19 Σεπτεμβρίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Οι μικροί εξερευνητές και τα μνημεία του κόσμου" Μαρία Σαρηγιαννίδου, εκδόσεις iWrite

Έχετε δει παιδικό βιβλίο όπου σύσσωμη η οικογένεια (παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες) μένουν έκπληκτοι και άφωνοι, παρατηρώντας τις εικόνες που ξεπηδούν από τις σελίδες του; Αυτό ακριβώς συνέβη όταν ανοίξαμε το βιβλίο "Οι μικροί εξερευνητές και τα μνημεία του κόσμου" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις iWrite. Μόλις διάβασα ότι κυκλοφόρησαν τα 6 βιβλία της σειράς, έσπευσα με ενθουσιασμό να αγοράσω εκείνο που τράβηξε περισσότερο την προσοχή των μικρών, καθώς διαπίστωσα ότι χρησιμοποιεί την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας. Με απλά λόγια, το καθένα από τα βιβλία περικλείει στις σελίδες του εικόνες οι οποίες με την εγκατάσταση της εφαρμογής "Μικροί εξερευνητές" (που προσφέρεται εντελώς ΔΩΡΕΑΝ) στο κινητό ή το tablet, ζωντανεύουν με μαγικό τρόπο μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων. Είναι ένα μοναδικό και εκπληκτικό πάντρεμα τρισδιάστατων μοντέλων με ήχο και κίνηση που μόνο επιφωνήματα θαυμασμού προκαλούν ... Φυσικά είχα τις επιφυλάξεις μου μέχρι να δω το αποτέλεσμα όσων αναφέρονταν στην εισαγωγή του βιβλίου, όμως ειλικρινά το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου και είδα τα παιδιά μου με ενθουσιασμό να γυρίζουν τις σελίδες και να μένουν εκστατικά! 


http://iwrite.gr/bookstore/mikroi-exerevnites-mnimeia-tou-kosmou/
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Οι δύο μικροί εξερευνητές λοιπόν, ο Λάκης και η Ρίτα, εισβάλλουν κρυφά στη μεγάλη βιβλιοθήκη του παππού και εκεί ανακαλύπτουν βιβλία που σε ταξιδεύουν. Ξεκινούν λοιπόν την περιήγησή τους στα  απαράμιλλης ομορφιάς μνημεία του πλανήτη μας, και ξεδιπλώνουν παράλληλα και οι δυο τις γνώσεις τους γύρω από αυτά, με απλούς και κατανοητούς διαλόγους. Δεν υπάρχει αδύναμος κρίκος μεταξύ τους : και οι δύο γνωρίζουν πολλά και συμπληρώνουν όμορφα ο ένας τον άλλον, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την αξία της συνεργασίας και καταρρίπτοντας στερεότυπα που σχετίζονται με το φύλο και κυριαρχούν πολλές φορές ακόμα και σήμερα. Χέρι χέρι περιδιαβαίνουν στην ιστορία του κόσμου, και θαυμάζουν τη μοναδικότητα των ασύγκριτων μνημείων. 

Η συγγραφέας με τις πλούσιες γνώσεις της στον τομέα της Πληροφορικής κατάφερε να εισαγάγει την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας με τρόπο εξαιρετικό και να απογειώσει το κείμενό της. Είναι εκπληκτικό πώς ξαφνικά το παιδί βλέπει μπροστά στα μάτια του ολοζώντανο και με απίστευτες λεπτομέρειες το κάθε μνημείο, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να ακούσει τη μουσική της χώρας που βρίσκεται το εν λόγω αξιοθέατο. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μετακινώντας το κινητό ή το tablet μπορεί ο μικρός (ή και ο μεγάλος) αναγνώστης να δει περιμετρικά το μνημείο και να τραβήξεις όσες φωτογραφίες θέλει μέσα από τη συσκευή του! Θεαματικό και άκρως συναρπαστικό! Ειλικρινά αξίζουν συγχαρητήρια στην κα Σαρηγιαννίδου αλλά και στις εκδόσεις iWrite που δημιούργησαν βιβλία που ακολουθούν την τεχνολογική έκρηξη της εποχής και κινητοποιούν τη φαντασία και τις ικανότητες των παιδιών.

Παραθέτω δύο εικόνες από τη Σφίγγα (που είναι ένα από τα μνημεία που εμφανίζονται), αν και φυσικά η ακίνητη εικόνα δεν μπορεί να μεταφέρει τη δύναμη της τρισδιάστατης επεξεργασίας αλλά και την μαγεία του ήχου που ακούγεται :Μια σειρά βιβλίων προσεγμένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, που σίγουρα θα την ολοκληρώσω καθώς είναι απαίτηση των παιδιών μου αλλά και προσωπική μου ευχαρίστηση. Μια σειρά βιβλίων που είμαι βέβαιη ότι θα βρει μια περίοπτη θέση και στα σχολεία, καθώς εκτός από τις γνώσεις, προσφέρει την ευκαιρία στα παιδιά να ταξιδέψουν και να χαθούν στο χώρο και το χρόνο με τρόπο μαγικό...Εγώ πάντως θα την αξιοποιήσω άμεσα...

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου