18 Μαρτίου 2016

Κυκλοφορία σε pocket size "Χορεύουν οι ελέφαντες" Σοφία Νικολαϊδου. εκδόσεις Μεταίχμιο


Οι εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν σε pocket size το δυνατό μυθιστόρημα της συγγραφέως Σοφίας Νικολαίδου, με τον τίτλο "Χορεύουν οι ελέφαντες"

http://metaixmio.gr/products/3207--pocket.aspx


1948-1949: Ένας αμερικανός δημοσιογράφος δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση αναστατώνεται, ξένοι διπλωμάτες επεμβαίνουν. Ένας αθώος μπαίνει φυλακή. Η υπόθεση κλείνει.Σχολικό έτος 2010-2011: Ένας μαθητής αρνείται να δώσει Πανελλαδικές. Ο αγαπημένος του καθηγητής του αναθέτει να ερευνήσει την παλιά υπόθεση. Ο πρώην άριστος μαθητής αρχίζει να ψάχνει.Πόσο έτοιμοι είναι οι ενήλικες να ακούσουν τι έχει να πει;Το Χορεύουν οι ελέφαντες συνδυάζει ιστορία και επινόηση. Αναφέρεται στη δίκη και την καταδίκη του Στακτόπουλου, στον οποίο αποδόθηκε ο φόνος του αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ, έγκλημα που συντάραξε τη χώρα την περίοδο του Εμφυλίου. Παράλληλα, το βιβλίο χαρτογραφεί τη σύγχρονη καθημερινότητα στην Ελλάδα του 2011. Ιδίως στο σχολείο. Αποτυπώνει την ελληνική περιπέτεια, σε μια πόλη με πολλά και αιματηρά ιστορικά στρώματα, όπως η Θεσσαλονίκη.
ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ


Ο περίτεχνος ιστός που υφαίνει η Νικολαΐδου συνθέτει ένα είδος μουσικής συμφωνίας πάνω στην αλήθεια, τον συμβιβασμό, την αποφασιστικότητα και την ιδεολογία, που εντείνεται από την επιλογή της συγγραφέα να χρησιμοποιήσει ως μέσο τις διηγήσεις των ηρώων. Το Χορεύουν οι ελέφαντες συντίθεται από τις αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο πολλών χαρακτήρων, του παρόντος και του παρελθόντος. Το συγκλονιστικό αυτής της φόρμας είναι ότι ο αναγνώστης μαθαίνει τα πάντα κατευθείαν από τους χαρακτήρες. Και αυτό, σε μια υπόθεση ίντριγκας, είναι σχεδόν απαραίτητο. Με περισσότερες από μία εκδοχές της ίδιας ιστορίας, ο αναγνώστης μπορεί να αποφασίσει μόνος του.

Cleaver Magazine«Όλοι οι απατεώνες στην Ελλάδα είναι στην κυβέρνηση». Έτσι ξεκινάει το Χορεύουν οι ελέφαντες  ... Η εικόνα της εδώ και πολλές γενιές ηθικής κατάπτωσης σε μια Ελλάδα ταπεινωμένη από τα ξένα συμφέροντα σοκάρει. Η Νικολαΐδου εμβαθύνει στη μοιρολατρία που εκφράζεται από το αγαπημένο ρητό του πατέρα του Μηνά: «Χορεύουν οι ελέφαντες και πάντα την πληρώνουν τα μυρμήγκια».

Financial TimesΜια πολύπλοκη ιστορία στην οποία ένας φόνος και η πολιτική της μεταπολεμικής Ελλάδας έρχονται να αλλάξουν τη ζωή ενός έξυπνου εφήβου…

Μια προσεχτικά ενορχηστρωμένη ιστορία πολιτικής σκοπιμότητας.

Kirkus ReviewsΠολύπλοκο και συναρπαστικό… Καθώς ακολουθούμε τη μεστή πλοκή της Νικολαΐδου, ερχόμαστε ταυτόχρονα αντιμέτωποι και με μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της σύγχρονης ζωής που η συγγραφέας θέτει με τρόπο επιδέξιο: πώς αποδίδουμε αξία στο άτομο έναντι του κράτους; Για ποιους σκοπούς αξίζει να πεθάνει κανείς; Αποδίδεται ποτέ δικαιοσύνη;

Margot Livesey, συγγραφέαςΣτο μυθιστόρημα προβάλλονται πλευρές της παθογένειας του εκπαιδευτικού συστήματος και τίθενται ερωτήματα σχετικά με τους μηχανισμούς χειραγώγησης των μαθητών και αυριανών ακαδημαϊκών πολιτών, που αναπτύσσονται και εφαρμόζονται στο σχολείο: Η κριτική στο σύγχρονο σχολείο, σύστημα εκπαίδευσης, επάρκεια διδασκόντων, χώροι εκπαίδευσης, κ.λπ., γίνεται μέσα από τη ματιά του Μηνά και της Εβελίνας, δύο μαθητών που αριστεύουν.

Γιώργος Χ. Θεοχάρης, www.bookpress.grΤο βιβλίο, με δυνατή γραφή και καλά ενορχηστρωμένες τις φωνές των ηρώων, σε ένα μπρος-πίσω με το παρελθόν και το παρόν, τολμά τους συσχετισμούς με τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Από τις περικοπές των συντάξεων και τα χαμένα εργασιακά δικαιώματα, μέχρι το σχολείο.

Δήμητρα Ρουμπούλα, Έθνος
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 


Η Σοφία Νικολαΐδου έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, μελέτες και μεταφράσεις. Το μυθιστόρημά της Χορεύουν οι ελέφαντες μεταφράστηκε στα αγγλικά  και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Melville House. Το μυθιστόρημά της Απόψε δεν έχουμε φίλους μεταφράστηκε στα εβραϊκά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Kester Books, για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature 2010. Διδάσκει δημιουργική γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου