27 Μαρτίου 2016

Κυκλοφορία σε pocket size "Πανδαιμόνιο" Κώστας Ακριβός, εκδόσεις Μεταίχμιο


Ο συγγραφέας Κώστας Ακριβός έλαβε διθυραμβικές κριτικές για το έργο του με τίτλο "Πανδαιμόνιο", το οποίο κυκλοφορεί και πάλι σε pocket size από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

http://www.metaixmio.gr/products/2813--pocket.aspxΣτις 16 Απριλίου 2004 οι καλόγεροι σε μια μονή στο Άγιον Όρος ανακαλύπτουν έντρομοι μέσα σε κελί ένα πτώμα. Αν σκεφτεί κανείς ότι το μέρος αυτό για πάνω από 1.000 χρόνια απαγορεύεται να το πατήσει πόδι όχι μόνο γυναίκας αλλά ακόμα και ζώου θηλυκού γένους, τότε γίνεται φανερό τι σάλο προκαλεί η είδηση πως το πτώμα αυτό ανήκει σε μια κοπέλα.

Οι ύποπτοι είναι ο κτήτορας του κελιού Νήφωνας, που θεωρείται περίπου άγιος, και ο γέροντας Γεδεών, που άλλο όνειρο δεν έχει παρά να δει να κυματίσει ξανά η ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη.

Ερωτικό σκάνδαλο; Εθνικό σχέδιο; Δάκτυλος του σατανά; Ή μήπως κάτι που ξεπερνάει κι αυτή ακόμα τη φαντασία του συγγραφέα;
ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

Όπως ο Ιταλός συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο στο Όνομα του ρόδου, έτσι και ο Ακρίβος μάς οδηγεί μέσα από την οντολογική και ιδεαλιστική θεώρηση στο χτίσιμο της ιστορίας, αλλά και θέτει στόχο να μας κατευθύνει με μοναδικό σκοπό την εσωτερική αναπτέρωση.
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Index

Το Πανδαιμόνιο είναι ένα χορταστικό μυθιστόρημα που ικανοποιεί και τα πιο δύσκολα γούστα. Περιέχει μύθο, εξελικτική πλοκή και υψηλή αφηγηματική σαφήνεια. Το γεγονός αυτό φανερώνει την εμπειρία του συγγραφέα και την άμεση ικανότητά του στην απόδοση ενός υψηλού ποιοτικά, πυκνού εκφραστικά και με ευκρινή αρτιότητα δομημένου λόγου. Ηλίας Κεφάλας, Κυριακάτικη Αυγή

Αξιέπαινη, πέρα από την προσεκτική μελέτη του υλικού, σχετικού με τον βίο των αγιορειτών μοναχών και την ιστορία του Όρους, είναι η υφολογική ποικιλοχρωμία του βιβλίου. Ο Ακρίβος συνθέτει με επιδεξιότητα ένα παλίμψηστο φωνών με διακριτό ηχόχρωμα και αποκλίνουσα αλήθεια η καθεμία. […] Το γλωσσικό σύμφυρμα από βιβλικές περικοπές, υπηρεσιακή καθαρεύουσα, ημερολογιακές σημειώσεις, δοκιμιακή γραφή, λαϊκή ομιλία και φρασίδια μηνυμάτων στο κινητό, εξεικονίζει δραστικά την ετερογένεια του μυθοπλαστικού κόσμου.
Λίνα Πανταλέων, Εντευκτήριο

Ο Κώστας Ακρίβος μάς έδωσε ένα καλοδουλεμένο, αστυνομικής υφής, μυθιστόρημα με πάμπολλα πραγματολογικά στοιχεία για το Άγιον Όρος. Κυρίως, όμως, μας ξαναδίνει το ερέθισμα να αναστοχαστούμε τον εαυτό μας.
Γιώργος Χ. Παπασωτηρίου, Βραδυνή

Αστυνομική πλοκή, ανθρώπινη υπαρξιακή αγωνία και υψηλή αφηγηματική σαφήνεια συμπλέκονται σε ένα χυμώδες μυθιστόρημα, που έχει γίνει ήδη ανάρπαστο.
Φιλιώ Ράγκου, Αξία
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Ο Κώστας Ακρίβος έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και ανθολογίες, ενώ πήρε μέρος στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1983 εργάζεται ως φιλόλογος στη δημόσια μέση εκπαίδευση. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και συνεργάτης σε διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα για θέματα που αφορούν το βιβλίο. Διευθύνει τη σειρά των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Μια πόλη στη λογοτεχνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου