10 Δεκεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Χάρτινη μνήμη" Έμα Χίλι, εκδόσεις Μίνωας

Στους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας που βιώνω καθημερινά, τα μικρά μου post - it αποτελούν σωτήρια λύση για να μου υπενθυμίζουν τα δεκάδες πράγματα που πρέπει να φέρω εις πέρας. Συγκλονίστηκα όμως πραγματικά, όταν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Έμα Χίλι, διαπίστωσα πόσο βαρύνουσας αξίας είναι τα χαρτάκια αυτά για κάποιους ανθρώπους, των οποίων η μνήμη ακολουθεί σταδιακά το μονοπάτι της λήθης ... ότι αποτελούν για εκείνους τη χάρτινη μνήμη τους!

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Η Μοντ, μια ηλικιωμένη χήρα, πάσχει από άνοια, η οποία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, προκαλώντας αναταράξεις στη ζωή τη δική της αλλά και των οικείων της. Σανίδα σωτηρίας αποτελούν για εκείνη, τα δεκάδες χαρτάκια που κουβαλάει μαζί της και στα οποία καταγράφει, σε στιγμές διαύγειας, όσες πληροφορίες θεωρεί σημαντικές. Το ίδιο δρόμο ακολουθεί και η κόρη της Έλεν καθώς κολλάει χαρτάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού για να υπενθυμίζουν στη μητέρα της τα "πρέπει" και τα "μη", προς αποφυγήν λαθών και τραγικών καταστάσεων. Η εξαφάνιση της μοναδικής της φίλης, που ακούει στο όνομα Ελίζαμπεθ, θα την οδηγήσει σε μια αναδρομή στο παρελθόν, ανασύροντας κομμάτια της επώδυνης περιόδου της εφηβείας της, όπου βίωσε την εξαφάνιση της αγαπημένης της αδερφής, Σούκι. Κόντρα σε όλους, θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες αποδείξεις και να φέρει στο φως τις θαμμένες αλήθειες...

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που αγγίζει ευαίσθητες χορδές και μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε την απόγνωση και τη σύγχυση που κατακλύζει καθημερινά τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί α' ενικό πρόσωπο στην εξιστόρηση της ιστορίας. Ο αναγνώστης λοιπόν αισθάνεται πως βρίσκεται από την πρώτη στιγμή μέσα στο μυαλό της ηρωίδας, και διαβάζει όλες τις σκέψεις και τις αναμνήσεις της εν τη γενέσει τους. Απελπίζεσαι με την απελπισία της, σαστίζεις και εσύ όταν ξεχνάει, ανακουφίζεσαι όταν επανέρχεται η μνήμη της, συγκινείσαι όταν επιστρέφει στο παρελθόν, πληγώνεσαι όταν βιώνει τον οίκτο και την ειρωνεία των άλλων, γελάς όταν συζητά με την εγγονή της, βουρκώνεις όταν συζητά με την κόρη της, θαυμάζεις την αξιοπρέπεια και το θάρρος της, αγαπάς την πίστη της στη φιλία της, διδάσκεσαι από τη στάση ζωής της και από τη στάση της κόρης της απέναντί της.

Αν και θα μπορούσε να αποτελεί λοιπόν ένα καθαρά κοινωνικό και βαθιά ανθρώπινο μυθιστόρημα, η Χίλι τολμά να ρισκάρει και να δημιουργήσει στην πραγματικότητα ένα ψυχολογικό αστυνομικό "θρίλερ" που περιλαμβάνει σε σωστές αναλογίες όλα τα απαραίτητα συστατικά : σασπένς, μυστήριο, μυστικά και ψέματα. Οι παλινδρομήσεις της μνήμης της ηρωίδας επιτείνουν την αγωνία του αναγνώστη και η αναμόχλευση του παρελθόντος οδηγεί στην ανακάλυψη στο σήμερα, έστω κι αν είναι αργά. Οι κωμικοτραγικές καταστάσεις που βιώνει η Μοντ αποτελούν το παραπέτασμα μιας συγκλονιστικής εξαφάνισης που πλήγωσε πολλές ψυχές και βάρυνε συνειδήσεις με αναπάντητα ερωτηματικά. 

Ο χαρακτήρας της Μοντ είναι αψεγάδιαστος και μοναδικός : μια γυναίκα που δίνει μια άνιση μάχη με τις ανθρώπινες δυνάμεις της για να καταφέρει να βρει απαντήσεις, για να λυτρωθεί, για να αποδώσει δικαιοσύνη, για να υπερασπιστεί τις αξίες της. Ανθρώπινη, απλή, γεμάτη γλυκύτητα μα και ψυχικό σθένος, που ξεπερνά τη λογική και την ηλικία της. Είναι μια ηρωίδα που μόνο να την αγαπήσεις μπορείς και να της επιτρέψεις να κλέψει την καρδιά σου. Και δίπλα της η κόρη της, Έλεν, αναδεικνύει την αληθινή, ασύνορη, άδολη αγάπη της κόρης για τη μητέρα, που ξεπερνά δυσκολίες και εμπόδια. Ανοίγει την αγκαλιά της και προσφέρει ζεστασιά, στοργή, κατανόηση στη μάνα που γίνεται πάλι μωρό, και αναλαμβάνει εκείνη πια το ρόλο της μαμάς.

Ένα νουάρ μυθιστόρημα που συγκινεί, διδάσκει και αναδεικνύει την πίστη σε αξίες και ιδανικά ... 

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου