3 Φεβρουαρίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Μοναχικές Αλκυόνες" Βασιλική Τσούνη από την Αναστασία Δημακοπούλου

Το σκηνικό μέσα στο οποίο εξελίσσεται το πρώτο πνευματικό παιδί της συγγραφέας Βασιλικής Τσούνη "μοναχικές αλκυόνες" θυμίζει ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Από το φωτεινό και μαγευτικό Παρίσι του 1930 , την ζοφερή πραγματικότητα των στρατευμάτων κατοχής του 1940 έως τα καταπράσινα λιβάδια της Προβηγκίας και τις ακτές της Νορμανδίας, πλημμυρισμένες από το μεθυστικό άρωμα, που αναδύεται απο τα διάσπαρτα χωράφια λεβάντας.

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Η Ιζαμπέλ μ΄εφόδιο τα όνειρά της, καταφέρνει ν΄απαγκιστρωθεί από τον μέθυσο και βίαιο  πατέρα της και από τα βρώμικα σοκάκια της συνοικίας Belleville, όπου μεγαλώνει μέσα στην φτώχεια και την ανέχεια, μεταφέρεται στην καρδιά του πλούτου και της χλιδής, το Παρίσι. Φύλακας άγγελός της σ΄αυτό το ταξίδι, μία γυναίκα που αφού την σώζει από την πείνα και την εξαθλίωση την ξεναγεί στα σαλόνια πλουσίων οικογενειών.
Η γνωριμία της με τον γοητευτικό αλλά επιπόλαιο Ζαν Λουί, θα φέρει στο προσκήνιο έναν έρωτα παράφορο μεν, απαγορευμένο δε....Οι δυο νέοι θα ζήσουν το δικό τους παραμύθι, γραμμένο με την πένα της αγάπης τους, μιας αγάπης που άνθισε κάτω από το φως του φεγγαριού στο κάστρο Μον Σαιν Μισέλ του Παρισιού. Άραγε θα ευοδώσει αυτή η σχέση; θα ζήσουν παθιασμένα και θα είναι μαζί έως τον θάνατο, όπως οι αλκυόνες που πεθαίνουν μαζί, γιατί δεν αντέχουν την μοναξια.  Ή  η μοίρα θα τους καταδικάσει σε μια κόλαση χωρίς διαφυγή, αφού κάποιοι άλλοι στέκονται στην απέναντι όχθη του ποταμού και καραδοκούν αυτήν την σχέση, περιμένοντας πρόσφορο έδαφος για να δράσουν. Ένας παροξυσμός σκέψεων και συναισθημάτων κατακλύζουν τον αναγνώστη για το τέλος αυτής της ανεκπλήρωτης σχέσης.
Το πάθος που τύλιξε τους δύο αυτούς νέους, στα σκοτεινά υπόγεια, μέσα στις κατακόμβες του Παρισιού, θα βαρύνει το σκηνικό με δολοπλοκίες και μυστικά που απειλούν να έρθουν στο φως, κατακερματίζοντας την σχέση τους. Η αγάπη όμως είναι εδώ, παρούσα και στο τέλος μόνο η αγάπη κερδίζει...
Αν και πρώτη συγγραφική απόπειρα της συγγραφέας Βασιλικής Τσούνη, με κέρδισε αρχικά η γλαφυρότητα του λόγου της. Είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο, περιεκτικό, με νοήματα που μπορεί ν΄αποτυπώνονται συνοπτικά σε λίγες σελίδες, διαβάζεται όμως μονορούφι.
Μία ιστορία, ωδή στην αληθινή αγάπη, που προβληματίζει τον αναγνώστη, δημιουργώντας του ερωτήματα όπως: οι μεγάλες αγάπες διαβαίνουν την πύλη του Παραδείσου ή βυθίζονται στα σκοτεινά κελιά της Κόλασης; πρέπει να παλεύουμε για ότι αγαπάμε, υπερπηδώντας οποιοδήποτε εμπόδιο, ζώντας έντονα την κάθε στιγμή; H τελική επιλογή βρίσκεται στα χέρια του κάθε αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου