27 Νοεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "101 Διδάγματα ζωής" Γιώργος Παπαδόπουλος - Κυπραίος, εκδόσεις Διόπτρα

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που διαβάζουν βιβλία, που σκοπό έχουν να δώσουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις στην πορεία της ζωής μου απαριθμώντας μου τα "πρέπει" και τα "μη" για να βρω την ευτυχία. Όταν διάβασα λοιπόν στο εξώφυλλο του βιβλίου ότι πρόκειται για "έναν οδηγό πορείας" ήμουν έτοιμη να το αφήσω, όμως ο τίτλος του "101 διδάγματα ζωής" μου τράβηξε την προσοχή. Ξεφυλλίζοντάς το, διαπίστωσα ότι στην πραγματικότητα το βιβλίο αυτό είναι ένα απόσταγμα ζωής και γνώσεων, συγκεντρωμένα σε φράσεις και γνωμικά, που σκοπό έχουν να δώσουν στον αναγνώστη μια άλλη οπτική. Αποφάσισα λοιπόν να το διαβάσω...

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη : θα τολμούσα να πω στο θεωρητικό και στο πρακτικό. Στο πρώτο μισό λοιπόν, ο συγγραφέας αναφέρεται στους συμπαντικούς νόμους που διέπουν τη φύση, οι οποίοι επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και παραθέτει παραδείγματα για την καλύτερη κατανόηση των λόγων του. Στο δεύτερο μέρος, ουσιαστικά ξεκινάει ένα προσωπικό ημερολόγιο, ένα προσωπικό σημειωματάριο, όπου ο αναγνώστης καλείται ν' αναλάβει δράση. Σε κάθε αριστερή σελίδα παρατίθεται ένα γνωμικό, ένα απόφευγμα, ενώ στην δεξιά σελίδα πρέπει ο καθένας να γράψει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του, όσον αφορά τη δική του ζωή. Πώς δηλαδή το κάθε δίδαγμα βρίσκει εφαρμογή ή όχι, στην καθημερινότητά του. 

Ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον κάθε αναγνώστη, καθώς ο καθένας μέσα από την καταγραφή των σκέψεων και των παρατηρήσεών του, διαπιστώνει αλήθειες για τον εαυτό του, που η έλλειψη χρόνου και προσωπικής ενασχόλησης, πολλές φορές δεν μας αφήνει ν' αναλογιστούμε. Το πιο σημαντικό είναι να διαβάσουμε το κάθε δίδαγμα όχι σαν να διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα, αλλά για να εντρυφήσουμε σ' αυτό και να δούμε τις διαστάσεις του μέσα από τη δική μας ματιά. Τα διδάγματα αυτά είναι αποφθέγματα ζωής που μπορούμε να βρούμε στον Χριστιανισμό και στις φιλοσοφίες των λαών, και μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα σε κάθε σταυροδρόμι ή δύσκολη συγκυρία της ζωής μας.

Ξαφνιάστηκα ευχάριστα όταν ανάμεσα στα διδάγματα αυτά βρήκα φράσεις και σκέψεις που με προβλημάτισαν, που με έκαναν ν' αναλογιστώ κάποιες πράξεις και συμπεριφορές μου με διαφορετικό τρόπο, και να αναλογιστώ πόσο λάθος είναι ορισμένες φορές οι αντιδράσεις μου. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του βιβλίου, θεωρώ ότι, είναι η παρότρυνση που παρέχεται στον αναγνώστη να καταγράψει στη δεξιά σελίδα τα σχόλια του, γιατί με τον τρόπο μπορείς να εμβαθύνεις ουσιαστικά και να γράψεις σκέψεις που δεν μπορείς να πιστέψεις ότι μπορεί να σου προκαλέσει η ανάγνωση ενός γνωμικού ή μιας φράσης. Ξαναδιαβάζοντας μετά από καιρό τα γραφόμενά σου, μπορείς να δεις αποστασιοποιημένος τα συναισθήματά σου και τις αντιλήψεις σου.

Το πιο βασικό είναι ο κάθε αναγνώστης να βυθιστεί στις σελίδες του βιβλίου του όντας δεκτικός ν' ακούσει μια διαφορετική άποψη, μια άλλη προσέγγιση των πραγμάτων. Με μάτια ανοιχτά, ο καθένας μπορεί τελικά ν' ανακαλύψει αλήθειες και να οδηγηθεί σε νέα μονοπάτια σκέψης και δράσης.

"Πρόσεχε τις λέξεις σου! Γίνονται πράξεις. 
Πρόσεχε τις πράξεις σου! Γίνονται συνήθεια.
Πρόσεχε τις συνήθειές σου! Μπορεί να γίνουν ο χαρακτήρας σου.
Πρόσεξε τον χαρακτήρα σου! Γίνεται η μοίρα σου"
Χαλίλ Γκιμπράν


ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 
http://alterinfo.gr/exodos/vivlio/101-didagmata-zois/93146

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου