14 Ιουνίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Τα βατράχια" Δημήτρης Σίμος, εκδόσεις Όστρια«Τα βατράχια» είναι ένα καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα που εξελίσσεται στην Ελλάδα του σήμερα – με μικρές πινελιές από το παρελθόν – και που καταφέρνει με την κλιμακούμενη ένταση, τις ανατροπές και τις αντικρουόμενες ενδείξεις να διατηρήσει στα ύψη την αγωνία του αναγνώστη και να ικανοποιήσει και τους λάτρεις του είδους. Γρήγορο, σύγχρονο, ατμοσφαιρικό και με έντονη ψυχολογική χροιά, το βιβλίο του συγγραφέα Δημήτρη Σίμου ήρθε για να μας καθηλώσει...

Με αφετηρία τη δολοφονία μιας μαθήτριας  δεκατεσσάρων ετών, κόρης ενός επιφανούς επιχειρηματία της Χαλκίδας, ξετυλίγεται το κουβάρι μιας συναρπαστικής ιστορίας που απλώνει τα πλοκάμια της και τυλίγει ασφυκτικά τον αστυνόμο Καπετάνο μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε. Παράλληλα αποτυπώνονται στο χαρτί κομμάτια της παιδικής ηλικίας δυο παιδιών, προσθέτοντας μυστήριο και σασπένς στην εξέλιξη της πλοκής. Ίντριγκες, εκφοβισμοί, κυκλώματα, σιωπές, αποπροσανατολίζουν διαρκώς τις έρευνες και δίνουν τη δυνατότητα στον πραγματικό ένοχο να ξεφεύγει. Πόσο εύκολο είναι να ξεσκεπάσεις την αλήθεια σε μια κλειστή κοινωνία; Ποιος θα τολμήσει να μιλήσει και να πει αλήθειες;


Η γραφή του συγγραφέα με μαγνήτισε με την απλότητά της, μα συνάμα με τη μεστότητα της. Το τέχνασμα της αφήγησης σε α΄ ενικό πρόσωπο σε συνδυασμό με την καταγραφή των σκέψεων του αστυνόμου, προσδίδουν αμεσότητα και ταυτόχρονα ανάσες χιούμορ και καυστικότητας, απαραίτητες στην ανάγνωση της εξιχνίασης ενός φρικτού εγκλήματος με θύμα ένα ανήλικο κορίτσι. Η εξιστόρηση της ιστορίας στο παρελθόν παράλληλα με την πλοκή της υπόθεσης, στο τέλος κάθε κεφαλαίου, εξίταρε τη φαντασία μου και ομολογώ ότι πάλευα μέχρι το τέλος να εξαντλήσω όλα τα πιθανά σενάρια σύνδεσής της με τον φόνο. Το ότι απέτυχα αποτελεί σίγουρα επιτυχία του συγγραφέα!


Οι περιγραφές λιτές και χωρίς ανούσιες λεπτομέρειες. Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι περίτεχνα χαρτογραφημένοι, με αδρές γραμμές και χωρίς ίχνος υπερβολής. Είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, αναγνωρίσιμοι, εγκλωβισμένοι στα πάθη και τις αδυναμίες τους, έτοιμοι κάθε στιγμή να προστατεύσουν τα κεκτημένα τους πάση θυσία. Με εξέπληξε η φοβερή αποτύπωση της συναισθηματικής κατάστασης των πρωταγωνιστών. Ο συγγραφέας έχει αποδώσει μοναδικά το ψυχολογικό προφίλ των ηρώων του, εμβαθύνοντας στις φοβίες και τις αμφιβολίες που τους ταλανίζουν, με αποκορύφωμα τη μητέρα του θύματος, η οποία βιώνει δραματικές στιγμές και δίνει μάχη για την ψυχική της ισορροπία. 


Ο αστυνόμος Καπετάνος δεν έρχεται ως άλλος Σερλοκ Χολμς να λύσει δυσεπίλυτους γρίφους βασισμένος σ' ένα ασήμαντο στοιχείο. Είναι ένας συνηθισμένος Έλληνας αστυνόμος, που παλεύει με τις πληγές και τα λάθη του παρελθόντος, με τη διάλυση του γάμου του, με τις ενοχές του απέναντι στην ανατροφή του παιδιού του. Ομολογώ ότι με κέρδισε με το μοναδικό αυτοσαρκασμό του, τις φοβίες του, την έντονη συναισθηματικότητα, το φοβερό ένστικτο και τις ακλόνητες ηθικές αξίες του, και θεωρώ ότι μπορεί με άνεση και μεγάλη επιτυχία να αποτελέσει το κεντρικό πρόσωπο μιας σειράς αστυνομικών ιστοριών του συγγραφέα.


Ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα με ένταση, εύστοχες ανατροπές, σοκαριστικές αποκαλύψεις, που διαπνέεται από ανθρώπινα συναισθήματα, και σε κρατάει δέσμιο μέχρι την αποκάλυψη της συνταρακτικής αλήθειας.

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου