1 Μαρτίου 2016

Νέα κυκλοφορία "Η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε" Πάτρικ Λη Φέρμορ , εκδόσεις ΜεταίχμιοΈνα συγκλονιστικό βιβλίο, ένας ύμνος για τους Κρητικούς, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τον τίτλο "Η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε".  
http://www.metaixmio.gr/products/2887--.aspx

Ο περιηγητής, λόγιος, φιλέλληνας και ήρωας πολέμου Πάτρικ Λη Φέρμορ ανέλαβε την υποχρέωση το 1966 να γράψει ένα μικρό άρθρο για την περίφημη απαγωγή του γερμανού στρατηγού Χάινριχ Κράιπε, στην οποία πρωταγωνίστησε, στην κατεχόμενη Κρήτη το 1944. Παρέδωσε τελικά 36.000 λέξεις προξενώντας απελπισία στον επιμελητή του. Στο ανά χείρας βιβλίο περιλαμβάνεται το πλήρες κείμενο εκείνης της αφήγησης, που εκδόθηκε πρώτη φορά το 2014, μετά τον θάνατό του, υπενθυμίζοντάς μας πώς μια μικρή ομάδα βρετανών δολιοφθορέων σε συνεργασία με μερικούς αφοσιωμένους κρητικούς αντάρτες έφεραν εις πέρας έναν αντιστασιακό άθλο.
H αφήγηση του Φέρμορ πλαισιώνεται από πρόλογο του Ρόντρικ Μπέιλι, βρετανού ιστορικού με ειδίκευση στον ανταρτοπόλεμο, τις πολεμικές αναφορές που έστελνε ο Φέρμορ από την Κρήτη, καθώς και έναν σύγχρονο οδηγό της διαδρομής της απαγωγής τον οποίο έγραψαν οι Κρις και Πίτερ Γουάιτ, ύστερα από επιτόπια έρευνα στην Κρήτη.

«Μια εξομολόγηση, ένα αφιέρωμα, μια έκκληση για κατανόηση… πάνω απ’ όλα ένας ύμνος στην Κρήτη και στους Κρητικούς».  
Άρτεμις Κούπερ, βιογράφος του Πάτρικ Λη Φέρμορ

«Η πλήρης αφήγηση του Πάτρικ Λη Φέρμορ απελευθερώνει τον ρυθμό, τον αυθορμητισμό και τη ζωντάνια της περιγραφής που χαρακτηρίζει τα κλασικά ταξιδιωτικά του κείμενα».
Μάρκος Καρασαρίνης, BHMAgazino


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
 
Ο βρετανός Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915-2011) ήταν ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας. Σε ηλικία 18 ετών, το 1933, αντί να ακολουθήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία για την οποία τον προόριζαν, πέρασε τη Μάγχη και ξεκίνησε να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Από εκεί πέρασε στην Ελλάδα, μαθαίνοντας τα ήθη και τη γλώσσα της χώρας που έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα του. Όταν κηρύχθηκε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, λόγω της γνώσης του των ελληνικών, τοποθετήθηκε ως σύνδεσμος-αξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό. Με την κατάρρευση του Αλβανικού μετώπου βρέθηκε στην Κρήτη. Εκεί, μεταμφιεσμένος σε βοσκό, έζησε δύο χρόνια στα βουνά, οργανώνοντας τον αγώνα των ανταρτών. Ηγήθηκε της ομάδας που απήγαγε τον γερμανό διοικητή, τον στρατηγό Κράιπε. Η Ελλάδα τον κέρδισε. Μέχρι τον θάνατό του ζούσε στη Μάνη. Ως αναγνώριση της προσφοράς του στον χώρο των Γραμμάτων τού απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη από τη βασίλισσα της Αγγλίας.

ΕΠΙΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ 

Η πορεία προς την ΚωνσταντινούποληΑτέλειωτος δρόμοςκαθώς και η βιογραφία της Άρτεμις Κούπερ με τίτλο Πάτρικ Λη Φέρμορ, Μια περιπέτεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου