14 Δεκεμβρίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Η Χιλιάκριβη και η Λάμια" Αριστείδης Δάγλας, εκδόσεις Λιβάνη

"Η Χιλιάκριβη και η Λάμια", το νέο παιδικό βιβλίο του συγγραφέα Αριστείδη Δάγλα, είναι ένα ονειρικό παραμύθι που με τρόπο απλό και λιτό καταφέρνει να μαγέψει τους μικρούς ακροατές και αναγνώστες. Ένα παραμύθι, που θυμίζει εκείνα που έλεγε η γιαγιά κοντά στη φωτιά, και όλοι γύρω της άκουγαν προσηλωμένοι τα λόγια της, αδημονώντας για τη συνέχεια. Ένα παραμύθι που καταφέρνει να φέρει μια αύρα ελπίδας, αισιοδοξίας, πίστης και αστερόσκονης, σε μια εποχή που την έχουμε πραγματικά ανάγκη.


ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Σαν γνήσιο παραμύθι, η ιστορία ξεκινάει "μια φορά κι έναν καιρό" σε ένα βασίλειο όπου ζούσαν ευτυχισμένοι ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα με τα δέκα τους αγόρια. Ο καημός του ζευγαριού ήταν ν' αποκτήσουν μια κόρη, γιατί ήθελαν τη συντροφιά της σαν φύγουν οι γιοι τους. Τα χρόνια περνούσαν και ξημέρωσε η μέρα όπου τα αγόρια έγιναν άντρες και αποφάσισαν να βρουν το δικό τους δρόμο στη ζωή, μακριά από τα τείχη του βασιλείου. Τον επόμενο κιόλας χρόνο η ευτυχία του ζευγαριού επισφραγίστηκε με τη γέννηση μιας κόρης! Η αθέτηση μιας υπόσχεσης θα αποτελέσει το έναυσμα για μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία που αναδεικνύει την δύναμη της αληθινής αγάπης και της αδερφικής αφοσίωσης...

Η πλοκή της υπόθεσης κινείται πάνω στα χνάρια των κλασικών παραμυθιών, όπου η χαρά εναλλάσσεται με τον πόνο, η αγωνία με το ευτυχισμένο και λυτρωτικό φινάλε, η ένταση με την απόλυτη ευτυχία όλων των καλών χαρακτήρων. Έχει συνεχείς ανατροπές διατηρώντας το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι το τέλος και ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου των παιδιών. Το κακό εξουδετερώνεται και το καλό θριαμβεύει για ακόμα μια φορά, προσφέροντας ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση στα παιδιά για τις δικές τους προσωπικές νίκες στις μικρές, καθημερινές τους μάχες με τα άγχη και τους φόβους τους. Η ιστορία της Χιλιάκριβης διδάσκει την αξία της οικογένειας, τα ιδανικά της προσφοράς και της βαθιάς πίστης και αναδεικνύει την αγάπη που δένει για πάντα τις καρδιές των ανθρώπων, εστιάζοντας στην αδερφική σχέση. 

Η εικονογράφηση του κου Φραγκιαδάκη με ξάφνιασε ευχάριστα : σε στυλ κόμικ, σαν να διαβάζεις ένα παιδικό graphic novel, με χρώματα ζωντανά που τραβούν αμέσως την προσοχή των παιδιών. Με ενθουσίασε επίσης ο τρόπος που τέμνονται οι εικόνες δίνοντας μια αίσθηση προοπτικής των χώρων, "αναγκάζοντας" τον μικρό αναγνώστη να σταθεί και να μελετήσει κάθε λεπτομέρεια. 

Ένα συγκινητικό παραμύθι για κάθε ηλικία, που φέρει στις σελίδες του τη λάμψη από τις ιστορίες που κρύβουν στον κόρφο τους τα παραδοσιακά, δημοτικά τραγούδια του τόπου μας...

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου