2 Μαρτίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Ο κύριος με τα χρυσάνθεμα" Τατιάνα Κοτσώνη, εκδόσεις Πηγή

Έχω υιοθετήσει χρόνια τώρα μια αναγνωστική συνήθεια : καταγράφω σε ένα μικρό τετραδιάκι, φράσεις που αγγίζουν την καρδιά μου, ή με προβληματίζουν. Το ίδιο συνέβη και αυτή τη φορά, μόνο που μετά από κάμποσες σελίδες τα παράτησα .... Γιατί αυτό το ιδιότυπο μυθιστόρημα, είναι ολόκληρο ένα λογοτεχνικό κόσμημα, που αποτελείται από δεκάδες μικρά μικρά διαμαντάκια! Σε κάθε παράγραφο του, κρύβονται νοήματα ασύλληπτα, αλήθειες που στοιχειώνουν, και ανείπωτα λόγια που πονάνε. Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το βιβλίο της συγγραφέως Τατιάνας Κοτσώνη δεν είναι ευρέως γνωστό, μα έχω την πεποίθηση ότι σύντομα θα βρει τη θέση της στο συγγραφικό στερέωμα. Σε μια εποχή όπου η πρωτοτυπία και η δύναμη της πένας τείνουν να εκλείψουν, ήρθε για να με απογειώσει. Αναζητήστε το!

http://iwrite.gr/bookstore/%CE%BF-%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1/
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Ένας συγγραφέας αντιδικεί με τον ήρωά του, δηλαδή με τον ίδιο του τον εαυτό. Ένας άντρας ανακατεύει τα χαρτιά της τράπουλας της ζωής του, και βυθίζεται στις αναμνήσεις του. Βήμα βήμα καταθέτει τις σκέψεις του, τα λάθη του, τα πάθη του και αφήνει την τρέλα να τον οδηγήσει στη λήθη. Μα η ζωή δεν τελειώνει μαζί με τον αγιάτρευτο πόνο που ξεσκίζει την καρδιά. Συνεχίζεται και φέρνει ανατροπές. Η μάνα του δίνει το έναυσμα, και η  Μαρίζα μπαίνει στη ζωή του για να τον βοηθήσει να βγει από το κουκούλι της αποξένωσης. Χαμογελά δειλά, όμως το παρελθόν στοιχειώνει κάθε συναίσθημα και κάθε πράξη. Οι λέξεις σκοτώνουν και η αδυσώπητη αλήθεια τον φέρνει και πάλι στο κατώφλι της παραίτησης από τα πάντα... Τα παιχνίδια της μοίρας τον ταλανίζουν και όσο και να θέλει να εγκαταλείψει, δεν μπορεί. Και εκείνη η φωνή, εκείνος ο άλλος, δίπλα του σε κάθε στιγμή να παίζει το δικηγόρο του διαβόλου και να τον γεμίζει αμφιβολίες ... πρέπει να τον αποχωριστεί ... θα τα καταφέρει;

Από το πρώτο λεπτό ακολουθείς τον πρωταγωνιστή στο λαβύρινθο των σκέψεών του. Ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του, των επιλογών και των συναισθημάτων του που έμειναν μετέωρα. Αφηγητής ο ίδιος. Μα στο παιχνίδι μπαίνει συνεχώς και ο άλλος. Εκείνος που τον τυραννάει ανελλιπώς και τον αναγκάζει να πάρει βεβιασμένες αποφάσεις. Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο; Προς τα που γέρνει η πλάστιγγα της ευτυχίας; Η συγγραφέας έχει καταφέρει να γράψει ένα μυθιστόρημα για την εσωτερική πάλη ενός άντρα, με απόλυτη πειστικότητα. Η ψυχοσύνθεση του ήρωα είναι αριστοτεχνική - χωρίς ίχνος υπερβολής. Είναι ένας άνθρωπος που βρίσκεται διαρκώς μπροστά σε μικρά σταυροδρόμια, και ακολουθεί άλλοτε τη φωνή της καρδιάς, άλλοτε της λογικής, άλλοτε της μάνας. Πασχίζει να ισορροπήσει και να ζήσει το όνειρο. Και εσύ νιώθεις τον αγώνα που δίνει καθημερινά. Τον συναισθάνεσαι. Δένεσαι μαζί του. Τον δικαιολογείς και τον λυπάσαι. Τον αγαπάς και τον μισείς. Του συμπαραστέκεσαι αλλά τον στήνεις και στον τοίχο. Όπως ακριβώς και ο άλλος. Γιατί όλοι μας έχουμε μέσα μας έναν άλλο. Είναι εκείνος που φταίει για τα λάθη μας. 

Τί εκπληκτική σύλληψη! Μέσα σε 164 σελίδες ο καθαρός λόγος της κας Κοτσώνη αφοπλίζει κάθε αναγνώστη. Φράσεις κοφτές, χωρίς μακροσκελείς περιγραφές. Εμμένει και επιμένει στα πρόσωπα και στα συναισθήματά τους. Στον ψυχισμό τους. Στην αλήθεια τους. Με εναλλαγές στο τέμπο της εξιστόρησης. Μετά την ένταση η νηνεμία και τούμπαλιν. Για ν' αντέξεις τα χτυπήματα της μοίρας του ήρωα. Να προλάβεις ν' ανασυνταχθείς πριν το επόμενο χτύπημα. Φυσικά καθοριστικό λόγο παίζει και η άριστη γνώση της γλώσσας αλλά και η ιδιαίτερη γραφή. Μια γραφή που ξεφεύγει από στεγανά και κανόνες. Δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Βυθίζεται στην άβυσσο και ακολουθεί την πορεία των γεγονότων, ωσαν να μην ξέρει ούτε η ίδια η συγγραφέας το τέλος της ιστορίας.

"Ο κύριος με τα χρυσάνθεμα" είναι ένα πρωτότυπο και ευρηματικό μυθιστόρημα μ' ένα αμείλικτο σενάριο....

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου