Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέντευξη με τους συγγραφείς Λία Ζώτου και Θοδωρή Καραγεωργίου

Η πρώτη μου επαφή με το συγγραφικό ζευγάρι Λία Ζώτου και Θοδωρή Καραγεωργίου ήταν το μυθιστόρημά τους "Σαν τα φύλλα του κανπού". Μαγεύτηκα από την γραφή τους και το γεμάτο απλότητα ξεδίπλωμα της πλοκής τους, αγάπησα βαθιά τους χαρακτήρες τους και βιώσα έντονα συναισθήματα. Από εκείνη τη στιγμή τους ακολουθώ πιστά σε κάθε τους πόνημα, και κάθε φορά μου προσφέρουν ένα νέο σαγηνευτικό αναγνωστικό ταξίδι που με γεμίζει εικόνες, μυρωδιές και μου χαρίζει αμέτρητες στιγμές χαράς και συγκίνησης. 

Λίγο πριν ξεκινήσω την ανάγνωση του νέου τους βιβλίου με τίτλο "Μεταξένια αγάπη", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, θέλησα τους γνωρίσω καλύτερα και εκείνοι δέχθηκαν με μεγάλη χαρά. Μέσα από τις απαντήσεις τους συνειδητοποίησα ότι η δύναμη της γραφής τους πηγάζει κυρίως μέσα από την βαθιά και ονειρική αγάπη που μοιράζονται, και το ίδιο ασίγαστο πάθος για δημιουργία. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια και χιούμορ μοιράστηκαν τις σκέψεις τους, τις αναμνήσεις τους και τα πιστεύω τους και τους ευχαριστώ θερμά!

Καλοτάξιδο το νέο τους μυθιστόρημα! 
   





ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ και ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ γεννήθηκαν σε δυο γειτονικά χωριά της Καβάλας. Η Λία σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εκτός από την ανάγνωση βιβλίων, η οποία τη βοηθά να γνωρίζει νέους κόσμους, λατρεύει τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Ο Θοδωρής έχει σπουδάσει νομικά στο πανεπιστήμιο Metropolitan του Λονδίνου. Στη συγγραφή τον οδήγησε η παρατήρηση της ζωής, της συμπεριφοράς και της εξωτερίκευσης του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Η Λία και ο Θοδωρής, εκτός από σύντροφοι στη συγγραφή, είναι και σύντροφοι στη ζωή. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία τους ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ και ΣΑΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ, καθώς και το νεανικό μυθιστόρημα Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο ακόλουθο link :



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε; Ποιο ήταν αυτό και πόσο σας επηρέασε;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ.Ζ., Θ.Κ.: Το πρώτο βιβλίο που έχουμε διαβάσει τυχαίνει να είναι το ίδιο και για τους δύο. Πρόκειται για το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι και φυσικά έχει αφήσει μέσα μας το δικό του ιδιαίτερο στίγμα.


ΕΡΩΤΗΣΗ : Πότε ανακαλύψατε την ανάγκη σας να γράψετε ολοκληρωμένες ιστορίες; Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας την πλοκή της πρώτη σας απόπειρας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. Κ. : Πριν αρκετά χρόνια είχα βρεθεί μαζί με τους γονείς μου σε μία εκδήλωση ενός συγγραφέα, ο οποίος παρουσίαζε το δικό του έργο. Τον άκουσα με προσοχή και ο τρόπος που μιλούσε, αλλά και όλα όσα είπε τη μέρα εκείνη για τα βιβλία, μου άρεσαν πάρα πολύ. Θυμάμαι σαν να ήταν χθες που μετά την εκδήλωση ήθελα να γυρίζω τρέχοντας στο σπίτι και να ψάξω στη βιβλιοθήκη μας. Τα βιβλία που είχαμε δεν ήταν πολλά, αλλά τα εξέτασα όλα ένα προς ένα. Κοίταξα τα εξώφυλλά τους, τα ξεφύλλισα και αφού κατέληξα σε κάποιο, άρχισα να το διαβάζω ενθουσιασμένος. Με αυτόν τον τρόπο το διάβασμα μπήκε στη ζωή μου και βιβλίο με το βιβλίο καταλάβαινα ότι το αγαπούσα όλο και περισσότερο.

Ένιωθα τόσο όμορφα διαβάζοντας λογοτεχνικά βιβλία, που δειλά - δειλά άρχισα να λέω στον εαυτό μου, πως κάποια στιγμή θα ήθελα και εγώ να δημιουργήσω κάτι τέτοιο, θα ήθελα να φτιάξω τα δικά μου βιβλία.

Αυτό, λοιπόν, που ουσιαστικά με έκανε να αγαπήσω το γράψιμο δεν ήταν τίποτε άλλο από το διάβασμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ. Ζ.: Εγώ πάλι, να σας πω την αλήθεια, δεν πίστευα ποτέ πως θα μπορούσα να γράψω μία ιστορία. Αν και αγαπούσα το διάβασμα από μικρή, ποτέ δεν είχα σκεφτεί να γράψω. Την πρώτη επαφή με τη συγγραφή την είχα στο Πανεπιστήμιο, όταν στο τελευταίο  έτος χρειάστηκε να προετοιμάσω την πτυχιακή μου εργασία. Σαφώς και η προετοιμασία της βασιζόταν σε τελείως διαφορετική φόρμα, όμως τώρα μπορώ να ομολογήσω πως είχα γλυκαθεί αρκετά με τη διαδικασία. Αλλά και πάλι, ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα έφτανα στο σημείο να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Η φαντασία βέβαια υπήρχε εδώ και καιρό και όλο προσπαθούσε να βρει διεξόδους. Μέχρι που ο Θοδωρής, έριξε την πρόταση στο τραπέζι: «Έλα να γράψουμε κάτι μαζί!» μου είπε μία μέρα, ενθουσιασμένος. 

Εγώ φυσικά και γέλασα. «Ξέχνα το!» του είπα. «Δεν μπορώ να γράψω, δεν γίνεται!»
Έλα όμως που επέμενε.  Ώσπου με κατάφερε και κάθισα μπροστά από τον υπολογιστή. Τη μέρα εκείνη γράψαμε μαζί ένα μικρό διήγημα, και όταν το διάβασα, πραγματικά δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου.

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003419/metaksenia-agaph


ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποια ήταν η αφορμή για το νέο σας μυθιστόρημα «Μεταξένια Αγάπη»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ.Ζ., Θ.Κ.: Το νήμα τούτου του βιβλίου στη ουσία ξεκίνησε πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια, όταν δύο ερωτευμένοι νέοι, γεμάτοι δίψα για να αγαπήσουν παντοτινά, πραγματοποίησαν την πρώτη τους ρομαντική εξόρμηση στην ακριτική «Πόλη του Μεταξιού»… Η αίσθηση από το άγγιγμα ενός απαλού μεταξωτού μαντιλιού γύρω από τον λαιμό, το πιο γλυκό φιλί του κόσμου και μια εξομολόγηση καρδιάς στον λόφο του Προφήτη Ηλία, πάνω από τη μυρωδιά της νοτισμένης γης, σηματοδότησαν τόσο απλά την ένωση δύο ψυχών. 

Και να που τελικά εκείνο το μέρος, όπου για πρώτη φορά είχαμε νιώσει πως ο ένας θα μπορούσε να είναι στήριγμα γερό για τον άλλο, έμελλε να αποτελέσει το καταφύγιο των νέων μας ηρώων και της βαθιάς τους αγάπης. Έτσι, σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, έχοντας χτίσει πλέον μια κοινή ζωή, γυρίσαμε και πάλι πιασμένοι χέρι χέρι στα στενά με τους ανηφορικούς δρόμους, θαυμάσαμε τις δύο εκκλησίες με τα εντυπωσιακά κωδωνοστάσια, μιλήσαμε με ηλικιωμένους ανθρώπους στα καφενεία, εξερευνήσαμε το περίφημο τούβλινο μεταξουργείο, αγγίξαμε τις καταπράσινες μουριές, σταθήκαμε στον σταθμό των τρένων. 

Συγκλονισμένοι, επιστρέψαμε στη βάση μας, και φορτισμένοι από τα συναισθήματα που είχαμε νιώσει, με την καρδιά μας μαγκωμένη για έναν αλλόκοτο λόγο, ξεκινήσαμε το γράψιμο. Αμέτρητες εικόνες ξεπηδούσαν μέσα από καλοδιατηρημένα αρχοντικά και ερειπωμένα σπίτια, ενώ οι δύο ήρωες, λες και είχαν βαλθεί να κεντήσουν την αγάπη τους με το πιο σπάνιο μετάξι, μας έπιασαν από το χέρι και μας διηγήθηκαν τη ζωή τους, μας εξομολογήθηκαν τα λάθη τους, τα πάθη που τους είχαν συνεπάρει, τον έρωτα που τους είχε σημαδέψει αλλά και την αγάπη που δεν έσβησε ποτέ! 

Οι μήνες που ακολούθησαν μας έβρισκαν τα βράδια αγκαλιά να συζητάμε φορτισμένοι από τα έντονα συναισθήματα των πρωταγωνιστών μας και να προσευχόμαστε γι’ αυτούς, ώστε η ψυχή τους να γευτεί το γλυκό βάλσαμο της ευτυχίας. Τόσο πολύ τους αγαπήσαμε, τόσο πολύ τρύπωσαν στην καρδιά μας και τώρα ευχόμαστε να βρουν καταφύγιο και στη δική σας…

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε ν’ αποκομίσει ο αναγνώστης από το μυθιστόρημα αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ.Ζ., Θ.Κ.: Πιστεύουμε πως όταν ξεκινάς να γράφεις ένα βιβλίο δεν έχεις κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα που προσπαθείς  να περάσεις, τουλάχιστον έτσι λειτουργούμε εμείς. Αφήνουμε απλά την εσωτερική ανάγκη για έκφραση που υπάρχει μέσα μας και την πλοκή της ιστορίας να μας οδηγήσει. Ο αναγνώστης είναι αυτός που θα αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα του βιβλίου, ανάλογα με τις εμπειρίες και την προσωπικότητά του. Οπότε, θα απαντήσουμε στην συγκεκριμένη ερώτηση με ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο μας… «Έτσι είναι οι αληθινές αγάπες, αγόρι μου… γεμίζουν ολότελα την καρδιά και την ψυχή μας! Μόνο που, πολλές φορές, όπως η μεταξένια αγάπη κρύβουν μέσα τους θυσία βαριά, θυσία της ελευθερίας, θυσία της ίδιας της ζωής, θυσία που πιότερο μεγάλη δεν υπάρχει…»

ΕΡΩΤΗΣΗ :  Μπορείτε να μας διηγηθείτε κάποια ιδιαίτερη ιστορία από τους ανθρώπους που συναντήσατε κατά την έρευνά σας για το νέο σας πόνημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ.Ζ., Θ.Κ.: Λοιπόν, θα σας διηγηθούμε ένα περιστατικό μας, το οποίο δεν ξέρουμε αν έχει κάτι το ιδιαίτερο, αλλά τυχαίνει να έχει μπει ως ιστορία μέσα στη Μεταξένια Αγάπη! Τις μέρες που είχαμε επισκεφθεί το Σουφλί, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως θα λειτουργούσε στην ακριτική πόλη. Στην επίσκεψή μας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου συναντήσαμε τις γυναίκες και τον παπά να βρίσκονται στο πόδι! Γυάλιζαν τα πάντα μέσα στο χώρο, καθάριζαν με σκάλες τους πολυελαίους, σφουγγάριζαν τα πάτωμα, περνούσαν με κολόνια τις εικόνες και φυσικά ήταν τόσο υπερήφανοι που θα ερχόταν ο πατριάρχης. Όλο το Σουφλί είχε στολιστεί με γαλανόλευκα σημαιάκια κι οι άνδρες της πυροσβεστικής έπλυναν τους δρόμους… υπήρχε στην ατμόσφαιρα κάτι γιορτινό... Οι εικόνες εκείνες και το συναίσθημα μεταδόθηκε σε εμάς και λίγους μήνες μετά αποτυπωνόταν στο χαρτί! Πάντως, γενικότερα, έχουμε διαπιστώσει πως η επαφή με τους με ανθρώπους και οι ιστορίες που μας διηγούνται είναι μία εμπειρία ιδιαιτέρως έντονη για μας. 


ΕΡΩΤΗΣΗ : Οι έρωτες που γεννιούνται ανάμεσα στους χαρακτήρες των βιβλίων σας είναι έντονοι, δυνατοί, παθιασμένοι και αλώβητοι από τις δυσκολίες και τις όποιες αντιξοότητες. Πόσο ουτοπική είναι μια τέτοια αγάπη στις μέρες μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ.Ζ., Θ.Κ.: Οι απόλυτες αγάπες και οι μεγάλοι έρωτες είναι, ήταν, και θα είναι πάντα σπάνιοι, όμως όχι ουτοπικοί.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Οι χαρακτήρες σας είναι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου, που καλλιεργούν τη γη και αγαπούν τους καρπούς της. Ποια στοιχεία αυτών των ανθρώπων σας γοητεύουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ.Ζ., Θ.Κ.: Η δύναμη ψυχής που κατέχουν συνήθως οι άνθρωποι αυτοί. Οι αντοχές τους που δεν στερεύουν ποτέ, ακόμη και όταν το κορμί λυγίζει από την κούραση. Η απλότητα και η ντομπροσύνη που τους διακρίνει είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, αν και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Με ποιον χαρακτήρα των βιβλίων σας πιστεύετε ότι έχετε τα περισσότερα κοινά στοιχεία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ. Ζ.: Με τους πρωταγωνιστές του τελευταίου μας βιβλίου θα έλεγα πως έχουμε τα περισσότερα κοινά στοιχεία, οπότε πιστεύω πως η Αργυρώ είναι αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στον χαρακτήρα μου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. Κ.: Θα συμφωνήσω με τη Λία, οι χαρακτήρες της «Μεταξένιας Αγάπης» έχουν σίγουρα κάτι δικό μας μέσα τους. Με τον Άγγελο, λοιπόν, βρίσκω μάλλον τα περισσότερα κοινά στοιχεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Επιλέγετε τους τίτλους σας από την αρχή ή έρχονται και σας «συναντούν» εκείνοι κατά τη διαδικασία της συγγραφής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ.Ζ., Θ.Κ.: Οι τίτλοι όλων των βιβλίων μας έχουν γεννηθεί κατά τη διάρκεια της συγγραφής. Για εμάς, ο κάθε τίτλος ουσιαστικά αποτελεί πάντοτε ένα μεγάλο ερωτηματικό που απαντάται μέσα από την ίδια την ιστορία, η οποία ουσιαστικά είναι η πηγή έμπνευσής του.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποιο στοιχείο σας συνεπαίρνει στη συγγραφή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ.Ζ., Θ.Κ.: Ο άγνωστος κόσμος που ανοίγεται μπροστά μας, μέσα στον οποίο μπορεί να συμβεί οτιδήποτε.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποιο από τους δύο γράφει περισσότερο με τη λογική και ποιος περισσότερο με το συναίσθημα; Είναι εύκολο να διατηρηθεί η ισορροπία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ.Ζ., Θ.Κ.: Ωραία ερώτηση, την οποία όμως αν απαντούσαμε θα αποκαλύπταμε πολλά από το μυστικό που κρύβεται πίσω από τη συνεργασία μας! Ας πούμε απλά ότι η ισορροπία έχει βρεθεί με τον καλύτερο τρόπο και ας αφήσουμε το μυστήριο άλυτο. 


ΕΡΩΤΗΣΗ : Κατά τη συγγραφή του βιβλίου σας, όταν διαφωνείτε στην εξέλιξη της πλοκής ποιος καταφέρνει συνήθως να πείσει τον άλλον ως προς τη δική του ιδέα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. Κ.: Μάλλον δεν χρειάζεται και μεγάλη συζήτηση. Αρκεί και μόνο να αναφέρω το γεγονός πως η Λία είναι γυναίκα. Καταλαβαίνετε…  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ. Ζ.: Εγώ θα πω απλά πως δεν φταίμε εμείς που έχουμε πάντα τα πιο σωστά επιχειρήματα!


ΕΡΩΤΗΣΗ : Έχετε επιχειρήσει ποτέ να γράψετε κάποιο μυθιστόρημα ξεχωριστά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ.Ζ., Θ.Κ.: Όχι, δεν το έχουμε επιχειρήσει ποτέ.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Εκτός από τη συγγραφή τι άλλο αγαπάτε με πάθος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ.Ζ., Θ.Κ.: Αγαπάμε με πάθος να περνάμε χρόνο ο ένας με τον άλλον! Μιας και ήμασταν αρκετά χρόνια χωριστά λόγω απόστασης, πλέον εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να μείνουμε μόνοι και να συζητήσουμε για διάφορα θέματα. Επίσης, λατρεύουμε και οι δύο το διάβασμα, το κολύμπι και τις γαλήνιες βόλτες στην εξοχή.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Τι σας φοβίζει περισσότερο στη σύγχρονη εποχή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ.Ζ., Θ.Κ.: Να μην χαθεί από μέσα μας η ελπίδα που πια τρεμοσβήνει σαν φλόγα μικρού κεριού κόντρα στον λυσσαλέο άνεμο. Μακάρι να μπορέσουμε να την κρατήσουμε όλοι αναμμένη και ζωντανή!


ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

1. "Μεταξένια Αγάπη" (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015)

http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003419/metaksenia-agaph


«Έτσι είναι οι αληθινές αγάπες, αγόρι μου… γεμίζουν ολότελα την καρδιά και την ψυχή μας! Μόνο που, πολλές φορές, όπως η μεταξένια αγάπη κρύβουν μέσα τους θυσία βαριά, θυσία της ελευθερίας, θυσία της ίδιας της ζωής, θυσία που πιότερο μεγάλη δεν υπάρχει…»


Η νεαρή και επιτυχημένη σχεδιάστρια μόδας Αντζέλικα Ρινάλντι αναχωρεί εσπευσμένα από το Μιλάνο και καταφεύγει στο άγνωστο ως τότε για εκείνη Σουφλί, ψάχνοντας απεγνωσμένα διέξοδο από τα διλήμματα που την ταλανίζουν. Εκεί, την περιμένει μια έκπληξη, που θα τη γυρίσει πίσω στο παρελθόν και θα της φανερώσει πως τελικά η ζωή υφαίνεται με το πιο σπάνιο, το πιο πολύτιμο μετάξι!


Αργυρώ… Ένα κορίτσι ατίθασο, μεγαλωμένο σε ένα περιβάλλον με πειθαρχία και αυστηρούς κανόνες. Μια κοπέλα περήφανη, που δε θα συμβιβαστεί με ό,τι η μοίρα τής έχει γραμμένο. Θα ερωτευτεί παράφορα και θα γευτεί την πίκρα της προδοσίας.

Άγγελος… Ένα αγόρι ευαίσθητο, δεμένο με τον τόπο του και την καλλιέργεια του μεταξιού. Ένας άντρας ικανός να πάρει αποφάσεις που θα κάνουν την καρδιά του να ματώσει. Ώσπου, κυνηγημένος από τα φαντάσματα του παρελθόντος, θα αναζητήσει τη λύτρωση.

Από την ακριτική πόλη του μεταξιού και την πολυσύχναστη ιταλική πρωτεύουσα της μόδας έως τα βάθη της σαγηνευτικής Ανατολής, γύρω από τα πλινθόκτιστα μεταξουργεία και τους ακαταπόνητους σηροτρόφους, τους οίκους μόδας και τα εντυπωσιακά ντεφιλέ, γεννιέται μια ιστορία ποτισμένη με όνειρα, επιθυμίες και εγωισμούς, θυσίες ζωής, διλήμματα καρδιάς, μα πάνω απ’ όλα με αληθινή, απόλυτη, μεταξένια αγάπη!
 


 

  
ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ 

1. "Το δάκρυ του έρωτα" (εκδόσεις Ψυχογιός, 2015)

http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002927/to-dakry-toy-erwta


«Κοίτα γύρω σου, παππού… Κοίτα τα αμπέλια μας πώς δακρύζουν, κοίτα πώς κυλούν τα δάκρυά τους… Δίχως τούτα τα δάκρυα όλα θα ήταν νεκρά… Είναι δάκρυα ζωής, παππού! Εσύ μου τα ’δειξες όλα, εσύ! Δεν το φοβάμαι το δάκρυ του έρωτα, όσο πικρό κι αν είναι. Γιατί όποιος δε δάκρυσε για κάτι που πόθησε απελπισμένα δεν έχει νιώσει την καρδιά του να χτυπά αληθινά, δεν έχει ζήσει!»

Μία αναπάντεχη κληρονομιά οδηγεί τον Τόμας Λεοντίδη από τις ανέσεις του διαμερίσματός του στο Λονδίνο και την αγαπημένη του δουλειά στην εξοχή της νότιας Γαλλίας. Ένα χοντρό δερματόδετο τετράδιο, με το όνομά του γραμμένο στο εξώφυλλο, θα του φανερώσει πως το παρελθόν της οικογένειάς του έχει γραφτεί με μαύρο μελάνι… Μάης, 1914. Ένας άντρας κάνει την καρδιά του πέτρα και ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την αγαπημένη του πατρίδα, τον Πόντο, με σκοπό να διαφύγει στην Ελλάδα. Θα καταφέρει, όμως, να σώσει τα παιδιά και την αγαπημένη του γυναίκα; Μάρτης, 1963. Ένας κακός οιωνός πλανάται πάνω από τον συννεφιασμένο ουρανό της Δράμας, ένα προξενιό θα φέρει δύο αδέλφια αντιμέτωπα για τη διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

Σεπτέμβρης, 1974. Ένα φονικό θα στιγματίσει τη ζωή όλων για πάντα! Με φόντο τους απέραντους αμπελώνες και τα παλιά οινοποιεία, τους γευσιγνώστες και το μεθυστικό άρωμα του λαμπερού κόκκινου κρασιού, ξεδιπλώνεται μια ιστορία γεμάτη αγάπη, πάθος, εκδίκηση, δάκρυα και έρωτα!




2. "Σαν τα φύλλα του καπνού" (εκδόσεις Ψυχογιός, 2014)

http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002158/san-ta-fylla-toy-kapnoy

«Η ζωή, βλέπεις, είναι σαν τα φύλλα του καπνού, παιδί μου. Γι’ αυτά που δε σου μίλησα ποτέ. Στην αρχή είναι μικρά και πράσινα, γεμάτα ζωντάνια. Έπειτα μεγαλώνουν, ωριμάζουν, παίρνουν το χρώμα του χρυσού! Και μετά… Μετά ξεραίνονται, θρυμματίζονται, χάνονται και δε μένει τίποτα παρά μονάχα η μυρωδιά τους!»

Ιούνιος, 2001. Ο Νίκολας ταξιδεύει από την Αμερική με προορισμό την Καβάλα, έχοντας σκοπό να ανακαλύψει το άγνωστο παρελθόν του παππού του και ταυτόχρονα το δικό του μέλλον. Τα μοναδικά στοιχεία που έχει στα χέρια του είναι το όνομα μιας γυναίκας, το χωριό στο οποίο μένει και ένα κλειστό ξύλινο κουτί, που πρέπει να της παραδώσει. Το κουτί θα ανοίξει και η «Μέκκα του καπνού» θα φανερώσει τα μυστικά της…

Καβάλα, 1928. Ανάμεσα στις καπναποθήκες και στους εμπόρους, στα καπνοχώραφα και στους παραγωγούς, γεννιέται μια παιδική φιλία που θα εξελιχθεί σε έναν θυελλώδη έρωτα. Αυτός, φτωχό προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη∙ εκείνη, κόρη πλούσιου καπνεμπόρου. Θα καταφέρει η αγάπη αυτή να ξεπεράσει τα χτυπήματα της μοίρας, τους πειρασμούς, τις δυσκολίες και τις δολοπλοκίες; Θα καταφέρει να σταθεί μέχρι το τέλος;

Από την Ελλάδα των μεγάλων κοινωνικών αντιθέσεων και την Αγγλία του μεσοπολέμου έως την Αμερική της καπνοβιομηχανίας και του εύκολου κέρδους, ξετυλίγεται με θαυμαστό τρόπο μια ιστορία αγάπης γεμάτη εικόνες, αρώματα και νοσταλγία.




3. "Η εξαφάνιση" (εκδόσεις Ψυχογιός, 2013)

http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1001786/h-eksafanish

Η Κυβέλη είναι ένα ιδιαίτερα χαρισματικό και μυστηριώδες κορίτσι. Η μοναδική σκέψη που την καταδιώκει από τότε που θυμάται τον εαυτό της είναι η ανεξιχνίαστη εξαφάνιση του αδερφού της.


Δεκατρία χρόνια αργότερα από εκείνο το τραγικό γεγονός, η μοίρα θα τη φέρει αντιμέτωπη με ένα στοιχείο που αναζητούσε σε όλη της τη ζωή, με έναν εφιάλτη που στοίχειωνε τις νύχτες της και φοβόταν όσο τίποτε άλλο στον κόσμο!



Αποφασισμένη να δώσει ένα τέλος στο μυστήριο αυτό κάνει τα πάντα προκειμένου να φτάσει στην αλήθεια, ακόμη και αν εκείνη μπορεί να τη σκοτώσει…

Ο Χάρης, γείτονας, συμμαθητής και μοναδικός της φίλος, στέκεται στο πλάι της και τη βοηθάει σε κάθε δυσκολία. Θα αποδειχτούν όμως η αγάπη και ο κρυφός του έρωτας για εκείνη αρκετά;

Με φόντο την Έδεσσα της δεκαετίας του ’90, οι δυο τους θα ζήσουν μια σειρά από γεγονότα γεμάτα αγωνία και ανατροπές που θα τους στιγματίσουν για πάντα.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."