20 Ιουλίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Γλυκιά μου Κέλλυ" Μαριάννα Μεταξά, εκδόσεις Φυλάτος

Ο τίτλος του μου τράβηξε αμέσως την προσοχή λόγω της αναφοράς του μικρού μου ονόματος. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσα ότι η λυκιά μου Κέλλυ" δεν είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας αλλά μια πραγματική μαχήτρια της ζωής, μια δυναμική κοπέλα που αναμετρήθηκε με τον ίδιο της τον εαυτό, με τις δυνάμεις της  - σωματικές και ψυχικές -, με τα όνειρά της και κατόρθωσε με αρωγό την οικογένειά της να διεκδικήσει τη θέση της στην κοινωνία και να ορθώσει το πάραστημά της απέναντι στον σακχαρώδη διαβήτη. Η ιστορία ζωής της Κέλλυς αποτυπώνεται σε αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο μέσα από τις αφηγήσεις της μητέρας της, κας Μαριάννας Μεταξά, με μια γλώσσα λιτή και μια δύναμη ψυχής που καθηλώνει κάθε αναγνώστη, ενώ στο τέλος της διήγησης περιλαμβάνεται και η φειδωλή μα συγκινητικά αθώα περιγραφή των καταστάσεων από την ίδια την ηρωίδα. 

http://fylatos.com/shop/%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1/
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Η αφήγηση ξεκινά από τις διακοπές της οικογένειας στη Λευκάδα όπου η εκπαιδευτικός Μαριάννα Μεταξά αντιλαμβάνεται πλέον έντονα ότι η κορούλα της έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, χωρίς όμως φυσικά να μπορεί ούτε στιγμή να φανταστεί το δύσβατο μονοπάτι που ανοίγεται μπροστά τους. Όταν αποφασίζει να γίνουν προληπτικά κάποιες εξετάσεις αίματος στη μικρή, θα διαπιστώσει έντρομη ότι ο σακχαρώδης διαβήτης έχει επισκεφτεί το σπιτικό τους και ότι η ζωή της κόρης της κρέμεται από μια κλωστή. Η άρνηση παρέα με τον πόνο και τα αμείλικτα "γιατί" θα αρχίσουν να αποτελούν τον καθημερινό συνοδοιπόρο της κας Μεταξά ενώ παράλληλα θα πρέπει να βρει τον τρόπο να διαχειριστεί τις νέες καταστάσεις όσον αφορά την Κέλλυ αλλα και το γιο της. Οι ισορροπίες αλλάζουν εν μια νυχτί και η ίδια περιγράφει με καθαρότητα, ωμότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια τις συναισθηματικές της μεταπτώσεις, τις φοβίες της, τις ανασφάλειές της, τις προσπάθειές της να προστατέψει το παιδί της χωρίς όμως να το "πνίξει". Αναφέροντας γεγονότα σταθμούς από τη δεκάχρονη πορεία τους τον κόσμο αυτής της ασθένειας, μαμά και κόρη συστήνουν στον κόσμο το αγώνα τους, φωνάζουν δυνατά στους ομοιοπαθούντες να μην το βάζουν κάτω, εξυμνούν τη συμπαράσταση και την ανθρωπιά που εισέπραξαν από πολλούς συνανθρώπους τους και ελπίζουν για την εξάλειψη του διαβήτη. 

Διάβασα το συγκινητικό αυτό κείμενο απνευστί, μέσα σε λίγες ώρες, και γεύτηκα όλη τη γκάμα των συναισθημάτων που βιώσαν αυτές οι δύο γυναίκες στο πέρασμα αυτών των δέκα χρόνων. Ομολογώ ότι γνώριζα ελάχιστα για τον σακχαρώδη διαβήτη και η συγγραφέας κατόρθωσε με γλώσσα απλή και απαλλαγμένη από δυσνόητους ιατρικούς όρους να μου μεταδώσει τη σοβαρότητα και τις επιπλοκές αυτής της ασθένειας, μα κυρίως να με κάνει κοινωνό του κυκεώνα των συναισθημάτων που βιώνει ο ίδιος ο ασθενής αλλά και οι οικείοι του στον καθημερινό τους αγώνα. Ως γονιός δε μπόρεσα να συγκρατήσω ούτε στιγμή τα δάκρυά μου και να ψιθυρίσω ένα τεράστιο "μπράβο" σε αυτή τη μάνα που κατόρθωσε με μεγάλη προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τις δικές της αγωνίες, να τιθασεύσει τα δικά της όνειρα και ανάγκες, και να βάλει το σώμα της μπροστά στο διαβήτη και να δώσει χέρι χέρι με το κορίτσι της αυτή τη δύσκολη μάχη. Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα λειτούργημα που σπάνια αναγνωρίζεται από την κοινωνία - η ανατροφή όμως ενός παιδιού που πάσχει και ταυτόχρονα η διατήρηση των σωστών ισορροπιών απέναντι και στο άλλο παιδί που προσπαθεί να εγκλιματιστεί σ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, είναι ένα ανδραγάθημα! Λύγισα και όταν διάβασα την αφήγηση της γλυκιάς Κέλλυς, και πώς βίωσε η ίδια όλες αυτές τις τρομακτικές αλλαγές, και πώς πέρασε γρήγορα και άτσαλα από την αθωότητα στην ωριμότητα και ανέλαβε δύσβαστακτες ευθύνες για την ηλικία της. 

Μέσα από τι σελίδες του βιβλίου αυτού αισθάνθηκα άλλες φορές περήφανη που είμαι εκπαιδευτικός και άλλες ντράπηκα για τη στάση ζωής κάποιων συναδέλφων. Γιατί εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε η ζεστή αγκαλιά όλων αυτών των παιδιών τις ώρες εκείνες που ζουν στο σχολικό περιβάλλον, και οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε το καθένα από αυτά σαν να είναι παιδιά μας! Κάθε παιδί ή έφηβος που αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση - σωματική ή ψυχολογική - οφείλει να μας έχει συμμάχους, εμψυχωτές, συμπαραστάτες. Όλοι μας, σαν κοινωνία, πρέπει να ανοίγουμε την πόρτα σ' αυτά τα παιδιά καθώς διδασκόμαστε από εκείνα, μαθαίνουμε τί σημαίνει ψυχικό σθένος και συνειδητοποιούμε τις ανεξάντλητες δυνάμεις που κρύβουμε μέσα μας! 

Οφείλω τέλος να επισημάνω την εξαιρετική επιλογή των αποφθεγμάτων που συνοδεύουν κάθε κεφάλαιο - σταθμό της ζωής της οικογένειας Μεταξά, που καταδεικνύουν τη δύναμη της αγάπης, του ανθρώπου αλλά και τη στάση που πρέπει να έχουμε απέναντι στις δυσκολίες! Ακόμα και αυτή η "λεπτομέρεια" αποδεικνύει την αγάπη και το σεβασμό που επέδειξαν μαμά και κόρη κατα τη δημιουργία αυτού του ιδιαίτερου βιβλίου.

Νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ"  στην κα Μεταξά και στη γενναία Κέλλυ (που θα θελα πολύ να της γνωρίσω από κοντά και να γίνω αρωγός στον αγώνα τους ενάντια στη νόσο), που άνοιξαν την καρδιά τους τόσο όμορφα, απλά, άδολα και κατέθεσαν όσα βίωσαν για ν' αφυπνίσουν και να ευαισθητοποιήσουν....

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου