Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κριτική του βιβλίου "Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο" Σωτηρία Περβανά, εκδόσεις Κέδρος



«Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο» είναι μια αρχαία ελληνική τραγωδία που διαδραματίζεται κυρίως στα σκληρά χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Με αφετηρία την καταστροφή της Σμύρνης που στιγμάτισε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, η συγγραφέας Σωτηρία Περβανά καταδύεται στο παρελθόν με σύμμαχο τη γλαφυρή πένα της, και συνοδοιπόρους τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βιώσαν τις κοινωνικοπολιτικές αναταράξεις μιας ολόκληρης εποχής. Με βήματα μελετημένα και εξόχως δοσμένα, ξετυλίγει το κουβάρι μιας συγκλονιστικής ιστορίας και φτάνει στην κάθαρση των χαρακτήρων, προσφέροντας τη νηνεμία στον συναισθηματικό κόσμο του αναγνώστη.

http://www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8519
ΚΛΙΚ για να διάβάσετε την υπόθεση



Η Σμυρνιά Πολύμνια φεύγει κυνηγημένη με ένα βρέφος στην αγκαλιά λίγο πριν η λαίλαπα των Τούρκων λεηλατήσει την πολυαγαπημένη Σμύρνη. Ο δρόμος της λύτρωσης θα την οδηγήσει στα άγνωστα μονοπάτια της Θράκης. Εκεί, στους πρόποδες του Ισμάρου, θα χτίσει το βιος της από την αρχή στο πλευρό του Παντελή Καραθωμά. Μια νέα αρχή και μια νέα οικογένεια. Το μωρό της, η δυναμική Κορνηλία μεγαλώνει και ενηλικιώνεται μέσα στη δίνη των γεγονότων που επιφέρει η οικονομική πτώχευση, η δικτατορία του Μεταξά, ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος και φυσικά ο καταστροφικός εμφύλιος. Μορφώνεται και διαπρέπει, αλλά επιλέγει να σταθεί στο πλευρό της μάνας της και ν’ αφήσει στην άκρη τα όνειρά της. Η λαχτάρα της να νιώσει την αγάπη, την οδηγεί σε μια απόφαση που θα καθορίσει την τύχη ολόκληρης της οικογένειας και θα οδηγήσει αθώες ψυχές στην οδύνη. Όμως η αληθινή αγάπη καταφέρνει να φέρει το φως της Ανάστασης και να προκαλέσει τη Μοίρα σε μια άνιση μάχη … Ποιος θα καταφέρει να νικήσει;


Σ’ ένα ιστορικό μυθιστόρημα, ο συγγραφέας οφείλει να διατηρεί συνεχώς την απαιτούμενη ισορροπία ανάμεσα στην πλοκή και την παράθεση των ιστορικών γεγονότων. Μια διαδικασία εξαιρετικά επίπονη και δύσκολη, που βασίζεται στην έρευνα, στη σωστή χρήση του λόγου και στην άρτια δομή. Η κα Περβανά αναμετρήθηκε με τις δυνάμεις της και κατόρθωσε να φέρει εις πέρας το εγχείρημα αυτό με απόλυτη επιτυχία. Η μεστή γραφή της σε συνδυασμό με τους εξαιρετικούς χαρακτήρες που σμίλευσε, δημιούργησαν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα εποχής. 


Οι ήρωες του βιβλίου είναι μελετημένοι μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Κουβαλούν στους ώμους τους τα πάθη και τα ανομήματά τους, υποτάσσονται στο ριζικό τους και κυρίως φοβούνται να νιώσουν, να αισθανθούν. Είναι απίστευτο πως η αγριότητα των καταστάσεων οδήγησε τους ανθρώπους εκείνης της περιόδου, να σβήσει από μέσα τους κάθε σκέψη για προσωπική ευτυχία. Οι κακουχίες, η ανέχεια, η πείνα, διέλυσε τα όνειρα, τις φιλοδοξίες μα κυρίως την ανάγκη για έρωτα, για αληθινή αγάπη. Κάθε πράξη, κάθε απόφαση αποτελούσε απόρροια της καθημερινής απόγνωσης. Η Κορνηλία, ο Φώτης, η Ζαφείρω, ο Δημήτρης, ο Ηλίας και η φοβερή Αρχόντω, μπλέκονται σ’ ένα γαϊτανάκι που προκαλεί θυμό, μίσος, πόνο μα και ανείπωτη χαρά και επιτυχία. Και η μορφή της Πολύμνιας δεσπόζει και αποδεικνύει για ακόμα μια φορά το μεγαλείο της ψυχής που κρύβει μέσα της κάθε μάνα.


Ένα ταξίδι στα δύσκολα χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, μέσα από το βίο της οικογένειας Καραθωμά, που αναμετρήθηκε με τη Μοίρα και τόλμησε να πιστέψει, να ελπίσει, να στηριχτεί στην άδολη αγάπη…



ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."