10 Δεκεμβρίου 2016

Κριτική "Malordo στο Κλάριτι Χολ" Άννα Ραζή, Anima Εκδοτική

Το μικρό του μέγεθος (pocket size) και το εξώφυλλο που παραπέμπει σε ψυχολογικό θρίλερ, μου τράβηξαν το ενδιαφέρον και έσπευσα να διαβάσω το οπισθόφυλλο και την υπόθεσή του. Όμως βρέθηκα προ εκπλήξεως. Και από τις δύο πλευρές υπήρχε μόνο το ίδιο εξώφυλλο με τον τίτλο, με μια μικρή λεπτομέρεια : η μία πλευρά ήταν το πρώτο μέρος ενώ στην πίσω πλευρά (η οποία είναι ανάποδα της πρώτης) αναγραφόταν ότι είναι το δεύτερο μέρος. Σάστισα. Η περιέργειά μου κορυφώθηκε και αποφάσισα να βυθιστώ στα σκοτεινά νερά του. Και ευτυχώς δεν με απογοήτευσε καθόλου. Μια απλή ιστορία συνηθισμένων, καθημερινών χαρακτήρων μεταλλάσσεται αργά σε ένα άκρως ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, όπου βρίσκουν καταφύγιο η επιστήμη, η φαντασία, το δημοσιογραφικό δαιμόνιο, ο έρωτας, το πάθος, η Μόρα και η Λίλιθ. Μπερδευτήκατε; Μόνο αν ακολουθήσετε τις Σκιές θα μπορέσετε να ξεδιαλύνεται το μυστήριο που κρύβεται στο Κλάριτι Χολ. Γιατι κανείς δεν είναι αυτό που δείχνει...Η ιστορία ξεκινάει στο Κλάρι Χολ όπου ένας καθηγητής δέχεται την επίσκεψη του υπαστυνόμου Σόροου, που τον ενημερώνει ότι ο φίλος του Ίαν με τον οποίο είχαν ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ, βρέθηκε νεκρός. Έντρομος ο καθηγητής προσπαθεί να ανακαλέσει τα γεγονότα της μοιραίας βραδιάς στη μνήμη του, όμως η υπερβολική κατανάλωση ποτού δεν τον βοηθά ιδιαίτερα. Σύντομα άλλος ένας φόνος λαμβάνει χώρα και όλα περιπλέκονται. Την ίδια στιγμή η κυρία Γουίμπλι ζητά τη βόηθειά του για να εξιχνιάσουν μια ιστορία τεσσάρων περίεργων θανάτων που σύμφωνα με το μέντιουμ Καρα Φέιθλες οφείλονται στη Σκιά. Ένα κουβάρι περίεργων καταστάσεων και οραμάτων θα τον οδηγήσουν σε ένα ανελέητο κυνηγητό φαντασμάτων με συνοδοιπόρο του την πανέμορφη Έλσα. Μα δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αλήθεια από τη φαντασία...

Στο δεύτερο μέρος μια δημοσιογράφος καλείται να γράψει ένα άρθρο για τους θανάτους στο Κλάριτι Χολ. Σύμμαχός της ο γοητευτικός φωτογράφος Φιλίπ. Οι έρευνες ξεκινούν και οι δυο τους θα βρουν στοιχεία και θα φωτίσουν την αλήθεια που κρύβεται στα σφραγισμένα στόματα. Μόνο που το φως διαθλάται στον καθρέφτη της πραγματικότητας και τα είδωλα που κάνουν την εμφάνισή τους θα αλλάξουν την οπτική που έβλεπαν μέχρι εκείνη τη στιγμή τα γεγονότα. Θα καταφέρουν άραγε να μείνουν ζωντανοί και να αποκαλύψουν την ταυτότητα των ενόχων;

Με μια απλή γραφή η συγγραφέας Άννα Ραζή κατάφερε να εστιάσει στην πλοκή του βιβλίου και να αναδείξει τους πρωταγωνιστές της. Οι διάλογοι είναι καλοδουλεμένοι και προσδίδουν ζωντάνια στο κείμενο, εντείνοντας την αγωνία των καταστάσεων.  Οι ανατροπές είναι συνεχείς, διατηρώντας την αδρεναλίνη στα ύψη και κάθε αποκάλυψη έρχεται να δώσει νέα πορεία στις εξελίξεις. Μου άρεσε που οι ανησυχίες και οι φόβοι των χαρακτήρων ήταν φυσιολογικοί και ανθρώπινοι, οι αντιδράσεις τους λογικές δεδομένων των εξελίξεων, και τα συναισθήματά τους σε απόλυτη αρμονία με όσα βίωναν. 

Το φινάλε του πρώτου μέρους είναι εξαιρετικά δυνατό, όμως είναι αδύνατον να καταλάβεις προς τα που οδεύει η λύση της πλοκής. Στο δεύτερο μέρος, συνειδητοποιείς ότι οι νέοι ήρωες ακολουθούν άλλα μονοπάτια στην έρευνά τους και σαστίζεις. "Πως συνδέονται τελικά οι δύο ιστορίες;", αναρωτιέσαι και οι υποθέσεις που οδηγείσαι, με βάση τις αποκαλύψεις, καταρρίπτονται σελίδα - σελίδα. Το υπερφυσικό συναντά την επιστήμη, και η φαντασία μάχεται το υποσυνείδητο, προσφέροντας μια ιστορία που σε κρατάει στα δίχτυα της και δεν μπορείς εύκολα να την αφήσεις από τα χέρια σου. 

Ένα ψυχολογικό θρίλερ που σε κρατάει σε εγρήγορση ακόμα κι όταν το ολοκληρώσεις...Μόνο αν το διαβάσετε θα καταλάβετε γιατί!

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου