12 Φεβρουαρίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Με οικογένεια" Έκτορ Μαλό, εκδόσεις Μίνωας

Ο Έκτωρ Μαλό υπήρξε ένας σπουδαίος Γάλλος μυθιστοριογράφος. Έγραψε περί τα εξήντα μυθιστορήματα, αν και ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κόσμου κατέχουν τα παιδικά του βιβλία . Το "Με οικογένεια" με ηρωίδα τη μοναδική Περίνα, κυκλοφόρησε το 1893 και έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων. Το όνομα της μικρής είναι το όνομα της εγγονής του, η οποία γεννήθηκε ένα χρόνο μετά την έκδοση του διαχρονικού του πονήματος με τίτλο "Χωρίς οικογένεια". Τα δύο αυτά παιδικά βιβλια ανήκουν στα αριστουργήματα της παιδικής λογοτεχνίας και καταφέρνουν να συγκινήσουν ακόμα και σήμερα μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Η ιστορία ξεκινά με τη μικρή Περίνα και την καταβεβλημένη μαμά της να ακολουθούν το δρόμο για το Μαροκούρ της Γαλλίας. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα της, δεν έχουν καμία άλλη επιλογή. Με τις λίγες προμήθειες και την άμαξά τους, που την οδηγεί με σιγουριά ο γλυκός γαϊδαράκος τους από την Ελλάδα, που ακούει στο όνομα Παλικάρι, προσπαθούν να φτάσουν στον προορισμό τους. Στο Βενσέν αναγκάζονται να σταματήσουν για ν' αναρρώσει η μητέρα της, όμως όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλει η ίδια αλλά και οι νέοι της φίλοι : ο μπάρμπα Αλμυρός, η Μαρκησία, ο Σπάρος και ο γέρος με τα ζαχαρωτά, η μικρή ηρωίδα θα χάσει τη μητέρα της μένοντας ορφανή. Η ίδια, τηρώντας την υπόσχεση που έχει δώσει στους γονείς της, θ ακολουθήσει το δρόμο για το Μαροκούρ. Στη διαδρομή θα γνωρίσει τη σκληρότητα της ανθρώπινης ψυχής μα και το μεγαλείο της καλοσύνης. Φτάνοντας στον προορισμό της θα δεθεί με βαθιά φιλία με την υπέροχη Ροζαλία, που θα την βοηθήσει να βρει δουλειά στο εργοστάσιο και ένα σπίτι για να μείνει. Σύντομα, η μικρή Περίνα θα ανελιχθεί λόγω της καλοσύνης, των γνώσεών της μα και της υπακοής της και θα δουλέψει κοντά στον κο Βιλφράν Παινταβουάν. Και χωρίς να το καταλάβει η αλήθεια θα έρθει στο φως και θα βρεθεί και πάλι " με οικογένεια"...Γραμμένη δεκαετίες πριν, η γλυκόπικρη ιστορία της Περίνας, καταφέρνει να αγγίξει κάθε αναγνώστη, ανεξαρτήτου ηλικίας και να μεταδώσει τα ιδιαίτερα και διαχρονικά μηνύματά της. Η απλή γραφή του συγγραφέα είναι το κλειδί που καταφέρνει να ξεκλειδώσει κάθε καρδιά, και να κάνει αγαπητή την ηρωίδα μα και όσους απλώνουν χέρι βοηθείας προς εκείνη. Οι δυσκολίες που αναγκάζεται ν 'αντιμετωπίσει σε τόσο νεαρή ηλικία η πρωταγωνίστρια, αποτυπώνουν τις δυσκολίες διαβίωσης και επιβίωσης δεκάδων παιδιών εκείνης της εποχής και μοιάζουν τόσο πολύ στις παρούσες καταστάσεις που βιώνουν οι πρόσφυγες στις μέρες μας. Μια φέτα ψωμί που τρώει για τρεις μέρες για να ξεγελάει την πείνα της στο μακρύ ταξίδι της προς τη γη της επαγγελίας, φαντάζει τόσο σκληρό μα συνάμα άκρως αληθινό στη σύγχρονη εποχή της ανέχειας. 

Πίστη στον εαυτό μας, στις δυνάμεις μας, στη φιλία αλλά και στην καλοσύνη διαμηνύει ο Έκτορ Μαλό μέσα από το λογοτεχνικό του έργο. Πρέπει να μένουμε σταθεροί στις αξίες και στα ιδανικά μας, να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και με πάθος για να καταφέρουμε τους στόχους μας και να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας. Σίγουρα θα βρεθούν άνθρωποι στο δρόμο μας που θα μας φέρουν εμπόδια, όμως το καλό φέρνει καλό, και η αισιοδοξία φέρνει πάντα χαμόγελο. Μια υπέροχη ιστορία για όλους, μια ιστορία που διδάσκει, νουθετεί, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα και γεμίζει τη ψυχή μας ελπίδα!

Ένα κλασικό αριστούργημα που διατηρεί αναλλοίωτα την ομορφιά και τα βαθιά του μηνύματα στην πάροδο των χρόνων και αποτελεί ένα ανεκτίμητο διαμάντι για κάθε βιβλιοθήκη...

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου