24 Φεβρουαρίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Ο Υιός του Νείλου" Εμμανουήλ Γ. Μαύρος, Άνεμος Εκδοτική

Με φόντο το μαγευτικό Κάιρο και την εμβληματική Αλεξάνδρεια, το μυθιστόρημα "ο Υιός του Νείλου" διαπνέεται από την αύρα της συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών στους κόλπους τους. Δύο πάπυροι, ένας φόνος και μια μυστηριώδης εξαφάνιση δίνουν το έναυσμα για ν' αρχίσει ένα ταξίδι στα δαιδαλώδη μονοπάτια της αρχαιολογίας και των θεολογικών διαφορών που ταλανίζουν για αιώνες τον κόσμο. Κάτω από τον καυτό ήλιο της Αιγύπτου, η εξουσία και το χρήμα φανερώνουν τη δύναμή τους και ο φανατισμός αποκαλύπτει για ακόμα μια φορά τις καταστροφικές του συνέπειες.

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Η Ελένη Νάκου, αρχαιολόγος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καίρου, δέχεται ν' αναλάβει τη μετάφραση ενός πάπυρου, που σύμφωνα με τον πελάτης της αποτελεί το κλειδί μιας αλλόκοτης εξαφάνισης. Καθώς η έρευνά της προχωράει σε βάθος, θα βρεθεί αντιμέτωπη με αδελφότητες, αιρέσεις και περίεργα κυκλώματα καθώς και στο στόχαστρο εγκληματικών οργανώσεων που απαιτούν τη σιωπή της. Το πείσμα της, ως γνήσια Ελληνίδα, δεν θα της επιτρέψει να τα παρατήσει, αλλά ακολουθώντας τα σημάδια και τις αποχρώσες ενδείξεις θα προσπαθήσει να βρει τον συνδετικό κρίκο των γεγονότων και να φτάσει πρώτη στο έβδομο Υιό και στη λύση του αινίγματος. 

Ένα σύγχρονο και μοντέρνο αστυνομικό μυθιστόρημα που καταφέρνει να θίξει μέσα από την εξέλιξη της πλοκής, διαχρονικά ζητήματα θρησκείας και πεποιθήσεων. Η αγωνία δένεται όμορφα με ιδεολογικά ζητήματα, η ύπαρξη του Θεού με την επιστήμη, η πίστη με την βιομηχανοποίηση των "πιστεύω" του απλού λαού. Ο συγγραφέας έχει υιοθετήσει ένα κινηματογραφικό ρυθμό, με γρήγορες εναλλαγές εικόνων, ανατροπές και μυστικά αιώνων. Αρχικά εστιάζει στην εξιχνίαση της υπόθεσης αλλά όσο προχωράει βυθίζεται στα παιχνίδια της δόξας και του φανατισμού, που υπηρετούν οι αιρέσεις και οι ανα το κόσμο θρησκευτικές αδελφότητες. Απαλλαγμένο από μακροσκελείς περιγραφές τοπίων, με απλό ύφος και γλώσσα καθημερινή, μυεί τον αναγνώστη στα απόκρυφα των ιερατείων με τρόπο αληθοφανή. 

Ο χαρακτήρας της Ελένης είναι οικείος, χωρίς εξωπραγματικές αντιδράσεις και υπερφυσικές δυνάμεις. Ακολουθεί το ένστικτό της, εστιάζει στις γνώσεις της, σκέφτεται έξυπνα και έχει ένα ιδιαίτερο χιούμορ που αποφορτίζει την ένταση των καταστάσεων. Λειτουργεί άλλοτε ως μητέρα, άλλοτε ως γυναίκα και άλλοτε ως δυναμική επαγγελματίας, με οξυδέρκεια και πονηριά.  Όλοι οι χαρακτήρες είναι αυστηρά δομημένοι και δένουν σωστά μεταξύ τους, προσφέροντας το λιθαράκι τους στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Ένα μυθιστόρημα που ψάχνει τη λύση του μυστηρίου στη μυσταγωγία που γεννούν οι θρησκείες και τα βαθιά κρυμμένα μυστικά των αρχαίων μνημείων της Αιγύπτου ... 

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

3 σχόλια: