21 Απριλίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Το απέναντι νησί" Ελένη Γεωργοστάθη, εκδόσεις Ψυχογιός

Το λαγουδάκι είναι ένα από το πιο αγαπητά ζωάκια και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις γιορτές του Πάσχα! Όταν λοιπόν αποτελεί τον κεντρικό ήρωα ενός ονειρικού παραμυθιού με βαθιά νοήματα, τότε αποδεικνύεται και το καλύτερο δώρο για τα παιδιά αυτές τις άγιες μέρες. Για όλες τις ηλικίες, για αγόρια και κορίτσια, η ιστορία που διαδραματίζεται στο "Απέναντι νησί" μιλάει στην καρδιά και διδάσκει την αποδοχή και την καταπολέμηση κάθε μορφής προκατάληψης. 

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Ένα ζωηρό και περίεργο λαγουδάκι, επιθυμεί με πάθος να εξερευνήσει το απέναντι νησί αλλα οι μεγάλοι του το απογορεύουν συνεχώς. Ο λόγος; Πιστεύουν ότι όσο όμορφο κι αν ειναι το νησί αυτό με τα γαλάζια νερά και τα καραπράσινα δάση, κρύβει φοβερά και τρομερά μυστικά!!! Είναι σίγουροι από πάππου προς πάππου πως είναι ένα επικίνδυνο μέρος και γι αυτό δεν συζητούν καν γι αυτό! Μα ο μικρός εξαρευνητής με τα μεγάλα αυτιά και τα πεταχτά δοντάκια, αποφασίζει με τη βοήθεια του πελαργού να παραβεί τους κανόνες και να δει - έστω από ψηλά - αυτό το μυστηριώδες μέρος. Και τότε η περιπέτεια ξεκινά ... και θ' ανακαλύψει έναν νέο κόσμο!

Η κα Ελένη Γεωργοστάθη κέρδισε το στοίχημα με το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται, καθώς έχει πλάσει μια ιστορία με οικείους ήρωες στα μάτια των παιδιών. Ήρωες που έχουν την ίδια περιέργεια με εκείνα, και νιώθουν την ίδια ακατανίκητη έλξη για το άγνωστο και το απαγορευμένο. Ακουλουθούν λοιπόν γεμάτα αγωνία και ανυπομονησία τα χνάρια του χαριτωμένου τετράποδου, που αναζητά την αλήθεια, πίσω, από τις γεμάτο φόβο, λέξεις των μεγάλων. Η περιπέτειά του μαθαίνει στους μικρούς φίλους να ψάχνουν πάντα τη δική τους αλήθεια και να μην στοχοποιούν ανθρώπους απλά και μόνο από φήμες και σκόρπια λόγια. Η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα για όλους τους ανθρώπους, και το παραμύθι αυτό μπορεί ν' αποτελέσει το έναυσμα για όμορφες συζητήσεις των γονιών με τα παδιά τους αλλά και των εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους.

Η εικονογράφηση της κας Ελίζας Βαβούρη προάγει τη φαντασία των παιδιών και στηρίζει επακριβώς την εξέλιξη της υπόθεσης, βοηθώντας τον αναγνώστη να κατανοήσει πιο ουσιαστικά τα ηθικά διδάγματά της. Η πλοκή προάγει τη φιλία, την κατανόηση, την αγάπη και προσφέρει μια νότα αισιοδοξίας και χαράςΑκολουθεί ένα κύκλο, όπου η ηρεμία της ζωής του βαλτότοπου διαταράσσεται από την επικίνδυνη εξόρμηση που κάνει το άτακτο λαγουδάκι, κορυφώνει την αγωνία με την εξαφάνισή του και επανέρχεται στην ασφάλεια που επιδιώκουν πάντα τα παιδιά στα αναγνώσματά τους

Μια υπέροχη ιστορία για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες που ψυχαγωγεί αλλά παράλληλα βοηθά στην ανάπτυξη των αξιών και του χαρακτήρα των παιδιών ... 

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 

2 σχόλια:

  1. Με μεγάλη καθυστέρηση διάβασα την κριτική σας για το βιβλίο μου. Σας ευχαριστώ για την ιδιαίτερα αναλυτική και διεισδυτική ματιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θερμά συγχαρητήρια, γιατί πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο για τα παιδια με βαθιά νοήματα!Πάντα επιτυχίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή