23 Απριλίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Ολέθρια σχέση" Ελένη Βαηνά, εκδόσεις Διόπτρα

Μια από τις εκπομπές που αγαπούσα - προ πολλών ετών -  στην ελληνική τηλεόραση ήταν οι "Μικροί Μεγάλοι". Σε κάθε επεισόδιο παρακολουθούσαμε τα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετώπιζαν τα μέλη μιας οικογένειας, και στο τέλος της προβολής οι ηθοποιοί μαζί και με τη συνδρομή ειδικών, συζητούσαν πού έκαναν λάθος και πού έπραξαν ορθώς. Έκπληκτη λοιπόν, διαπίστωσα ότι η συγγραφέας Ελένη Βαηνά έχει κατορθώσει με λόγο απλό, μεστό και συγκροτημένο, να μεταφέρει με τη δική της σφραγίδα μια παραπλήσια ανάπτυξη δομής στο νέο της πόνημα. Ο τίτλος "Ολέθρια σχέση" σηματοδοτεί το έναυσμα της εξιστόρησης μιας σύγχρονης ιστορίας διαζυγίου, που περικλείει εντάσεις, πάθη, μίση, ενοχές και εμμονές, κάτω όμως από το πέπλο μιας ψυχοσυναισθηματικής ανάλυσης, και καυτηριάζοντας ταυτόχρονα στάσεις και συμπεριφορές της σημερινής κοινωνίας. Ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα που η συγγραφέας κατάφερε να φέρει εις πέρας με επιτυχία, με όπλο της την εξαίσια γραφή της. 

https://www.dioptra.gr/Vivlio/555/712/Olethria-sxesi/
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Ο Στέφανος, περιζήτητος εργένης και εξαιρετικά επιτυχημένος στο χώρο της ναυτιλίας, νομίζει ότι βρήκε στο πρόσωπο της Όλγας τη γυναίκα της ζωής του και μελλοντική μάνα των παιδιών του. Η Όλγα, σαγηνεύεται από την μεγάλη ζωή και τα πλούτη και βρίσκει τον τρόπο να τον παγιδεύσει για να εξασφαλιστεί για πάντα. Τα θεμέλια του γάμου τους σαθρά από το πρώτο λεπτό, όμως ο ερχομός της κόρης τους δίνει ελπίδα ότι όλα θ 'αλλάξουν. Μα όταν η σχέση βασίζεται στη λογική και το πάθος και όχι στα βαθιά και ειλικρινή συναισθήματα, όλα καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα. Οι δυο τους λοιπόν, θα βρεθούν αντιμέτωποι σε μια μάχη χωρίς έλεος και το παιδί τους θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να βγουν αλώβητοι; Πόσες απώλειες θα μετρήσουν μέχρι να έρθει η νηνεμία στις ψυχές τους;

Η συγγραφέας δημιούργησε ένα τελείως διαφορετικό βιβλίο με πυρήνα τις σχέσεις των ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή. Η ιστορία που διαδραματίζεται λαμβάνει χώρα καθημερινά σε δεκάδες σπίτια, ίσως όχι με την οικονομική ευρωστία των ηρώων της, αλλά σίγουρα με την ίδια ένταση στη διαμάχη των δύο φύλων. Μέσα από τις σελίδες του αναδεικνύονται θέματα που ταλανίζουν σήμερα το θεσμό της οικογένειας στη χώρα μας. Οι αντιδράσεις των χαρακτήρων της, μας είναι οικείες είτε από προσωπικές εμπειρίες, είτε από εξιστορήσεις γνωστών μας, και γι αυτό αισθανόμαστε ότι γνωρίζουμε τον Στέφανο και την Όλγα, από την πρώτη στιγμή.  Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι της σχέσης τους, μαθαίνουμε πόσο σημαντικά είναι τα παιδικά μας βιώματα στην μετέπειτα προσωπική μας ζωή, αναγνωρίζουμε τις τραγικές συνέπειες του εγωισμού και του μίσους στα παιδιά μας, συνειδητοποιούμε τις στιγμές ευτυχίας που αφήνουμε να μας φύγουν από τα χέρια γιατί αναλωνόμαστε στα πώς και στα γιατί. 

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που λειτουργεί και σαν καθρέφτης για να δει ο κάθε αναγνώστης τα δικά του λάθη, ν' αναγνωρίσει τις δικές του φοβίες, να καταφέρει να ξεπεράσει τις προσωπικές του ανασφάλειες και ενοχές. Μέσα από την εξέλιξη της πλοκής αναδεικνύεται η αξία της στιγμής, που δεν πρέπει να την αφήνουμε να περνάει ανεκμετάλλευτη. Η ευτυχία είναι στα χέρια μας και μέσα από τις παραινέσεις του συμπαθέστατου κυρίου Ίωνα Παπαντωνάκη, που λυτρώνει με τον τρόπο του τον Στέφανο αλλά και τη Βιβέτα, μαθαίνουμε να ακούμε τα θέλω μας και να κυνηγάμε τα όνειρά μας, αλλά και να σταματάμε όταν αυτά μας οδηγούν στο τέλμα. Η κατανόηση, η παραγκώνιση των φιλοδοξιών μας, η αποδοχή των ελαττωμάτων των δικών μας και των άλλων, η συγχώρεση και η αντιμετώπιση με χαμόγελο κάθε κατάστασης, είναι τα μηνύματα που μας διδάσκουν ο Στέφανος, η Όλγα, η Μαιρούλα και η Νεφέλη.

Ένα μυθιστόρημα που προβάλλει τη δύναμη της αγάπης και της αισιοδοξίας πάνω στα χαλάσματα ενός πολύπαθου γάμου ... 

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου