλιάς μπορεί να προσφέρει.


Ο συνδυασμός των συγκλονιστικών αποκαλύψεων και των αδιάκοπων ανατροπών με τις εξόχως δυνατές συγκινητικές στιγμές που διαπνέονται από την άδολη αγάπη και την αθωότητα των παιδικών ψυχών, συνθέτουν ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα που αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου