1 Μαρτίου 2016

Νέα κυκλοφορία "Κακό φεγγαραντάμωμα Το χρονικό της απαγωγής του Στρατηγού Κράιπε" Γ. ΣΤΑΝΛΕΪ ΜΟΣ, εκδόσεις ΜεταίχμιοΣτο βιβλίο "Κακό φεγγαραντάμωμα Το χρονικό της απαγωγής του Στρατηγού Κράιπε", το οποίο βασίζεται στα ημερολόγιά του, ο Γουίλιαμ Στάνλεϊ Μος κατέγραψε ολόκληρη την επιχείρηση απαγωγής του γερμανού διοικητή της κατεχόμενης Κρήτης, του στρατηγού Κράιπε, που παραμένει μια από τις συναρπαστικότερες πράξεις του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜεταίχμιοΜια νύχτα του Απριλίου 1944 ένας νεαρός βρετανός αξιωματικός, ο Μπίλι Μος, βρισκόταν σε ένα μικρό μηχανοκίνητο σκάφος που πλησίαζε τις ακτές της κατεχόμενης από τους Ναζί Κρήτης, πασχίζοντας να διακρίνει κάποιο φωτεινό σημαδάκι, το σινιάλο να βγει στην ακτή. Τον περίμενε μια μικρή ομάδα κρητικών ανταρτών, μαζί με τον Πάτρικ Λη Φέρμορ, τον διοικητή του. Ο Πάντι και ο Μπίλι ήταν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και η αποστολή τους ήταν να απαγάγουν έναν γερμανό στρατηγό, να τον μεταφέρουν ταχύτατα στην άλλη πλευρά του νησιού και στη συνέχεια διά θαλάσσης ως την Αίγυπτο.

Η ιστορία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1957 με πρωταγωνιστές τον Ντερκ Μπόγκαρντ στον ρόλο του Πάντι και τον Ντέιβιντ Όξλεϊ στον ρόλο του Μπίλι, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Ένα αριστούργημα που συνδυάζει καταιγιστική δράση και καθηλωτική αφήγηση.

SpectatorΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Ο Γουίλιαμ Στάνλεϊ Μος (1921-1965) ήταν βρετανός αξιωματικός του στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συγγραφέας, ραδιοφωνικός εκφωνητής, δημοσιογράφος και ταξιδιώτης. Έγινε διάσημος για τη συγγραφή του βιβλίου του με θέμα την απαγωγή του στρατηγού Κράιπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου