2 Μαρτίου 2016

Η Παρουσίαση βιβλίου του Guy Verhofstadt στην Αθήνα!Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης βρέθηκε σήμερα Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 ο Πρόεδρος της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Guy Verhofstadt (Γκι Βερχόφσταντ), με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Η ασθένεια της Ευρώπης και η αναγέννηση του ευρωπαϊκού ιδανικού» που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ο Εκδότης Γιάννης Παπαδόπουλος, δήλωσε για το βιβλίο του Guy Verhofstadt, του οποίου η ελληνική αποτελεί την πρώτη μεταφρασμένη έκδοση ότι «Ο Guy Verhofstadt πιστεύει ότι η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης αποτελεί το δρόμο που θα οδηγήσει τους λαούς της Ευρώπης σε περισσότερη ευημερία, δημοκρατία, ανάπτυξη. Στο συναρπαστικό βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας, παρουσιάζει το όραμα του αναλυτικά, με πειστικά επιχειρήματα.
Στις κρίσιμες αυτές ώρες για την Ελλάδα και την Ευρώπη, φωνές σαν του
Guy Verhofstadt πρέπει να ακουστούν από κάθε Έλληνα και Ευρωπαίο πολίτη.»

 
Ο ίδιος ο Guy Verhofstadt αφού ευχαρίστησε τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και το κοινό για τη θερμή υποδοχή, εξήγησε πως στο βιβλίο του αναπτύσσει μέσα από δυνατά επιχειρήματα, ιστορικά στοιχεία και προσωπικές εμπειρίες, την ιδέα του για μία Ευρώπη που έχει ανάγκη να επιστρέψει στο αρχικό της όραμα: εκείνο της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών κρατών όπου οι ηγέτες βρίσκουν λύσεις για καίρια ζητήματα, όπως η προσφυγική κρίση, μέσα από την ευρωπαϊκή – ενωτική αντίληψη και όχι την εθνικιστική. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαφανιστεί αν δεν αναδιαμορφωθεί».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος χαρακτήρισε τον Guy Verhofstadt ως «Πολιτικό με ‘Π’ κεφαλαίο» και εξέφρασε την άποψη πως το βιβλίο του «Η ασθένεια της Ευρώπης» θα αποτελέσει μέρος μιας κρίσιμης και χρήσιμης βιβλιογραφίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλώνοντας πως «η πολιτική αποτελεί το οξυγόνο της κοινωνίας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με την άποψη του Guy Verhofstadt για μια Ευρωπαϊκή Ένωση απομακρυσμένη από τον εθνικισμό, ο οποίος συχνά συνδέεται με το λαϊκισμό και με αυταρχικές τάσεις, και πρόσθεσε πως η ευρωσκεπτιστική ρητορική που αναπτύσσει ο συγγραφέας εστιάζει στη βελτίωση της Ευρώπης.


Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστείδης Χατζής χαρακτήρισε το βιβλίο του Guy Verhofstadt ως ένα ζωντανό, συναρπαστικό κείμενο που διαφέρει από τα άλλα πολιτικά βιβλία καθώς ο συγγραφέας κατορθώνει να μεταφέρει στο αναγνωστικό κοινό περιστατικά της πολιτικής του πορείας με τρόπο μυθιστορηματικό. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να κάνει τις δικές του τοποθετήσεις πάνω στα σύγχρονα προβλήματα της Ευρώπης παρατηρώντας πως όντως η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα ασθενεί.Τη συζήτηση συντόνισε και εμπλούτισε με τα καίρια σχόλια του ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που οι τοποθετήσεις του Guy Verhofstadt σχετικά με τις λύσεις, κυρίως πάνω στα επίκαιρα προβλήματα της Ευρώπης (προσφυγική κρίση, ανοιχτές αγορές), κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο Clap the restaurant, που βρίσκεται στον 3ο όροφο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Το βιβλίο του Guy Verhofstadt «Η ασθένεια της Ευρώπης και η αναγέννηση του ευρωπαϊκού ιδανικού» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Με ειδικό πρόλογο του συγγραφέα για την ελληνική έκδοση, το βιβλίο θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα:
Μπορούμε ακόμα να σώσουμε αυτή τη διαβρωμένη και κουρασμένη Ευρώπη;
Μπορούμε ακόμα να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας;

Ο Guy Verhofstadt αφηγείται πώς το φιλόδοξο σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, το οποίο συνέλαβαν οραματιστές πολιτικοί αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο την εξασφάλιση της ειρήνης και της προόδου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εκφυλίστηκε σε ένα ανέμπνευστο και ανούσιο γραφειοκρατικό οικοδόμημα. Με τη Μεσόγειο να μετατρέπεται σε νεκροταφείο μεταναστών, με εξωτερική πολιτική που χλευάζεται διεθνώς για την ατολμία της, με την ανικανότητα, τόσα χρόνια μετά, να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, να δημιουργηθεί μια πραγματικά ενιαία ευρωζώνη, και να μειωθεί το χάσμα από τους παγκόσμιους ανταγωνιστές (ΗΠΑ, Κίνα), είναι φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει σε λάθος δρόμο.

Ο Guy Verhofstadt βλέπει τη λύση σε ένα μεγάλο άλμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Με παραδείγματα από την Ιστορία, εξηγεί ότι τα τολμηρά βήματα που χρειάζονται πρέπει να γίνουν τώρα. Όχι προς τη δημιουργία ενός υπεροπτικού και  απόμακρου  υπερκράτους,  αλλά  προς  μια αποτελεσματική και δημοκρατική Ομοσπονδία, βασισμένη στις αρχές της ελευθερίας, του σεβασμού του ατόμου και των νόμων. Ξαναγυρνά έτσι στο εμπνευσμένο όραμα των ιδρυτών της Ενωμένης Ευρώπης, το οποίο αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για την οικοδόμηση ενός καλύτερου ευρωπαϊκού μέλλοντος.

Η έκδοση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κεφάλαια για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το Grexit, αλλά και το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Guy Verhofstadt (Γκι Φερχόφσταντ) είναι ο οραματιστής πολιτικός που μάχεται για τη μεγάλη ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Είναι γνωστός στην Ελλάδα ιδιαίτερα για τον συγκλονιστικό του λόγο υπέρ της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην κρίσιμη συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου 2015, τις μέρες που το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας κρεμόταν από μια κλωστή. Γεννήθηκε στο Ντεντερμόντε το 1953. Έχει διατελέσει πρωθυπουργός του Βελγίου από το 1999 έως το 2008. Από το 2009 είναι ευρωβουλευτής, πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) του Ευρωκοινοβουλίου, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου