4 Φεβρουαρίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Ταξίδι Μέλιτος" Μίμης Ανδρουλάκης, εκδόσεις ΠατάκηΟ Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί μέχρι σήμερα μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της χώρας μας. Υπήρξε ένας διορατικός και ρεαλιστής πολιτικός, με όραμα για την Ελλάδα. Η ακτινοβολία του δεν έχει χάσει από τη λάμψη της και θα ήταν σίγουρα παρήγορο αν μπορούσε να φωτίσει τη σύγχρονη πολιτική σκηνή. Οι γνώσεις μου για τη ζωή του και το έργο του, περιορίζονταν μέχρι σήμερα στα γραφόμενα των σχολικών εγχειριδίων και σε άρθρα που κατά καιρούς φιλοξενούνται σε εφημερίδες, καθώς όσες φορές έχω επιχειρήσει να διαβάσω βιογραφίες του, έχω κουραστεί από τη γραφή και το ύφος του κειμένου. Το βιβλίο του κου Μίμη Ανδρουλάκη βρέθηκε στα χέρια μου σε μια ιδιαίτερη συγκυρία και σίγουρα δεν βρισκόμουν στην καλύτερη διάθεση για να διαβάσω ένα, κατ’ ουσίαν, ιστορικό μυθιστόρημα. Με συνεπήρε όμως από την πρώτη του σελίδα και με σύστησε σε μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, σκιαγραφώντας μοναδικά το χαρακτήρα τους και τις αντιλήψεις τους, και αποκαλύπτοντας ιστορικά γεγονότα και συζητήσεις που με άφησαν άφωνη.

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=714098
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Το «Ταξίδι Μέλιτος» ακολουθεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τη δεύτερη σύζυγό του Έλενα Σκυλίτση, στο επτάμηνο υπερατλαντικό ταξίδι τους το 1921, με το υπερωκεάνιο «Ακουιτάνια». Κάτω από τη σκιά της εκλογικής του ήττας και λίγο πριν τη Μικρασιατική καταστροφή, ο αναγνώστης παρακολουθεί εκστασιασμένος να ζωντανεύουν σε κάθε σελίδα οι συζητήσεις του Έλληνα πολιτικού με τη Έλεν Γκίμπονς (σύζυγο του Χέρμπερτ Γκίμπονς, που μόλις έχει γράψει τη βιογραφία του με τον τίτλο Venizelos) και τη Βίτα Σάκβιλ – Γουέστ υπό το άγρυπνο βλέμμα της συζύγου του, ν’ αναμοχλεύει συζητήσεις που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές του αποφάσεις (όπως αυτή με τον Βασίλειο Ζαχάρωφ), να στοχάζεται πάνω στα κείμενα του Θουκυδίδη και να αναζητά το ρόλο της Τύχης στα τεκταινόμενα, και ν’ αναπολεί στιγμές από τους έρωτες της ζωής του. Από το Χόλιγουντ, στην Κουβα, στο Μαιάμι και στο Μάτσου Πίτσου, έρχονται στο φως κρυμμένα μυστικά και πάθη, συναισθήματα και ανησυχίες, φόβοι και υπόνοιες που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.


Είναι μοναδικό το συναίσθημα που σε διαπερνά καθώς διαβάζεις : γίνεσαι χωρίς να το καταλάβεις συνοδοιπόρος αυτής της ηγετικής φυσιογνωμίας, γνωρίζεις τον άνθρωπο πίσω από τον πολιτικό, κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι και μοιράζεσαι τις απόψεις του και τις αγωνίες του, έρχεσαι σε επαφή με το χαρισματικό του χιούμορ, ανακαλύπτεις τον τρόπο σκέψης του και την διπλωματία που επιδεικνύει σε κάθε επίπεδο της ζωής του. Το «Ταξίδι μέλιτος» δεν αποτελεί μια στείρα και σε αυστηρά πλαίσια αποτύπωση της πορείας του Ελευθέριου Βενιζέλου και του πολιτικού γίγνεσθαι της χώρας μας στην εποχή του. Αποτελεί ένα μυθιστόρημα, με τις πινελιές φαντασίας που αυτό επιτρέπει, ακολουθώντας όμως πραγματικά γεγονότα και αναφέροντας περιστατικά και καταστάσεις που έχουν λάβει χώρα, δια μέσου των συζητήσεων του μεγάλου πολιτικού με  ξένους διπλωμάτες και προσωπικότητες της υψηλής κοινωνίας. Σαφώς και αναφέρεται και σε φήμες της εποχής χωρίς όμως να παίρνει θέση ως προς την εγκυρότητά τους. 


Μυήθηκα σε λεπτομέρειες της πολιτικής και ιδιωτικής ζωής του Βενιζέλου που πραγματικά με εξέπληξαν : για τον πόνο που του προκάλεσε ο πρόωρος χαμός της πρώτης του συζύγου και μητέρας των παιδιών του, για τη ψυχική δύναμη που υπέδειξε όταν αναγκάστηκε ν’ απαρνηθεί τον έρωτά του για τη Μαριέττα Μητσοτάκη, για την «πονηριά» που σκαρφίστηκε για να προσηλυτίσει τους οπαδούς του Πρίγκιπα με το να γίνεται πελάτης τους, για το κατά Βενιζέλου «Ανάθεμα» στο Πεδίο του Άρεως, για τη θριαμβευτική υποδοχή του στη Νέα Υόρκη, για τους λόγους που τον οδήγησαν στο δεύτερο γάμο του, για τις στενές επαφές του με την Πηνελόπη Δέλτα και το ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στον αιφνίδιο θάνατό του. Κομμάτια που συνθέτουν το ψηφιδωτό της ζωής του και αναδεικνύουν τα εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά του, την πολιτική του διορατικότητα και ευφυΐα, και την πίστη του στις μεγάλες αγάπες που έκλεψαν την καρδιά του. Παράλληλα, παρελαύνουν πλήθος ονομάτων από το χώρο της πολιτικής, της λογοτεχνίας, της διπλωματίας είτε ως φυσική παρουσία είτε ως αναφορές στα πλαίσια των συναρπαστικών συζητήσεων. Ανδρέας Εμπειρίκος, Κλέαρχος Μαρκαντωνάκης, Γερτρούδη Μπελ, Μαρία Βοναπάρτη, Βιρτζίνια Γουλφ, Ντομινί Ηλιάδη, Βανέσα Μπελ, Κάθλιν Μανσφιλντ, Νίκος Καζαντζάκης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Προυστ, Ίων Δραγούμης και πλήθος άλλων. 


Διαποτισμένο από τις μυρωδιές της Κρήτης, και πλαισιωμένο από μελωδίες της εποχής, το βιβλίο «Ταξίδι μέλιτος», καταφέρνει να σπάσει τα όρια του χρόνου και να ταξιδέψει τον αναγνώστη στις αρχές του 20ου αιώνα, ακολουθώντας τα χνάρια της εμβληματικής προσωπικότητας του Ελευθέριου Βενιζέλου μέχρι το τέλος του στο Παρίσι και ανασύροντας ντοκουμέντα και πηγές άγνωστες στο ευρύ κοινό…


ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου