16 Φεβρουαρίου 2016

Νέα κυκλοφορία του βιβλίου "Bullying κι όμως νικιέται" Νίκος Σιδέρης, Δήμητρα Γιαννακοπούλου, Παύλος Χαραμής , εκδόσεις Μεταίχμιο

Το φαινόμενο του bullying έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στις μέρες μας. Το βιβλίο "Bullying, κι όμως νικιέται" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αποτελεί μια στρατηγική για γονείς, παιδαγωγούς, παιδιά και πολλούς άλλους.Ανασκοπώντας την εμπειρία σχετικά με το bullying και την αντιμετώπισή του, προκύπτει μια κρίσιμη διαπίστωση: Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να κάνουμε για να αναχαιτίσουμε και να καταπολεμήσουμε αυτό το αρνητικότατο φαινόμενο. Άρα υπάρχει και χώρος και ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση και επεξεργασία λύσεων του προβλήματος. Μια νέα συμβολή λοιπόν έχει και θέση και νόημα. Τέτοιο είναι το πνεύμα που διέπει και την παρούσα ανάλυση και πρόταση, η οποία εκτίθεται σε τέσσερα βήματα:
1.    Επισκόπηση της βιβλιογραφίας
2.    Η εμπειρία του bullying στο ελληνικό σχολείο
3.    Μηχανισμοί του bullying
4.   Για μια νέα στρατηγική καταπολέμησης του bullying (Εδώ περιλαμβάνονται και η ανάλυση και το γενικό περίγραμμα, αλλά και συγκεκριμένες, άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για υλοποίηση στον σχολικό χώρο).
Ο πόλεμος ενάντια στο bullying είναι μια μάχη για το φαντασιακό των παιδιών (και όχι μόνο). Πρώτα απ’ όλα, μια μάχη για τις λέξεις. Και υπάρχουν λόγοι ώστε το bullying να αποδίδεται ως «ψευτονταηλίκι».
Κύριος στρατηγικός σκοπός είναι η αποδόμηση της φαντασιακής αίγλης του ψευτονταηλικιού. Κύρια μέθοδος για την επίτευξή του, η γελοιοποίησή του. Ώστε όσοι αισθάνονται τον πειρασμό να κάνουν ψευτονταηλίκια να αντιλαμβάνονται ότι δεν τους παίρνει.

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

Ο Νίκος Σιδέρης γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές (ειδικότητα Ψυχιατρικής, Ιστορία, Νευροψυχολογία-Νευρογλωσσολογία). Είναι διδάκτωρ του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάσκων ψυχαναλυτής, μέλος της Ψυχαναλυτικής Σχολής του Στρασβούργου (ΕPS) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχανάλυσης (FEDEPSY). Διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το μάθημα «Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση». Εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής. Έχει εκδώσει μελέτες, δοκίμια καθώς και ποίηση και πεζογραφία.
Επισκεφθείτε το site του συγγραφέα.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 

Η Δήμητρα Γιαννακοπούλου είναι ψυχολόγος, με πλούσια εμπειρία στα προγράμματα αντι-bullying.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΡΑΜΗΣ

Ο Παύλος Χαραμής είναι φιλόλογος, εκπαιδευτικός και ερευνητής, Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΤΕΜΕ) της ΟΛΜΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου