16 Δεκεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Μια φωνή τη νύχτα" Αντρέα Καμιλλέρι, εκδόσεις Πατάκη

Ο Αντρέα Καμιλλέρι είναι αδιαμφισβήτητα μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος και αυτό διαφαίνεται καθαρά σε κάθε του βιβλίο. Με την εμβληματική φιγούρα του επιθεωρητή Μονταλμπάνο, σκαρώνει συναρπαστικές υποθέσεις που απλώνουν τα πλοκάμια τους ταυτόχρονα σε αντίθετες κατευθύνσεις, προκαλώντας ερωτηματικά και βάζοντας αμέσως τον αναγνώστη στο παιχνίδι της εξιχνίασης. Το "μια φωνή τη νύχτα" ασφαλώς και δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά επιβεβαίωση του κανόνα.  

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο γίνεται 58 χρονών, όμως η μέρα των γενεθλίων του σηματοδοτεί την αρχή μια νέας, δυνατής υπόθεσης που μόνο ο ίδιος μπορεί να φέρει με επιτυχία εις πέρας. Φαινομενικά ο διαπληκτισμός που έχει ο ίδιος με έναν οξύθυμο τριανταπεντάρη και η ληστεία ενός σούπερ μάρκετ δεν έχουν καμία απολύτως σύνδεση. Καθώς όμως το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται, διάσπαρτα γεγονότα αρχίζουν να "κουμπώνουν" και να σχηματίζουν μία εικόνα που σκοπό έχει να μπλέξει τον επιθεωρητή στα άδυτα της Μαφίας και να τον οδηγήσει με συνοπτικές διαδικασίες εκτός της Αστυνομίας. Με σύμμαχο τους μοναδικούς του συνεργάτες και το εξαιρετικό του ένστικτο, και χωρίς να χάσει στιγμή την όρεξή του για καλό φαγητό, καταφέρνει να αποκαλύψει την αλήθεια, χωρίς να καταφέρει ωστόσο να αποτρέψει κάποια τραγικά γεγονότα ...

Ο Αντρέα Καμιλλέρι "μπήκε" ξαφνικά στη βιβλιοθήκη μου και αμέσως με κέρδισε. Είναι το δεύτερο βιβλίο του που διαβάζω και το τελείωσα μέσα σε 4 ώρες. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να το αφήσει από τα χέρια του αν διαβάσει την πρώτη σελίδα. Χωρίς υπερβολές στην περιγραφή των εγκλημάτων, κατορθώνει να δημιουργήσει το κατάλληλο σκηνικό και να μεταδώσει την ατμόσφαιρα που απαιτείται στο είδος. Δεν υπάρχει σημείο που να πλατειάζει ανευ λόγου, οι περιγραφές τοπίων και ανθρώπων πραγματοποιείται με μέτρο και σύνεση, και η πλοκή του έχει έναν εξαιρετικό ρυθμό που σε κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση. Τα σενάρια που κάνεις καθώς προχωρά η υπόθεση διαψεύδονται διαρκώς αλλά με τρόπο αληθοφανή και οι ενδείξεις που εμφανίζονται έχουν λογική. 

Ο χαρακτήρας του επιθεωρητή είναι μ-ο-ν-α-δ-ι-κ-ό-ς : με απίστευτο χιούμορ, με παιδιάστικες αντιδράσεις και εγωισμούς, με εκλεκτικό γούστο στο φαγητό, με ένα κοφτερό μυαλό και ένα δυνατό ένστικτό, δεν φοβάται να ρισκάρει, να εκτεθεί, να αναμετρηθεί με την εξουσία και κυρίως να κυνηγήσει την αλήθεια με όποιο προσωπικό κόστος και τίμημα. Η σχέση του με τη Λίβια μοιάζει με μια εφηβική σχέση, όπου τα πειράγματα και οι αστείοι τσακωμοί δεν έχουν τέλος. Ο τρόπος που ελίσσεται είναι συναρπαστικός και η πονηριά του δεν έχει όρια. Έχει δίπλα του ανθρώπους πιστούς και φίλους που τον στηρίζουν. αλλά ταυτόχρονα παραμονεύουν διαρκώς οι εχθροί του για να εντοπίσουν το πρώτο του ατόπημα που θα τους δώσει τη χαρά της νίκης.  

Ο Καταρέλλα είναι επίσης μια χαρισματική φυσιογνωμία όπου η αθωότητά του, η ειλικρίνειά του, η αγάπη του για τον επιθεωρητή αλλά κυρίως το γεγονός ότι κάνει τα άπειρα λάθη με τα ονόματα αλλά και με τις εκφράσεις αργκό που δεν καταλαβαίνει το νόημά τους, δίνουν μια ευχάριστη νότα μέσα στον καταιγισμό των εξελίξεων και των ανατροπών που συμβαίνουν. Ο Φάτσιο με την ασυναγώνιστη ατάκα του "Έγινε ήδη" προκαλεί τη σύγχυση του Μονταλμπάνο και γέλιο στους αναγνώστες. Και ο ιατροδικαστής Πασκουάνο, με τη διάθεσή του ν' αλλάζει ανάλογα με το αποτέλεσμα της χαρτοπαιξίας του το προηγούμενο βράδυ, δίνει καθοριστικές απαντήσεις με αυστηρότητα και απόλυτη εχεμύθεια. 

Ένταση, αγωνία, μυστήριο, συμβόλαια θανάτου, μαφία και πολιτικές ίντριγκες συνθέτουν το παζλ μιας ακόμα δυνατής υπόθεσης του επιθεωρητή Μονταλμπάνο προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο αστυνομικό μυθιστόρημα ....  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου