Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέντευξη με τη συγγραφέα και εκδότρια Κάκια Ξύδη

Η συγγραφέας Κάκια Ξύδη δημιούργησε τη φετινή χρονιά έναν νέο και ελπιδοφόρο εκδοτικό οίκο με το όνομα ΠΝΟΗ. Με κέφι, μεράκι, ποιότητα και χαμόγελο ήρθε για να δώσει ένα διαφορετικό αέρα στα εκδοτικά τεκταινόμενα. Ταυτόχρονα κυκλοφόρησε το νέο της πόνημα με τον τίτλο "Φυσάει". Είναι λοιπόν μεγάλη μου χαρά και τιμή να φιλοξενώ στις σελίδες του blog τη συναρπαστική συνέντευξη που μου παραχώρησε με εξαιρετική ευγένεια και αγάπη! Την ευχαριστώ θερμά και της εύχομαι ολόψυχα να ευδοκιμήσουν όλα της τα όνειρα!

Απολαύστε την!



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Κάκια Ξύδη γεννήθηκε στη Σελλασία Λακωνίας, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Τελείωσε το Λύκειο στη Σπάρτη και το St. George College στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Το 2016 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Πνοή.
Είναι μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
Επίσης, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και διατηρεί το δικό της ιστολόγιο στη διεύθυνση: www.xidikakia.blogspot.com


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Από τη Σελλασία Λακωνίας στην Αθήνα. Ποια τρία πράγματα έχετε πάντα στην καρδιά σας από τη γενέτειρά σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το άρωμα του τσαγιού της Καθαράς Δευτέρας, τις χιονισμένες κορυφές του Ταϋγετου, την μυρωδιά των πορτοκαλιών και των νεραντζιών την άνοιξη.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Θυμάστε σε ποια ηλικία γράψατε την πρώτη σας ολοκληρωμένη ιστορία; Ποια ήταν η αφορμή για να τη γράψετε και τι νιώσατε όταν την ολοκληρώσατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Η πρώτη μου «συγγραφική δράση»  ήταν ένα ποίημα στα 16 μου. Ο έρωτας ήταν η κινητήρια δύναμη που ώθησε το χέρι μου να αποτυπώσει τις σκέψεις μου στο χαρτί. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι όταν έγραφα χανόμουν από τον πραγματικό κόσμο. Δεν ήξερα που βρίσκομαι, τι ώρα είναι. Αφοσιωνόμουν σε αυτό ολοκληρωτικά. Όταν το τελείωνα ποτέ δεν μου άρεσε, νόμιζα ότι ήταν ασήμαντο. Όταν όμως το έπαιρνα στα χέρια μου και το διάβαζα λίγο καιρό αργότερα όχι μόνο μου άρεσε, αλλά απορούσα πώς το είχα γράψει εγώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Πότε αποφασίσατε να κάνετε το πρώτο βήμα και να εκδώσετε το πρώτο σας βιβλίο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ήθελα πολλά χρόνια να γράψω και να εκδώσω ένα βιβλίο και συγκεκριμένα τα διηγήματα του «Φυσάει». Αλλά ποτέ δεν βρέθηκε στο δρόμο μου κάποιος να με βοηθήσει, να μου δώσει την ώθηση να προχωρήσω. Ο καιρός περνούσε και με έβρισκε να περιμένω την κατάλληλη ευκαιρία. Εν τω μεταξύ έκανα μαθήματα λογοτεχνίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Στοά του βιβλίου, παρακολούθησα σεμινάρια γραφής από δέκα καταξιωμένους συγγραφείς. Όλοι μόλις τελείωναν την ομιλία τους κατέληγαν «Αν θέλεις να γράψεις, γράψε. Γράψε τώρα». Το «Ταξίδι στην ομίχλη» ξεκίνησε σαν άσκηση στα μαθήματα δημιουργικής γραφής στο Κολέγιο Αθηνών. Εκεί πήρα την ώθηση που χρειαζόμουν ώστε να αποφασίσω την έκδοση του βιβλίου που είχα γράψει. Αφού η αρχή είχε γίνει ακολούθησε το «Σε ελεύθερη πτώση» που ξεκίνησε  κατά τη διάρκεια σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Θεωρείτε ότι η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου κρύβει περισσότερες παγίδες για τον συγγραφέα από ότι ένα μυθιστόρημα για ενήλικες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ναι νομίζω ότι ο συγγραφέας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Πρέπει ο λόγος να είναι καθαρός, τα μηνύματα ξεκάθαρα, οι λέξεις προσεγμένες μια προς μια. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει ότι απευθύνεται σε παιδιά. Εγώ έχω γράψει δύο παραμύθια το «Ανεμομπελάδες στις Κυκλάδες» και «Ο Κρυστάλλης και το όνειρο της βροχής». Μέσα σε μια εβδομάδα τελείωσα την συγγραφή του κάθε ένα από αυτά. Αλλά μου πήρε έξι μήνες για να γίνουν οι διορθώσεις, να γίνει η έρευνα για να μην υπάρξουν λάθη και να βρεθούν τα επιπλέον στοιχεία που βάζω εγώ στο τέλος των παραμυθιών μου, για την διατροφή και τις βιταμίνες στο ένα, και για τον κύκλο του νερού και την διάσωσή του στο άλλο.



ΕΡΩΤΗΣΗ : Πείτε μας δυο λόγια για το νέο σας βιβλίο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το Φυσάει είναι το πέμπτο μου κατά σειρά βιβλίο, που περίμενε υπομονετικά πολλά χρόνια για να δει το φως της δημοσιότητας. Είναι μια σειρά διηγημάτων που είναι δομημένα ως ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα, εμπλουτισμένα με ποιήματα. Είναι ένα βιβλίο που βγάζει πολύ συναίσθημα και αξίζει να το διαβάσει κάποιος γιατί είναι κάτι μοναδικό, αληθινό και διαφορετικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποίηση και πεζός λόγος. Δύο κόσμοι αντίθετοι ή μήπως όχι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Μου αρέσουν και τα δύο είδη λόγου πολύ. Την ποίηση την θεωρώ πολύ δύσκολη, γιατί πρέπει να συμπτύξεις πολλές έννοιες σε λίγες γραμμές. Όμως θεωρώ ότι η ποίηση ανήκει περισσότερο στον ίδιο τον ποιητή και λιγότερο στο κοινό του. Ενώ ο πεζός λόγος είναι πιο προσιτός και γίνεται δικό σου βίωμα. Σε κάνει να ταυτίζεσαι και να ζεις μαζί με τον συγγραφέα τις καταστάσεις που περιγράφει. Οπότε μάλλον πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους που πολλές φορές συγκλίνουν και απομακρύνονται.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποιο είναι το όραμά σας για τον νέο εκδοτικό οίκο Πνοή τον οποίο ιδρύσατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Θέλουμε οι εκδόσεις Πνοή να γίνουν ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα. Και έχουν όλα τα φόντα να το κάνουν. Ήδη στους πέντε σχεδόν μήνες λειτουργίας μας τα μηνύματα που καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Υπεύθυνος των εκδόσεων είναι ο γιος μου επιμελητής Δημήτρης Καραναστάσης, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Παίρνει στα χέρια του το κάθε βιβλίο, του κάνει προσεκτική επιμέλεια και διόρθωση, φροντίζει για την σελιδοποίηση, το εξώφυλλο και την εν γένει καλή του εμφάνιση, έρχεται σε συνεννόηση με τυπογραφεία και βιβλιοπωλεία . Οδηγηθήκαμε στην απόφαση ίδρυσής του δικού μας εκδοτικού οίκου από την αγάπη και μόνο που έχουμε για τα βιβλία.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Γιατί ένας νέος συγγραφέας ν’ αναζητήσει συγγραφική στέγη στην Πνοή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Γιατί εμείς στην Πνοή είμαστε μια οικογένεια. Σεβόμαστε τον συγγραφέα και το έργο του και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί του. Προσέχουμε κάθε βιβλίο σαν να ήταν μοναδικό. Είμαστε συνεπείς σε αυτά που υποσχόμαστε. Έχουμε ήδη ένα δίκτυο διανομής των βιβλίων μας σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και κάθε μέρα τα σημεία πώλησης αυξάνονται. Αλλά το κυριότερο είναι ότι κάνουμε επιμέλεια και διόρθωση σε κάθε βιβλίο. Κάτι που έχει λείψει τελευταία από τον εκδοτικό χώρο.


ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποια στοιχεία – κατά τη γνώμη σας – θεωρείτε ότι πρέπει να συγκεντρώνει ένα βιβλίο για να το χαρακτηρίσετε ως εξαιρετικό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Πρέπει να έχει πρωτότυπη ιστορία, να είναι καλογραμμένο, να μην πλατειάζει με επαναλήψεις, να έχει σωστή δομή και πλοκή και φυσικά να μην έχει λάθη, ορθογραφικά, συντακτικά ή και νοηματικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Όταν έρθει η ώρα της επιλογής εξωφύλλου ποια βασικά στοιχεία θέλετε να έχει; Ως αναγνώστρια σας παρασύρει το εξώφυλλο στην επιλογή ενός μυθιστορήματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το εξώφυλλο θέλω να εκφράζει την ιστορία του βιβλίου. Θεωρώ ότι παίζει μεγάλο ρόλο στο να θέλεις να αγοράσεις και να διαβάσεις το βιβλίο. Μην ξεχνάμε ότι το εξώφυλλο είναι η πρώτη επαφή που έχει ο αναγνώστης με το βιβλίο και μαζί με το οπισθόφυλλο είναι τα κριτήρια που θα κάνουν κάποιον να αγοράσει ή όχι το βιβλίο. Όμως για να πω την αλήθεια δεν θυμάμαι να έχω αγοράσει κάποιο βιβλίο από το εξώφυλλο, από τον τίτλο όμως μου έχει τύχει αρκετές φορές.


ΕΡΩΤΗΣΗ : Ως εκδότρια έρχεστε πλέον σε επαφή με όλα τα στάδια που απαιτούνται για την επιλογή, επιμέλεια και έκδοση ενός βιβλίου. Ποιo κομμάτι αυτής της διαδικασίας θεωρείται ότι είναι το πιο συναρπαστικό και ποιο κομμάτι πιστεύετε ότι προκαλεί τους περισσότερους προβληματισμούς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το χειρότερο κομμάτι είναι της επιλογής γιατί πάντα υπάρχει ο φόβος να μην αδικήσεις κάποιον. Γενικά θεωρώ ότι όλα τα στάδια είναι δύσκολα. Σκόρπια, ξεχωριστά κομμάτια που αναπτύσσονται και διαμορφώνονται σιγά σιγά, όμως έρχονται όλα και δένουν από μόνα τους κάποια στιγμή. Τίτλος, εξώφυλλο, οπισθόφυλλο. Οπότε μάλλον το κομμάτι της παρουσίασης είναι το καλύτερο. Όταν με υπερηφάνεια παρουσιάζεις στον κόσμο το έργο σου και βλέπεις ότι το αποδέχονται και το αγαπούν όσο κι εσύ.


ΕΡΩΤΗΣΗ : Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τρεις τίτλους βιβλίων που έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους στην ψυχή σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρευ του Όσκαρ Γουάιλντ, Ο μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντ’ Εξυπερύ, Ο ηλίθιος του Ντοστογιέφσκυ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Τι σας σαγηνεύει στον κόσμο του ραδιοφώνου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Η σχέση με τους ακροατές είναι μαγική. Δεν μπορώ κι εγώ να το εξηγήσω. Αλλά οι ακροατές μου είναι τελείως διαφορετικά άτομα από αυτά που έχω ως φίλους στο FB ή στην καθημερινότητά μου. Έχουμε κάνει μια παρέα μόνο για μας και περιμένουμε τις Τρίτες για να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας και να τα πούμε τον αέρα…

ΕΡΩΤΗΣΗ : Πώς διαχειρίζεστε τον χρόνο σας ανάμεσα σε τόσες διαφορετικές ασχολίες και στην προσωπική σας ζωή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Η προσωπική μου ζωή πλέον είναι η δουλειά μου. Δεν σταματάμε ποτέ να εργαζόμαστε. Δεν υπάρχουν ωράρια ούτε Σάββατα, Κυριακές ή γιορτές για ξεκούραση. Η διασκέδασή μου είναι οι παρουσιάσεις που ευτυχώς πραγματικά τις απολαμβάνω. Ελπίζω το καλοκαίρι στις διακοπές να μπορέσω να ξεκουραστώ γιατί με περιμένει ένας πολύ δύσκολος Σεπτέμβρης.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα όνειρά σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Θέλουμε η Πνοή να γίνει ένας μεγάλος εκδοτικός οίκος και τα βιβλία μας να αγοράζονται παντού σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.


ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

1. "Φυσάει" - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ (2016)



Φυσάει! Φυσάει πολύ δυνατά. Μετεωρίζομαι στην άκρη του ονείρου μου και χάνομαι μέσα του. Εγώ το δημιούργησα και μόνη μου θα το φτάσω μέχρι το τέλος. Στάλα στάλα, γεμίζω όλο και πιο πολύ από τις ευλογημένες στιγμές που έζησα. Στάμνα κρυστάλλινη κάτω από την πηγή του Θεού. Περιμένω καρτερικά. Μέχρι που μια θαυμαστή πληρότητα με κυριεύει. Είτε καλή είτε κακή, αυτή είναι η ζωή μου. Αρκετή για να γεμίσει τη στάμνα μου, ικανή να με ολοκληρώσει. Απαλλαγμένη από τα «γιατί» και τα "πρέπει", με τη μία και μοναδική της αλήθεια.
Φυσάω!
Είμαι ο αγέρας που με χτυπάει, με ξεγυμνώνει, με ταξιδεύει, με ξυπνάει, με λυτρώνει.


ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ




ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."